Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ryabkov (Ρωσία): Λάθος η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Θα υπάρξουν συνέπειες

Ryabkov (Ρωσία): Λάθος η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Θα υπάρξουν συνέπειες
Αποφασίζουν τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η Ρωσία δεν θα δεχθεί έτσι απλά την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov.
«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν.
Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…)
Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα.
Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή.
Οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε.
Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί.
Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση» υπογράμμισε ο Ryabkov.
Εν τω μεταξύ, και ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός «Rossiya One» μετέδωσε ότι δύο χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία από φόβο.
«Ο επίσημος λόγος τους είναι ο φόβος.
Αλλά θα αισθάνονται περισσότερο φόβο στο ΝΑΤΟ.
Όταν εμφανιστούν οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία, η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εξουδετερώσει την ανισορροπία και τη νέα απειλή με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων» μετέδωσε ο σταθμός.

Θέμα ημερών το αίτημα της Σουηδίας

Την πιθανή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εξέλιξη ιστορική για το σκανδιναβικό κράτος, συζητά σήμερα Δευτέρα 16/5 το Κοινοβούλιο της χώρας, ύστερα από το πράσινο φως που έδωσε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Μετά την έγκριση από τους Σοσιαλδημοκράτες, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία στη σουηδική Βουλή που θα μπορούσε να στηρίξει το αίτημα ένταξης στη Βορειοαντλαντική Συμμαχία.
Εφόσον και το σουηδικό Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της ένταξης, τότε θεωρείται πως είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών, και η υποβολή του επίσημου αιτήματος για ένταξη το ΝΑΤΟ
Η συνεδρίαση άρχισε με μια ομιλία της  πρωθυπουργού Magdalena Andersson, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε χθες, Κυριακή, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.
Η πρωθυπουργός δήλωσε πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.

Διπλωμάτες στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Peter Hultqvist υποστήριξε ότι η Σουηδία θα στείλει διπλωμάτες στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο σχέδιό της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να διεξαγάγουν συνομιλίες και να έχουν ένα διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί αυτό να διευθετηθεί και περί τίνος ακριβώς πρόκειται» είπε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας.
Η Τουρκία έχει πει πως θέλει από τις σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν κουρδικές μαχητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στις επικράτειές τους και να άρουν απαγορεύσεις που επιβάλλουν στις πωλήσεις ορισμένων όπλων προς την Τουρκία.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Συνεδριάζει και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας

Από νωρίς το πρωί συνεδριάζει σήμερα 16/5 και το φινλανδικό Κοινοβούλιο προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή 15/5, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο, Τρίτη 17/5.
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον το 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσει ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η μοναδική χώρα που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και διεξάγει ανοικτά έναν επιθετικό πόλεμο είναι η Ρωσία.
Το περιβάλλον ασφαλείας μας άλλαξε θεμελιωδώς» υποστήριξε η πρωθυπουργός της Φινλανδία Sana Marin, τη στιγμή που λόγω του μεγάλου αριθμού των παρεμβάσεων, ενδεχομένως η ψηφοφορία να μην γίνει σήμερα όπως έχει προγραμματιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης