Διεθνή

Γιατί ο Putin θα κερδίσει; – Σε επίπεδα ρεκόρ οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρά τις κυρώσεις

Γιατί ο Putin θα κερδίσει; – Σε επίπεδα ρεκόρ οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρά τις κυρώσεις
Πολλοί διερωτώνται γιατί οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην 81η ημέρα πολέμου δεν τον τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες

Ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος είναι καταδικασμένος να κερδίσει.

1)Ήδη ελέγχει το 28% με 30% της Ουκρανίας, ελέγχει το 80% της Ανατολικής Ουκρανίας και το 75% της Νότιας Ουκρανίας.

2)Πολλοί διερωτώνται γιατί οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην 81η ημέρα πολέμου δεν τον τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Το ρωσικό δόγμα, δεν είναι αμερικανικό.
Οι αμερικανοί βομβαρδίζουν ανελέητα μια περιοχή και εν συνεχεία προελαύνουν σε κατεστραμμένες περιοχές.
Π.χ. θα μπορούσαν οι ρώσοι να βομβαρδίσουν ανελέητα το Κίεβο αλλά δεν το έπραξαν αφενός λόγω των αμάχων αφετέρου γιατί δεν ήταν στρατηγικός στόχος.
Δεν βομβάρδισαν ανελέητα το Kharkiv στην Βόρεια Ουκρανία και προφανώς δεν βομβάρδισαν την Οδησσό την οποία και θα αφήσουν μάλλον εκτός στόχου.
Θα μπορούσαν με πυραύλους να βομβαρδίσουν την Οδησσό το μοναδικό λιμάνι της Ουκρανίας στα νότια αλλά όπως παρατηρούμε αυτό δεν έχει συμβεί…
Π.χ. όταν χρησιμοποίησε πυραύλους η Ρωσία το έπραξε στο Lviv στην Δυτική Ουκρανία και όχι σε αμάχους αλλά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες.
Προφανώς η προέλαση της Ρωσίας δεν είναι 100% εντός των σχεδίων.
Βρήκαν μεγάλη αντίσταση, υπέστησαν μεγάλες απώλειες από μια Ουκρανία που στηρίχθηκε στα οπλικά συστήματα της Δύσης και όχι στις δυνατότητες της.

3)Αλλά αν δούμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ και η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ που ενέκριναν βοήθεια 40 δισεκ. στην Ουκρανία πολεμάει την Ρωσία… δια μέσου της Ουκρανίας.

4)Η Ρωσία ωστόσο κατάφερε κάτι το αξιοπερίεργο.
Στρατιωτικά κατέλαβε τις περιοχές που ήθελε
Ήδη ελέγχει την περιοχή νοτίως του Kharkiv στην Βόρεια Ουκρανία, ελέγχει το Izyum, την ευρύτερη περιοχή του Donbass.
Απομένει μια περιοχή του Donetsk για να κατακτηθεί, ελέγχει την Μαριούπολη και την Αζοφική Θάλασσα και βεβαίως στο νότο την Κριμαία και νοτιοδυτικά την Kherson φθάνοντας έως την Zaporizhia.
Ταυτόχρονα παρά τις κυρώσεις που είναι πρωτοφανείς σε αριθμό, ξεγλίστρησε και το Ρούβλι όχι απλά ενισχύεται καθώς από 152 ρούβλια ανά δολάρια έχει ανατιμηθεί στα 62 ρούβλια ανά δολάριο.
Η ανατίμηση του ρουβλίου δεν έγινε με νομισματικές παρεμβάσεις αλλά επιβάλλοντας το ρούβλι ως νόμισμα πληρωμής για προϊόντα ενέργειας.
Αυτό έχει ως συνέπεια το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα να έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα.

5)Η Ρωσία επίσης κατάφερε και κάτι άλλο ακόμη πιο σημαντικό για την οικονομία της.
Ενώ με τις κυρώσεις η ρωσική οικονομία θα έπρεπε να υποστεί κραχ, η ύφεση θα είναι μόλις -10%.
Υπάρχει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό.
Το επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης (UGS) έχει ήδη ξεπεράσει το 40%, που είναι το 50% του στόχου πλήρωσης έως την 1η Οκτωβρίου.
Η ροή φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις UGS στην Ευρώπη τον Μάιο έχει φθάσει σε ρυθμό ρεκόρ από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE).
Από τις 15 Μαΐου, οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις UGS είχαν ήδη πληρωθεί κατά 40,06% - 3,8 ποσοστιαίες μονάδες (p.p.) χαμηλότερα από τον μέσο όρο για αυτήν την ημερομηνία τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά σχεδόν 7 p.p. περισσότερο από την ίδια ημερομηνία το 2021.
Τώρα περιέχουν περίπου 42,66 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να εισαχθεί ποσοστό πλήρωσης 80% για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της ΕΕ έως την 1η Οκτωβρίου και 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Από τις αρχές Μαΐου, ο όγκος πλήρωσης UGS στην περιοχή ήταν 7,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που είναι 70% υψηλότερο από το 2021 για την ίδια περίοδο και 19% περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του Μαΐου 2018.

Η Πορτογαλία και η Πολωνία γεμίζουν τις αποθήκες τους πιο ενεργά με φυσικό αέριο - έχουν φτάσει σε επίπεδα αποθεμάτων 89,31% και 87,88%, αντίστοιχα.
Οι εγκαταστάσεις UGS στη Γερμανία πληρούνται κατά 41,46%, στη Γαλλία κατά 42,24%, στην Ιταλία κατά 44,22% στην Ολλανδία κατά 32,33%, στη Βουλγαρία κατά 20,7%, στην Ουγγαρία κατά 25,13%, στην Αυστρία κατά 26,06%, στην Τσεχία κατά 51,53% στο Βέλγιο κατά 24,33%.

Προμήθειες LNG στην Ευρώπη

Οι εισπράξεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τερματικούς σταθμούς στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης τον Μάιο ανέρχονται σε 5,26 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποτελούν ρυθμό ρεκόρ για τρίτο μήνα.
Τα αποθέματα LNG στις χώρες της ΕΕ είναι πλέον 2% υψηλότερα από το 2021 και 11% υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας. Ταυτόχρονα, από τις 13 Φεβρουαρίου, η Gas Infrastructure Europe έπαψε να λαμβάνει υπόψη δεδομένα για υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου και τερματικούς σταθμούς λήψης LNG στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ικανότητα επαναεριοποίησης του υγροποιημένου αερίου και η περαιτέρω έγχυσή του σε αγωγούς στην Ευρώπη φορτώνεται πλέον στο 59% του μέγιστου.

Με βάση το IHS Markit (μέρος της S&P Global), ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν φτάσει στο τεχνικά δυνατό μέγιστο των εισαγωγών LNG.
Και παρόλο που η ονομαστική ικανότητα επαναεριοποίησης στην περιοχή δεν έχει ακόμη πλήρως φθάσει στο απόγειο, οι περιορισμοί στις υποδομές δεν επιτρέπουν την παροχή περισσότερου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά

H εξέλιξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία
mm1.png
mm2.png

mm3.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης