Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πτώση του Azovstal, νίκη για τον Putin – Παραδόθηκαν 959 Ουκρανοί μαχητές, άγνωστη η τύχη τους

Η πτώση του Azovstal, νίκη για τον Putin – Παραδόθηκαν 959 Ουκρανοί μαχητές, άγνωστη η τύχη τους
Υπάρχουν και άλλοι μαχητές στο χώρο του εργοστασίου αναφέρει το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η πτώση του Azovstal, το οποίο αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη, αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη του Vladimir Putin στις περίπου 90 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τον χώρο του εργοστασίου 959 Ουκρανοί στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι 80 είναι τραυματίες.
Ωστόσο άγνωστο παραμένει το εάν και πόσοι έχουν απομείνει εντός του Azovstal, αν και το Κίεβο υποστηρίζει πως εξακολουθούν να υπάρχουν μαχητές εντός του εργοστασίου και πως οι διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση τους συνεχίζονται.
Σε κάθε περίπτωση, η πτώση του Azovstal αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τον πρόεδρο Putin, ο οποίος πέρα από το ότι κατάφερε να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης και να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο που συνδέει τη Ρωσία και το Donbass με τη νότια Ουκρανία, την Kherson και την Κριμαία, μπορεί να υποστηρίξει στη ρωσική κοινή γνώμη πως η μάχη των ρωσικών δυνάμεων για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας είναι σε εξέλιξη.

Απο - ναζιστικοποίηση

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Putin είχε αποδώσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση και στην προσπάθεια αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας.
Η Μαριούπολη θεωρούνταν η έδρα του ακροδεξιού Τάγματος του Αζόφ, το οποίο από το 2014 και μετά εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, με το Κίεβο να υποστηρίζει πως το Τάγμα δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.
Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που εκκενώνονται από το εργοστάσιο του Azovstal μεταφέρονται σε έδαφος, το οποίο ελέγχεται πλήρως από τις φιλορωσικές ή τις ρωσικές δυνάμεις και εκτιμάται πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακριθούν από ειδικές ρωσικές επιτροπές.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ρωσία με το να κρατά μαχητές του Τάγματος του Αζόφ ως αιχμάλωτους πολέμου και με το να οδηγήσει κάποιους από αυτούς σε δίκη, μπορεί να ενισχύσει τον ισχυρισμό του Putin ότι η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας είναι γεγονός.
The Ministry of Defense of #Russia claims that about a thousand #Ukrainian servicemen from the #Azovstal plant surrendered. pic.twitter.com/KQJOPfGR83

 

Pushilin (φιλορώσοι αντάρτες): Δικαστήριο θα κρίνει την τύχη τους

Μια πρώτη γεύση πάντως του τι περιμένει τους Ουκρανούς υπερασπιστές του Azovstal, ο Denis Pushilin, επιεκφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk είπε πως δικαστήριο θα κρίνει την τύχη των Ουκρανών μαχητών του Azovstal.
«Αν ο αντίπαλος έχει καταθέσει τα όπλα, το δικαστήριο θα αποφασίσει για τη μοίρα του.
Οι Ουκρανοί που διαπιστωθεί ότι οι νεοναζί εγκληματίες πολέμου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με Διεθνές Δικαστήριο» είπε ο Pushilin, ο οποίος υποστήριξε πως εντός του εργοστασίου εξακολουθούν να παραμένουν οι ανώτατοι διοικητές του Τάγματος του Αζόφ.
Υπενθυμίζεται πως η ρωσική Δούμα εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης ανταλλαγής Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με μέλη του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ, αποκαλώντας τους «εθνικιστές εγκληματίες».
Αν και η Ουκρανία έχει υποστηρίξει πως οι μαχητές αυτοί θα ανταλλαχθούν με Ρώσους κρατούμενους, η Μόσχα δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Ρωσία: Έχουν παραδοθεί 959 Ουκρανοί

Στους 959 ανέρχονται οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονταν στο εργοστάσιο του Azovstal, τελευταίου προπύργιου της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το τελευταίο 24ωρο παραδόθηκαν άλλοι 694 Ουκρανοί μαχητές, οι οποίοι μαζί με τους πρώτους 265, ανέρχονται συνολικά σε 959.
Από αυτούς, οι 80 είναι τραυματίες αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σημειώνεται πως όλοι οι Ουκρανοί μαχητές μεταφέρονται σε έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις.
51_1.jpg
52_1.jpg
53_1.jpg
Maliar (αναπληρώτρια υπ.Άμυνας Ουκρανίας): Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στο Azovstal

Την θέση πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στο εργοστάσιο του Azovstal διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Maliar, η οποία υποστήριξε πως η επιχείρηση διάσωσης των μαχητών θα ολοκληρωθεί μόλις όλοι οι υπερασπιστές βρεθούν σε ουκρανικό έδαφος.
«Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι στο Azovstal και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για να τους βγάλουμε όλους έξω» υπογράμμισε η Maliar, η οποία έκανε λόγο για μια εξαιρετικά ευαίσθητη επιχείρηση.
Όπως είπε, μια οποιαδήποτε εντολή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή των ανθρώπων.
Κληθείσα να σχολιάσει τις εκκλήσεις πολιτικών από τη Μόσχα, οι οποίοι ζήτησαν οι μαχητές του Azovstal να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου, είπε πως «το πιο πιθανό είναι να έγιναν για εσωτερική προπαγάνδα στη Ρωσία».
«Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα» είπε η Maliar.
66_3.jpg
Zakharova (Ρωσία): Το Κίεβο πρόδωσε τους μαχητές του Azovstal

Την θέση πως το Κίεβο πρόδωσε τους Ουκρανούς μαχητές του εργοστασίου του Azovstal διατύπωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, η οποία υποστήριξε πως το καθεστώς Zelensky τους χρησιμοποίησε ως εργαλείο εκβιασμού.
«Κοιτάζω το προπαγανδιστικό υλικό των Ουκρανών εδώ και ένα μήνα για το ζήτημα του Azovstal, για τους ήρωες μαχητές τους, για τις υποτιθέμενες θηριωδίες της Ρωσίας…
Η ηγεσία του Κιέβου απλά πρόδωσε τους ανθρώπους στο Azovstal, τους χρησιμοποίησε ως εργαλείο εκβιασμούς χωρίς λόγο, εντελώς απερίσκεπτα» υποστήριξε η Zakharova, τονίζοντας πως η ουκρανική κυβέρνηση καταφεύγει στον εκβιασμό ως τακτική και κατά άλλων κρατών, κυρίως ευρωπαϊκών, προκειμένου, όπως είπε, «να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα που τους έχουν θέσει από την αρχή οι ΗΠΑ» και που αποσκοπούν στο να επηρεάσει την ΕΕ.
«Η διορατικότητα για τα κράτη της ΕΕ στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης στην Ουκρανία, θα είναι δύσκολη» είπε η Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης