Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήττουν την… Δύση – Deutsche bank: Το 2022 θα ξοδευτούν επιπλέον 160 δισ. για βενζίνη

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήττουν την… Δύση – Deutsche bank: Το 2022 θα ξοδευτούν επιπλέον 160 δισ. για βενζίνη
Σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche, υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στις λιανικές τιμές του φυσικού αερίου και των καταναλωτικών δαπανών για ενεργειακά αγαθά και υπηρεσίες

Η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα 160 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον δαπάνες για βενζίνη εκτιμάει η Γερμανική τράπεζα Deutsche bank.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη και συνολικά ο δυτικός κόσμος αποφάσισε εμμονικά να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ωστόσο η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου πλήττουν την Ευρώπη και τις δυτικές κοινωνίες.

Οι λιανικές τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί κατά 1,40 δολάρια ανά λίτρο κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο π.χ. στις ΗΠΑ, συμπιέζοντας τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών και περιορίζοντας τις δαπάνες για μη ενεργειακά είδη.

«Εάν διατηρηθεί αυτό το καθεστώς, οι καταναλωτές θα ξοδέψουν σχεδόν 160 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα για βενζίνη το 2022 σε σχέση με το 2021», αναφέρει έκθεση της Deutsche Bank .
Π.χ. στις ΗΠΑ η εθνική μέση τιμή της κανονικής βενζίνης εκτινάχθηκε στα 4,42 δολάρια ανά γαλόνι στις 12 Μαΐου, περίπου 50% υψηλότερη από το 2021.

Σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche, υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στις λιανικές τιμές του φυσικού αερίου και των καταναλωτικών δαπανών για ενεργειακά αγαθά και υπηρεσίες.
Η Deutsche bank είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια αύξηση κατά ένα σεντς στις τιμές του φυσικού αερίου αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας και μειώνει το εισόδημα για προϊόντα και υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με την ενέργεια κατά 1,18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εάν οι τρέχουσες τιμές διατηρηθούν, ο «ενεργειακός φόρος» μπορεί να μειώσει τη μη ενεργειακή ισχύ κατά σχεδόν 160 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η Deutsche bank.

Έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί 84% από τότε που ανέλαβε ο Biden την Προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.
Ο Biden κατηγόρησε τον πόλεμο του Ρώσου Προέδρου Putin στην Ουκρανία για την τρέχουσα άνοδο των τιμών της ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς το «αύξηση των τιμών του Putin».
Οι τιμές όμως είχαν ήδη ανέβει πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν την πολιτική της κυβέρνησης Biden για μείωση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης του αγωγού Keystone XL και της αναστολής των μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ως μέρος μιας προσπάθειας μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου τη μεγαλύτερη αποδέσμευση από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ, παρέχοντας 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην αγορά για τους επόμενους έξι μήνες.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και επίσης μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Γερμανίας συμφώνησαν να απελευθερώσουν τα αποθέματά πετρελαίου έκτακτης ανάγκης στην αγορά.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για μειωμένη παγκόσμια προσφορά.

Πληθωρισμός 8,3%

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε οριακά στο 8,3% τον Απρίλιο λόγω του μειωμένου κόστους καυσίμων μετά την απελευθέρωση των αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, καθώς οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται στα υψηλά όλων των εποχών τον Μάιο, αυτή η τάση θα αντιστραφεί πλήρως στην επόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό, προειδοποίησε σε έκθεσή της η ολλανδική ING.

Οι καταναλωτές πληρώνουν επίσης περισσότερα για αεροπορικά εισιτήρια καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται.
Τον Απρίλιο, οι ναύλοι των αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 18,6% σε έναν μόνο μήνα - τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί.

Οι αμερικανοί καταναλωτές διαθέτουν 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την Deutsche.
Ωστόσο, σχεδόν το 70% της πλεονάζουσας αποταμίευσης συγκεντρώνεται στο 25% των πολιτών.
Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα έχουν λιγότερες αποταμιεύσεις και μεγαλύτερη έκθεση στις μεταβολές των τιμών της ενέργειας, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε καύσιμα και τιμολόγια κοινής ωφέλειας.
Η ενέργεια καταναλώνει περίπου το 28% των προϋπολογισμών των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα, σημείωσε η Deutsche bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης