Τελευταία Νέα

Αλ. Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Η ασφάλιση προστατεύει από τις αντιξοότητες της ζωής

Αλ. Σαρρηγεωργίου (ΕΑΕΕ): Η ασφάλιση προστατεύει από τις αντιξοότητες της ζωής
Oι προκλήσεις των καιρών είναι πολλές και αλλεπάλληλες και η ανατροπή φαίνεται πως έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας

Του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου *

Την περίοδο 2000 – 2007 οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα ήταν ευνοϊκές. Υπήρχε οικονομική ανάπτυξη και άνοδος του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός ήταν σε χαμηλά επίπεδα, το ίδιο και το ποσοστό της ανεργίας. Όλα άλλαξαν από το 2008 και ιδιαίτερα το 2009 όταν η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα και αποκαλύφθηκε το υπέρογκο δημοσιονομικό χρέος. Η συνέχεια, γνωστή σε όλους μας.

Οι αλλεπάλληλες προκλήσεις των καιρών και οι πολίτες

Σήμερα, 14 χρόνια μετά, δεν έχουμε να θυμόμαστε μόνο την οικονομική κρίση. Μεσολάβησε η πανδημία Covid-19 για να ανατρέψει το status quo σε όλο τον πλανήτη και να φέρει την υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό, στο προσκήνιο. Η πανδημία συνεχίζει να μας απασχολεί και να ορίζει τις ζωές μας σε αρκετά σημαντικό βαθμό.
Και πριν προλάβουμε να πούμε ότι ανήκει στο παρελθόν, συνέβη ο πόλεμος στην Ουκρανία με σημαντικές επιπτώσεις, σε πολλαπλά επίπεδα. Πέραν των γεωπολιτικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων, το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει σχετίζεται με την ενεργειακή επάρκεια και τα κόστη που έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Σε αυτά προστίθενται οι ελλείψεις βασικών αγαθών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που σε συνδυασμό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας. Η άνοδος του πληθωρισμού και η ακρίβεια αποτελούν το νούμερο ένα θέμα για τους πολίτες και τις κυβερνήσεις σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές χώρες. Επιπλέον, η κλιματική κρίση με τη συνεχή αύξηση των φυσικών καταστροφών τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, προσθέτουν ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι προκλήσεις των καιρών είναι πολλές και αλλεπάλληλες και η ανατροπή φαίνεται πως έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας. Εάν είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια και τις κρίσεις είμαστε ακόμα εδώ. Μάλιστα, έχουμε καταφέρει σε πολλά πράγματα να βελτιωθούμε και να κάνουμε βήματα τόσο ως Κράτος όσο και ως πολίτες. Βήματα που δεν θα σκεφτόμασταν καν να προσπαθήσουμε σε περίοδο ευημερίας.

Κομβικός ο ρόλος της πρόληψης

Το ζήτημα είναι να αντιμετωπίζουμε τη πραγματικότητα με θετική προσέγγιση και να αναδείξουμε τους εαυτούς μας ως κύριους της τύχης μας. Έχουμε πλέον την πολυτέλεια να επαναπαυόμαστε στην τύχη, στο Κράτος ή σε οποιονδήποτε άλλο ή πρέπει να επιλέξουμε τη δράση; Πώς θα προστατεύσουμε τα κεκτημένα μας από τις ανατροπές της ζωής ; Η λύση βρίσκεται στην Ασφάλιση. Σίγουρα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα συμβεί αύριο αλλά μπορούμε να έχουμε προνοήσει για το αύριο ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.
Υγεία. Ζωή. Οικογένεια. Σπίτι. Περιουσία. Επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά αξίζουν να προστατευτούν σήμερα, ώστε όταν έρθει η ανατροπή να είμαστε προετοιμασμένοι. Κάποτε η ασφάλιση θεωρείτο πολυτέλεια, τώρα έχει αποδειχτεί ότι είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για την προστασία του βιοτικού μας επιπέδου και του μέλλοντος των παιδιών μας.
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διαθέτει τις κατάλληλες λύσεις ασφάλισης, αλλά και όλες τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στο σημαντικό αυτό έργο καθώς έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της στα δύσκολα κάνοντας παράλληλα άλματα εκσυγχρονισμού.

Το ψηφιακό άνοιγμα της αγοράς

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου, ο οποίος επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας, εξελίσσεται ραγδαία, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και ως τρόπος επικοινωνίας με τον πελάτη μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων. Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις κάνουν επίσης τα πρώτα βήματά τους στη χρήση της νέας τεχνολογίας με στόχο την αύξηση της ικανοποίησης των πελατών τους και της αυτοματοποίησης των διαδικασιών τους. Τα ψηφιακά εργαλεία (π.χ. ΑΙ, blockchain, data analytics, internet of things) ανοίγουν νέες, μοναδικές ευκαιρίες για τους ασφαλιστές, καθώς τους προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στον τομέα της εμπειρίας πελάτη. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας μέσα στο ασφαλιστικό επιχειρηματικό μοντέλο αποτελεί μία ραγδαία εξελισσόμενη πραγματικότητα που αλλάζει τα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο παγκοσμίως.

Φερεγγυότητα και επενδύσεις

Επιπλέον, η ασφαλιστική αγορά υπόκειται σε αυξημένο έλεγχο και εποπτεία. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα του θεσμικού πλαισίου «Φερεγγυότητα ΙΙ» με έμφαση στις σύγχρονες μεθόδους διακυβέρνησης και τη διαφάνεια. Παράλληλα οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να διατηρούν τους δείκτες φερεγγυότητάς του σε υψηλά επίπεδα. Ο έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) συνιστά ένα ακόμη εχέγγυο αξιοπιστίας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη «Έκθεση του Διοικητή» της ΤτΕ, στις 30.9.2020 η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) των ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,4 δισ. ευρώ. Θωρακίζεται, άρα, η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Από τη μελέτη που έχει κάνει ο ΙΟΒΕ (2018) για το αποτύπωμα της ασφαλιστικής αγοράς στην ελληνική οικονομία αναδείχθηκε η πολύπλευρη, συνολική συμβολή του κλάδου στη χώρα, η οποία εκτιμάται σε €4,1 δισ. ή 2,2% του ΑΕΠ, πέραν των αποζημιώσεων που παρέχει ο κλάδος στους ασφαλισμένους και οι οποίες ανέρχονται σε €2,3 δισ.  περίπου ετησίως.
Η συμβολή αυτή και τα οφέλη για την χώρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν με την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.
Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε σιγουριά και ασφάλεια σε έναν κόσμο με συνεχείς ανατροπές. Η ασφάλιση προστατεύει από τις αντιξοότητες της ζωής και ωφελεί τον κάθε ένα πολίτη ξεχωριστά αλλά και την κοινωνία ως σύνολο.
Βασική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ο κλάδος και να κατορθώσει να παίξει αυξημένο ρόλο στις προκλήσεις είναι η συνεργασία με το Κράτος, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει όσο θα μπορούσε, αλλά αποτελεί κεντρική μας επιδίωξη. Στους δύσκολους καιρούς, η συνεργασία και ο συντονισμός δυνάμεων είναι απαραίτητα στοιχεία για την οικονομία δυνάμεων και πόρων. Δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο για άλλη καθυστέρηση, η συνεργασία με την Πολιτεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

* Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είναι πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης