Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως το ρωσικό ρούβλι έγινε το νόμισμα με τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2022

Πως το ρωσικό ρούβλι έγινε το νόμισμα με τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2022
To ρούβλι είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος
Σχετικά Άρθρα
Οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls) που επιβλήθηκαν από τη Ρωσία έχουν μετατρέψει το ρούβλι στο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, αν και είναι λίγοι όσοι μπορούν να αποκομίσουν κέρδη.
Το ρούβλι συνέχισε την άνοδο του έναντι του δολαρίου,  καθώς το Χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε ξανά την Τετάρτη μετά από δύο ημέρες αργίας.
Πλέον έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας την άνοδο 9% του ρεάλ της Βραζιλίας, για να γίνει ο μεγαλύτερος κερδισμένος μεταξύ 31 σημαντικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.
Το offshore επιτόκιο αυξάνεται ακόμη περισσότερο, περίπου 12%.

Τα μέτρα στήριξαν το ρούβλι - Πλασματικό το ράλι;

Τα κέρδη του ρουβλίου προκύπτουν από μια σειρά μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την υπεράσπιση του ταλαιπωρημένου νομίσματος στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων, για την εισβολή στην Ουκρανία.
Εκτός από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, η Ρωσία έχει αναγκάσει τους εξαγωγείς να πουλήσουν συνάλλαγμα και απαιτεί το φυσικό της αέριο να πληρώνεται σε ρούβλια.
Οι στρατηγικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το ράλι δεν είναι αξιόπιστο, καθώς πολλά καταστήματα συναλλαγών συναλλάγματος έχουν σταματήσει να συναλλάσσονται με το ρούβλι με το σκεπτικό ότι η αξία του που φαίνεται στις οθόνες δεν είναι η τιμή με την οποία μπορεί να διαπραγματευτεί στον πραγματικό κόσμο.

Η Ρωσία τα κατάφερε, σε αντίθεση με Τουρκία και Αργεντινή

Ωστόσο, η ειρωνεία της τόσο καλής απόδοσης του ρουβλίου ενόσω βρίσκεται σε πόλεμο είναι αξιοσημείωτη, ειδικά καθώς άλλες χώρες που επέβαλαν ελέγχους κεφαλαίων στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχουν επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα.
Η Τουρκία και η Αργεντινή προσπάθησαν να λάβουν παρόμοια μέτρα όταν αντιμετώπισαν ορδές πωλητών τα τελευταία χρόνια με καταστροφικές συνέπειες για τη λίρα και το πέσο, που έφτασαν σε νέα ιστορικά χαμηλά και δεν ανέκαμψαν ποτέ.
ruble_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης