Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εύσημα Enria (SSM) στις ελληνικές τράπεζες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων - Ανησυχία για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού

Εύσημα Enria (SSM) στις ελληνικές τράπεζες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων - Ανησυχία για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού
Ο επικεφαλής του SSM έπλεξε το εγκώμιο των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για το σκέλος της μείωσης των κόκκινων δανείων απέδωσε o πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Andrea Enria.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξησή τους λόγω πληθωρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ δήλωσε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία.
Από την άλλη, θα υπάρχει μία οικονομική επίπτωση κι αυτό θα επηρεάσει τις τράπεζες.
Οι τράπεζες έχουν μία πολύ ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν αυτό το σοκ.
Δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία.
Το βασικό θέμα θα είναι η αρνητική επίπτωση στις προοπτικές των οικονομιών.
Ωστόσο το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι διαφορετικό από αυτό που ήμασταν το 2020, που ξεκίνησε η πανδημία και είμασταν αντιμέτωποι με πιθανές μειώσει στο ενεργητικό στην Ανατολική Ευρώπη.
Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με επιβράδυνση στην ανάπτυξη και αύξηση του πληθωρισμού.
Επομένως η κατάσταση είναι διαφορετική.
Δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή θα υπάρξει ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης και δεν σχεδιάζουμε ένα συνολικό πλαίσιο περιορισμού των μερισμάτων».

Προτεραιότητες

Σε ό,τι αφορά τις εποπτικές προτεραιότητες, ο κ. Enria είπε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία.
Ωστόσο θα υπάρχει μία οικονομική επίπτωση κι αυτό θα επηρεάσει τις τράπεζες.
Οι τράπεζες έχουν μία πολύ ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν αυτό το σοκ.
Δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία.
Το βασικό θέμα θα είναι η επίπτωση στις προοπτικές των οικονομιών.
Ωστόσο το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι διαφορετικό από αυτό που ήμασταν το 2020, που ξεκίνησε η πανδημία και ήμασταν αντιμέτωποι με πιθανές μειώσει στο ενεργητικό στην Ανατολική Ευρώπη.
Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με επιβράδυνση στην ανάπτυξη και αύξηση του πληθωρισμού.
Επομένως η κατάσταση είναι διαφορετική.
Δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή θα υπάρξει ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης και δεν σχεδιάζουμε ένα συνολικό πλαίσιο περιορισμού των μερισμάτων.

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού

Για τον πληθωρισμό, ο κ. Enria επεσήμανε πως η αύξησή του φυσικά έχει επίπτωση στην ικανότητα των δανειζόμενων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους ειδικά αυξηθούν τα επιτόκια.
Ωστόσο πραγματοποιούμε κάποιες αναλύσεις και γενικά αυτό που λέμε είναι ότι μία αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού είναι θετικά για την κερδοφορία των τραπεζών και μπορεί να είναι λίγο αρνητικά ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων, όπως σωστά αναφέρατε.
«Αναφορικά με τις κυβερνήσεις, έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας την ισχυρή δημοσιονομική στήριξη που παρείχαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ήταν σημαντική για τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τράπεζες.
Η δημοσιονομική στήριξη και η στάση των κυβερνήσεων θα είναι σημαντική ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο ενεργητικό των τραπεζών» συμπλήρωσε.

Ανησυχίες 

Τέλος, ο επικεφαλής του SSM έπλεξε το εγκώμιο των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων: «Πρώτα θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές τράπεζες για την πρόοδο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια.
Ξεκίνησαν από μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την άποψη των κόκκινων δανείων και η πρόοδος που έχουν κάνει είναι εντυπωσιακή.
Ανησύχησα, για να είμαι ειλικρινής όταν ξεκίνησε η πανδημία, ότι η πρόοδος αυτή θα ανακοπεί. Αντίθετα συνεχίστηκε και αυτό είναι πολύ θετικό.
Είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα.
Το βραβείο πάει στις τράπεζες, στην ελληνική κυβέρνηση επίσης, καθώς προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος Ηρακλής, προστασίας περιουσιακών στοιχείων, για στήριξης στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών.
Ίσως και στην ομάδα Εποπτείας της Ελλάδος και της ΕΚΤ ώστε να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη πίεση των Εποπτών και την παροχή ευελιξίας.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν σε αυτό το θέμα φυσικά.
Βλέπουν τη γραμμή τερματισμού ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Θα πρέπει να συνεχίσουν.
Πρέπει να εστιάσουν στην αποτελεσματική λειτουργία, σχέδιο πώλησης και ενοικίασης, το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής.
Θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν αποτελέσματα όπως επίσης να εκσυγχρονιστούν οι δικαστικές διαδικασίες, ζήτημα το οποίο έχει πλέον καταστεί επείγον.
Αυτό θα οδηγήσει στην αλλαγή σελίδας στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Κατόπιν θα πρέπει να εστιάσουν σε ζητήματα στα οποίες όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες εστιάζουν.
Πιο συγκεκριμένα στην δημιουργία κερδών, στο επιχειρηματικό μοντέλο, στη ψηφιοποίηση, σε επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Αυτές είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον.
Μια σημαντική παραγωγή κεφαλαίου στο μέλλον». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης