Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει

Powell: Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει
Ηawkish ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell...

Δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να υπάρξει τιθάσευση του πληθωρισμού, ανέφερε σε δηλώσεις την Τρίτη 17 Μαΐου του ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να περιορίσει τον πληθωρισμό, μη διστάζοντας να υποστηρίξει τις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου οι τιμές αρχίσουν να πέφτουν ξανά προς ένα υγιές επίπεδο.
«Αν αυτό συνεπάγεται τη μετάβαση πέραν των ευρέως κατανοητών επιπέδων ουδέτερου, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
«Θα αυξάνουμε τα επιτόκια μέχρι να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι οικονομικές συνθήκες θα είναι πρόσφορες.
Θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δεν θα υπάρξει δισταγμός ως προς αυτό».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, τη δεύτερη αύξηση του 2022, καθώς ο πληθωρισμός κινείται περίπου σε υψηλό 40 ετών.
Ο Powell είπε μετά από αυτή την αύξηση ότι παρόμοιες κινήσεις 50 μονάδων βάσης είναι πιθανό να επέλθουν στις επόμενες συναντήσεις, εφόσον οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν παρόμοιες με αυτές που είναι τώρα.
Την Τρίτη 17 Mαΐου, επανέλαβε τη δέσμευση της Fed να πλησιάσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Προειδοποίησε δε ότι αυτό ενδεχομένως να μην είναι εύκολο ενώ θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος της ανεργίας 3,6%.
 Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι εκ των υστέρων μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η Fed θα έπρεπε να είχε αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια.
«Ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ υψηλός. Πρέπει να τον ρίξουμε» τόνισε.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ευρεία στήριξη μεταξύ των αξιωματούχων της Fed για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης