Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Επιχειρήσεις και καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τσουνάμι οικονομικής ύφεσης

Goldman Sachs: Επιχειρήσεις και καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τσουνάμι οικονομικής ύφεσης
Τι προβλέπει ο ανώτερος πρόεδρος της Godman Sachs, Lloyd Blankfein
Ο ανώτερος πρόεδρος της Godman Sachs, Lloyd Blankfein, προέτρεψε τις εταιρείες και τους καταναλωτές να περιμένουν μια ύφεση στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι είναι «ιδιαίτερα υψηλός ο κίνδυνος», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 15 Μαϊου 2022.
«Αν διοικoύσα μια μεγάλη εταιρεία, θα ήμουν πολύ προετοιμασμένος γι’ αυτό», δήλωσε ο Blankfein στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS
«Αν ήμουν καταναλωτής, θα ήμουν προετοιμασμένος για αυτό».
Η Federal Reserve διαθέτει «πολύ ισχυρά εργαλεία» για να μειώσει τον πληθωρισμό και «ανταποκρίνεται καλά», δήλωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman.
US Inflation | Barron's
Καταναλωτικό κλίμα

Με τις υψηλές τιμές των καυσίμων και την έλλειψη γάλακτος για μωρά απτές ενδείξεις για την ανησυχία των Αμερικανών, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε στις αρχές Μαΐου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,3% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, επιβραδύνοντας ελαφρά από τον Μάρτιο, τον ταχύτερος ρυθμό εδώ και δεκαετίες.
US Inflation Expected to Last Longer Than Pandemic Spike - Bloomberg
Η παγκοσμιοποίηση

Ενώ μέρος του πληθωρισμού «θα εξαφανιστεί» καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού ξεμπλοκάρουν από τα σημερινά προβλήματα που εντοπίζουν και τα lockdown Covid-19 στην Κίνα χαλαρώνουν, «μερικά από αυτά τα πράγματα είναι λίγο χρονοβόρα να επιλυθούν, όπως οι τιμές της ενέργειας», σημείωσε ο Blankfein.
Οι Αμερικανοί επωφελήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την παγκοσμιοποίηση, η οποία έκανε τα αγαθά και τις υπηρεσίες φθηνότερα με βάση το μικρότερο εργατικό κόστος στο εξωτερικό, είπε.

Αλυσίδες εφοδιασμού

«Πόσο άνετα αισθανόμαστε  σήμετα να βασιζόμαστε σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού που δεν βρίσκονται εντός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν μπορούμε να ελέγξουμε;» σημείωσε ο Blankfein.
«Νιώθουμε καλά που παίρνουμε όλους τους ημιαγωγούς μας από την Ταϊβάν, η οποία είναι και πάλι στη (γεωστρατηγική) επιρροή της της Κίνας;», διερωτήθηκε...
US consumer sentiment dropped in early May to lowest since 2011 | Business  and Economy News | Al Jazeera

Το νέο στάδιο της παγκοσμιοποίησης

Με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τα lockdowns του κορωνοϊού και τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, η παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της στην μεταψυχροπολεμική εποχή, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Η Goldman ζήτησε τις απόψεις του Adam Posen, πρόεδρου του Peterson Institute for International Economics, του Dani Rodrik, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Harvard Kennedy School και του Jim O’Neill, πρώην πρόεδρου της Goldman Sachs Asset Management.
(DE)GLOBALIZATION AHEAD?

Πολυ-Κερματισμός του πλανήτη

Ο Posen ισχυρίζεται ότι η πανδημία και ο πόλεμος θα επιταχύνουν την υπονόμευσή της σε κάποια μέρη, καθώς ο πλανήτης θα χωρίζεται όλο και πιο πολύ σε δύο οικονομικά στρατόπεδα, με επίκεντρο τις ΗΠΑ και την Κίνα αντίστοιχα.
«Κινούμαστε προς έναν κόσμο όπου θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συνειδητή ευθυγράμμιση είτε με το κινεζικό είτε με το αμερικανικό οικονομικό μπλοκ», λέει ο Posen. «Ένας αριθμός χωρών, είτε εθελοντικά είτε όχι, θα αναγκαστούν να διαλέξουν».

Η φάση του decoupling.... Τελος στην υπερπαγκοσμιοποίηση

Ο Rodrik αναδεικνύει την επίδραση μακροπρόθεσμων και δομικών δυνάμεων, σημειώνοντας ότι ο πλανήτης κινούνταν προς την αποπαγκοσμιοποίηση ήδη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Τα κράτη εμφάνιζαν μία φυσική τάση εσωστρέφειας καθώς γίνονταν πλουσιότερα και καθώς η παγκόσμια οικονομία χωριζόταν όλο και περισσότερο σε περιφέρειες, σημειώνει.
Όμως, ενώ οι τελευταίες κρίσεις αναμένεται να εμβαθύνουν αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο καθηγητής δεν βλέπει ένα σημαντικό decoupling (αποσύνδεση) στον πλανήτη σαν εκείνο της δεκαετίας του 1930, λόγω των υψηλών επιπέδων της ενοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας και της διεθνούς συνεργασίας, η αντιστροφή των οποίων θα είχε μεγάλο κόστος.
«Μιλάμε απλά για μία φυσική και κατά πολλούς τρόπους επιθυμητή υποχώρηση από αυτό που ονομάζω υπερπαγκοσμιοποίηση, το είδος της παγκοσμιοποίησης που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Υποθέτω ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν καλό τρόπο για να αποφύγουμε κάποιες από τις υπερβολές της υπερπαγκοσμιοποίησης και τους κινδύνους της αυτάρκειας», σημειώνει ο Rodrik.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-05-15_205353.png
Μετεξέλιξη και όχι τέλος

Ο O’Neill, από την πλευρά του, είναι επιφυλακτικός για το κατά πόσο η εποχή της παγκοσμιοποίησης έχει φτάσει στο πέρα της, εκτιμώντας ότι οι μελλοντικές τάσεις στο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων ίσως να σηματοδοτήσουν την μετεξέλιξη και όχι το τέλος της παγκοσμιοποίησης.
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτή την άποψη της αποπαγκοσμιοποίησης που είναι της μόδας.
Πέρυσι, η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου επιταχύνθηκε απότομα, τόσο πολύ ώστε βρέθηκε πάνω από την γραμμή τάσης όσων συνέβαιναν πριν από το 2008.
Επομένως, έχω μεγάλες αμφιβολίες γύρω από αυτή την άποψη», τονίζει.

Επιβράδυνση και «newbalization»

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Daan Struyven και Jan Hatzius ανέλυσαν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν πού ακριβώς βρίσκεται η παγκοσμιοποίηση σήμερα και βρήκαν ότι αυτό που καλύτερα περιγράφει τη σημερινή κατάσταση είναι το «slowbalization», δηλαδή η σταδιακή επιβράδυνση της αύξησης των διασυνοριακών ροών.
Η απότομη αύξηση της διασυνοριακής ψηφιακής δραστηριότητας στηρίζει την ιδέα του «newbalization», δείχνοντας ότι η ίδια η φύση της παγκοσμιοποίησης αλλάζει, καθώς οι ροές επιβραδύνουν στους χειροπιαστούς τομείς αλλά επιταχύνουν στους μη χειροπιαστούς - τάση που αφορά στη μεταβαλλόμενη φύση των αγαθών και των υπηρεσιών.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-05-15_205510.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης