Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς αναδίπλωση η ΕΕ: Στον... πάγο το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο - Γρίφος η κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία

Προς αναδίπλωση η ΕΕ: Στον... πάγο το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο - Γρίφος η κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία
Το πάγωμα του embargo στο ρωσικό πετρέλαιο θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την πρόεδρο της Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα

Σε… πισωγύρισμα οδηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία και κυρίως το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι συζητήσεις για το 6ο πακέτο κυρώσεων συνεχίζονται για ακόμα μία εβδομάδα χωρίς να φαίνεται φως στον ορίζοντα, καθώς η Ουγγαρία παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για κατά 55% αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο αυτό, το σενάριο που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις Βρυξέλλες, είναι το 6ο πακέτο κυρώσεων να προχωρήσει κανονικά, και το μπλόκο στο ρωσικό πετρέλαιο να μπει στον... πάγο. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ «μια ιδέα που διακινείται στις Βρυξέλλες είναι να προχωρήσουν άλλα μέτρα του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ για τη Ρωσία, με την υποστήριξη και των 27 κρατών-μελών. Ωστόσο, η πλήρης απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού και διυλισμένων καυσίμων θα μπορούσε να μπει στην άκρη προς το παρόν, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για μια συμβιβαστική συμφωνία που να μπορεί να αποδεχθεί η Ουκρανία».

Πλήγμα για την πρόεδρο της Κομισιόν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, μια τέτοια καθυστέρηση θα αποτελέσει μια μεγάλη θα αποτελούσε ένα τεράστιο πισωγύρισμα στις προσπάθειες της ΕΕ να απαντήσει στον πόλεμο του Putin στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, θα αποτελέσει ένα πλήγμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία πρότεινε την πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο προσχέδιο για το 6ο πακέτο κυρώσεων στις 4 Μαΐου.
Politico_3.JPG

Γρίφος η κλιμάκωση των κυρώσεων

Η κλιμάκωση των κυρώσεων στη Ρωσία έχει εξελιχθεί σε δισεπίλυτο γρίφο για την ΕΕ. «Το γεγονός ότι οι διπλωμάτες εξετάζουν αυτό το δραματικό βήμα δείχνει πόσο δύσκολο είναι για την ΕΕ να κλιμακώσει την οικονομική επίθεση στο Κρεμλίνο και πόσο επώδυνο είναι να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια» σχολιάζει το Politico.
Σημειώνεται ότι το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο θεωρείται ζωτικό βήμα για τον περιορισμό μιας βασικής ροής εσόδων που συμβάλλει στη χρηματοδότηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Υπάρχει πράγματι μια ιδέα για διαχωρισμό του πακέτου καθώς έχουμε συμφωνήσει για το 90% των μέτρων. Οπότε προχωράμε με τα πάντα εκτός από την απαγόρευση του πετρελαίου», δήλωσε στο Politico ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Είναι απογοητευτικό που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τα πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Γιατί να μην το κάνουμε έτσι, να είμαστε ρεαλιστές και μετά να συνεχίσουμε τη συζήτηση για την ενέργεια;» είπε χαρακτηριστικά.
Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ο διαχωρισμός της απαγόρευσης του πετρελαίου από το υπόλοιπο πακέτο κυρώσεων θα «έστελνε ένα κακό μήνυμα» και μπορεί κάλλιστα άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν την αντίθεση τους.
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι θα ήταν καλύτερο να εγκριθεί το υπόλοιπο νέο πακέτο κυρώσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επιστρέψουμε στην απαγόρευση του πετρελαίου σε μεταγενέστερο στάδιο. «Θα ήταν, επίσης, καλύτερο να συμφωνήσουμε στο 90% της προτεινόμενης απαγόρευσης του πετρελαίου παρά σε τίποτα από όλα», είπε ο διπλωμάτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης