Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πτωχευτικός Νόμος: Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και τα ευάλωτα νοικουριά – Ποιες οι επιδιώξεις των Funds

Πτωχευτικός Νόμος: Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και τα ευάλωτα  νοικουριά – Ποιες οι επιδιώξεις των Funds
Πρόκειται για το τελευταίο παζλ υλοποίησης του νόμου του 2020 Ρύθμιση Οφειλών, Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας
Σχετικά Άρθρα

Σήμερα 16/5/2022 και εκτός απροόπτου το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα την πρόσκληση ενδιαφέροντος στα Funds για την ανάληψη της διαχείρισης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων δηλαδή των ευάλωτων νοικοκυριών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια.
Πρόκειται για το τελευταίο παζλ υλοποίησης του νόμου του 2020 Ρύθμιση Οφειλών, Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας ενώ έχει επικρατήσει ως ο νέος πτωχευτικός νόμος που περιλαμβάνει και τα νοικοκυριά
Σύμφωνα με πληροφορίες στην προκήρυξη δεν θα υπάρχει αναφορά για τον υπόχρεο καταβολής του ΕΝΦΙΑ.
Δηλαδή δεν θα γνωρίζουμε ακόμη αν ο ευάλωτος ενοικιαστής που θα μεταβιβάσει το ακίνητο του στον νέο διαχειριστή του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ; .
Το πιο κρίσιμο θέμα παραμένει ανοιχτό προς διευθέτηση καθώς η προκήρυξη αποτελεί το πρώτο βήμα συζήτησης με τα Funds.

Αρνούνται να πληρώσουν

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων δεν επιθυμούν να αναλάβουν αυτό το κόστος διότι πρόκειται για ένα επιπλέον έξοδο που θα μειώνει το τελικό τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παραχώρηση του δικαιώματος αξιοποίησης των ακινήτων.
Να αναφερθεί τα Funds απέκτησαν σε πολύ χαμηλές ονομαστικές τιμές τα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια. .
Όπως λέγεται στην αγορά το 100άρι το αγόρασαν προς 30 και 40 ευρώ , εννοώντας ότι η ονομαστική αξία ενός χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων αποκτήθηκε από 300 έως 400 εκατ. ευρώ διότι είχε εξασφαλίσεις τα ακίνητα των δανειοληπτών και σήμερα ευάλωτων όπως χαρακτηρίζονται.
Η πώληση «κόκκινων» χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες χωρίς εξασφαλίσεις αγοραζονταν πιο χαμηλά στα 20 ευρώ το 100άρι.
Οι διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων παρότι απέκτησαν δάνεια σε πολύ ελκυστικές τιμές θέλουν να αποφύγουν να αναλάβουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους καθώς πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες σπίτια.
Ο νόμος Ρύθμιση Οφειλών , Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας υποχρεώνει τους δανειολήπτες – ευάλωτους να καταβάλλουν ενοίκιο στον Φορέα , το οποίο θα υπολογίζεται βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, διαιρεμένης για 12 χρόνια και με επιβάρυνση το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου.

Μερική κάλυψη

Το Δημόσιο έρχεται να συνδράμει τον οφειλέτη αφού θα λαμβάνει επιδότηση προκειμένου να καλύψει ένα μέρος της δόσης του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνει στον φορέα. Το ύψος του επιδόματος ξεκινάει από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει κατ ανώτατο έως 210 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του κάθε νοικοκυριού.
Όμως οι τρέχουσες συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην για τα νοικοκυριά , όταν ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει με 10% σημαίνει στην πράξη τη μείωση των εισοδημάτων τους και καθιστά ακόμη πιο δύσκολο την εξόφληση του μισθώματος. Αρκετοί ίσως υποχρεωθούν να αναζητήσουν νέα φθηνότερη στέγη για να μείνουν έτσι ώστε ο διαχειριστής να εξασφαλίσει τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει στο στάδιο εξαγοράς χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης