Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Sell off στα κρυπτονομίσματα, εξαϋλώθηκαν 200 δισ. δολάρια σε 24 ώρες - Καταρρέουν τα stablecoins

Sell off στα κρυπτονομίσματα, εξαϋλώθηκαν 200 δισ. δολάρια σε 24 ώρες - Καταρρέουν τα stablecoins
Συνεχίζεται η ακραία διολίσθηση στα cryptos…
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η ακραία διολίσθηση στο Bitcoin όσο και στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, με το πρώτο τη τάξει βάσει κεφαλαιοποίησης token να πέφτει τις πρώτες πρωινές ώρες κάτω από το επίπεδο των 26.900 δολαρίων.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές κινούνταν περί των 29.000 δολαρίων ανά νόμισμα, υποχωρώντας -5%.
Το έτερο μεγάλο κρυπτονόμισμα, το Ether, σημείωνε πτώση -11%, στα 1.900 δολάρια.
Ως αποτέλεσμα, η αγορά των των κρυπτονομισμάτων έχει δει να εξανεμίζονται περισσότερα από 200 δισ. δολάρια τις τελευταίες ώρες.

Αιτία για την πτώση φαίνεται πως είναι η εκτίναξη τον πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο, στο 8,3%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο, με τους επενδυτές, πλέον, να αναμένουν ακόμα πιο επιθετική νομισματική πολιτική εκ μέρους της Fed, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει αυξήσει ήδη δύο φορές τα επιτόκια, κατά 25 μ.β. και 5 μ.β.
Σημειώνεται πως η αγορά προεξοφλεί ακόμα μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed, κατά -τουλάχιστον- 75 μ.β.
Τα κρυπτονομίσματα παραμένουν σε υψηλή συσχέτιση με τον S&P 500 και, πιο πρόσφατα, τον Nasdaq Composite, που κατρακυλά…
«Η αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκεται υπό πίεση εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Michael Rinko, partner στο AscendEx.
«Η Fed συνεχίζει τις επιτοκιακές αυξήσεις, έτσι οι μετοχές συνεχίζουν να πέφτουν και τα κρυπτονομίσματα να διολισθαίνουν.
Εύλογα η αγορά φοβάται».
Αυτή είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που το bitcoin πέφτει στο εύρος των 29.000 $.
Οι αναλυτές είχαν ορίσει τα 30.000 δολάρια ως βασικό επίπεδο αντίστασης για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ενώ προεξοφλούσαν περαιτέρω πτώση αν δεν διατηρούνταν σε αυτά τα επίπεδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Bitcoin βρισκόταν στα 40.000 δολάρια, αλλά γρήγορα η πορεία του αντιστράφηκε, κινούμενο προς χαμηλότερα επίπεδα.

Tι γίνεται με το Terra…

Ακραία διολίσθηση σημειώνει το αμφιλεγόμενο αλγοριθμικό stablecoin TerraUSD την Τετάρτη 11 Μαΐου, με την αγορά των κρυπτονομισμάτων να αναμένει, προεξάρχοντος του κύριου υποστηρικτή του εν λόγω project Do Kwon μια διάσωση…
To stablecoin , που προώρισται να τελεί σε σχέση 1:1 με το αμερικανικό δολάριο, κατρακυλά 60%, στα 40 σεντ, ενώ έφτασε να τυγχάνει διαπραγμάτευσης ακόμα και στα 35 σεντ, σύμφωνα και με τα στοιχεία της CoinGecko. Το αδελφό token, το Luna, καταγράφει βουτιά περισσότερο από 80%, στα 0,5 δολάρια.


Η κεφαλαιοποίηση του TerraUSD ανέρχεται πλέον στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap, ενώ πριν συντριβεί είχε φτάσει στα 18,4 δισ. δολάρια.
Η «βουτιά» στο TerraUSD, ή UST, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τα αλγοριθμικά stablecoins.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το token έχασε την προβλεπόμενη πρόσδεσή του στο δολάριο ΗΠΑ, υποχωρώντας στα 99 σεντς περίπου.
Ακολούθησε ένα κύμα πωλήσεων και μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα είχε φτάσει τα 60 σεντ. Την Τρίτη, μετά από ένα tweet του Kwon, πως είναι «κοντά στην ανακοίνωση ενός σχεδίου ανάκαμψης», αυξήθηκε στα 94 σεντς περίπου.
«Η αγορά δείχνει μια σαφή έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτού του πλοίου να διορθωθεί», δήλωσε ο Mati Greenspan, διευθύνων σύμβουλος της Quantum Economics.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά stablecoins όπως το USDT της Tether ή το USDC της Circle που υποστηρίζονται από πραγματικά υψηλής ρευστότητας ισοδύναμα (δολάρια), τα αλγοριθμικά token έχουν σχεδιαστεί να διατηρούν την δέσμευσή τους (και την εμπιστοσύνη των επενδυτών) μέσω ενός συνδυασμού μαθηματικών εξισώσεων και ενεργών συναλλαγών.
Στην περίπτωση του UST, οι επενδυτές μπορούν να ανταλλάξουν μία μονάδα του token, ανεξάρτητα από την τιμή στην οποία τυγχάνει διαπραγμάτευσης, για Luna αξίας 1 δολ.
Η ενσωματωμένη διαπραγμάτευση και το αρμπιτράζ που γίνεται βοηθά στη διατήρηση του UST στο 1 δολ. ή κοντά στο 1 δολ., ή έτσι λέει η θεωρία.

Kάτω από το 1 δολ. το Tether

Στο μεταξύ, το Tether, το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, έπεσε κάτω από το 1 δολάριο.
Tην ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το token βυθιζόταν στα 95 σεντ, ενώ προορίζεται να είναι συνδεδεμένο με ισοτιμία 1:1 με το δολάριο ΗΠΑ.
Η πτώση του Tether είναι απόρροια της πτώσης του terraUSD.
Ο Vijay Ayyar, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno, είπε ότι η κίνηση του Τether ήταν πιθανότατα «φόβος λόγω κερδοσκοπίας» που προέκυψε από τις συνέπειες της… κατάδυσης του UST.
Ο Nicholas Bonnet, ένας quant της Aplo, είπε ότι ορισμένοι trader εκμεταλλεύτηκαν την πτώση του tether μέσω arbitrage - ουσιαστικά αγόραζαν το token για λιγότερο από 1 δολ. και στη συνέχεια το εξαργύρωσαν για ένα δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης