Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Άνοδος 2,41%, στα 114,24 δολάρια το βαρέλι το brent - Στα 114 δολάρια και το WTI

Πετρέλαιο: Άνοδος 2,41%, στα 114,24 δολάρια το βαρέλι το brent - Στα 114 δολάρια και το WTI
Τον τόνο στην αγορά έδωσαν οι εκτιμήσεις ότι αργά ή γρήγορα θα επιβληθεί embargo της Ευρώπης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Νέα κλιμάκωση παρουσίασαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τον τόνο στην αγορά έδωσαν οι εκτιμήσεις ότι αργά ή γρήγορα θα επιβληθεί embargo της Ευρώπης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με τρόπο που αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τη χαμηλή ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα.
Αρχικά οι τιμές κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά, με την αναλύτρια της Commerzbank Μπάρμπαρα Λάμπρεχτ να εξηγεί ότι είναι κάτι που οφείλεται «κυρίως στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, καθώς τα lockdown έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως».
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα μειώθηκαν κατά 11,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020 και ήταν πολή μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις.
Η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε επίσης κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για άνοδο και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου σταδιακά άρχισαν εκ νέου να ενισχύονται, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για επικείμενη συμφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ σε σταδιακό embargo των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, απόφαση που δεν ελήφθη τελικά καθώς η Ουγγαρία επέμεινε στην άρνησή της.
Εντούτοις, η απόσταση φαίνεται να μειώνεται με ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι θέμα ημερών.
Όπως επισημαίνει δε ο Naohiro Niimura της Market Risk Advisory, «με το διαφαινόμενο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το χαμηλό ρυθμό αυξήσεων παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή των 110 δολαρίων το βαρέλι».
Στο πλαίσιο αυτό, το συμβόλαιο Ιουλίου του brent έκλεισε με άνοδο 2,41% ή 2,69 δολαρίων στα 114,24 δολάρια το βαρέλι.
Παρομοίως, το συμβόλαιο του αμερικανικού WTI έκλεισε με άλμα 3,4% ή 3,71 δολαρίων στα 114,0 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης