Τελευταία Νέα
Speculator

Φωτιές στην ΕΧΑΕ με την πρωτοτυπία της πολιτικής αποδοχών για … υπαλλήλους

Φωτιές στην ΕΧΑΕ με την πρωτοτυπία της πολιτικής αποδοχών για … υπαλλήλους

Τι προβλέπεται για αμοιβές, αποζημιώσεις απόλυσης και εθελούσιες 

Σχετικά Άρθρα
Φωτιές ανάβει το σχέδιο αναθεωρημένης πολιτικής αποδοχών που εισάγεται προς έγκριση στην επικείμενη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ καθώς εμφανίζεται το πρωτοφανές φαινόμενο να ζητείται έγκριση όχι μόνο για τον τρόπο που θα αμείβονται τα στελέχη αλλά και οι υπάλληλοι φτάνοντας ακόμα και σε θέματα εθελούσιας εξόδου.
Η υιοθέτηση πολιτικής αποδοχών υπαλλήλων δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία γεγονός που εγείρει ερωτήματα από το προσωπικό της ΕΧΑΕ για την σκοπιμότητα υιοθέτησής της. Ταυτόχρονα τα όσα αναφέρονται ανοίγουν το δρόμο για δαπάνες συμβουλών σε σχέση με τη μισθολογική πολιτική. Σημειωτέον ότι υπάρχουν προβλέψεις και για εθελούσια έξοδο και απολύσεις οι οποίες προβλέπουν πλαφόν αποζημίωσης γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα καθώς είναι προφανές ότι το όποιο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου δεν μπορεί να είναι τυποποιημένο αλλά εξαρτάται από τις ανάγκες της εταιρίας τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται.

Ο προσδιορισμός αμοιβών

Ειδικότερα στο σχέδιο αναφέρεται πως «Οι αμοιβές των Εργαζομένων προσδιορίζονται από τα ελάχιστα κατώτατα νόμιμα όρια, καθώς και από το εύρος αμοιβών και εν γένει μισθολογικών παροχών που ισχύει στην οικονομία την εκάστοτε τρέχουσα χρονική συγκυρία. Προς το σκοπό υιοθέτησης εύρους αμοιβών και εν γένει μισθολογικών παροχών, η Επιτροπή σε ετήσια βάση θέτει υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου έκθεση με τις τρέχουσες τάσεις της οικονομίας αναφορικά με το ύψος των αμοιβών (εφεξής Ετήσια Έκθεση Τάσης Αμοιβών). Προς σύνταξη της σχετικής έκθεσης η Επιτροπή δύναται να λαμβάνει τις υπηρεσίες εξωτερικού συμβούλου. Τόσο οι προσφερόμενες αμοιβές προς τους υποψηφίους προς πρόσληψη στα πλαίσια της ατομικής διαπραγμάτευσης, όσο και οι προσφερόμενες αυξήσεις ή προτάσεις προς μείωση των αμοιβών προς το υφιστάμενο προσωπικό πρέπει να βρίσκονται εντός του εύρους αμοιβών που θέτει η Ετήσια Έκθεση Τάσης Αμοιβών λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις και τις δυνατότητες του εκάστοτε κατόχου της θέσης. Η Εταιρεία κατά την χορήγηση αμοιβών και μισθολογικών παροχών οφείλει να τηρεί τις διατάξεις της εργατικής, κοινωνικοασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας. Η σύνδεση προγράμματος προαγωγών και εσωτερικών μετακινήσεων (οριζόντιων ή ανοδικών) με την χορήγηση αυξήσεων δεν αποτελεί υποχρέωση της Εταιρείας. Η Εταιρεία δύναται να καθιστά τους Εργαζόμενους δικαιούχους έκτακτων αμοιβών, πλάνων βραχυπρόθεσμων κινήτρων, προγραμμάτων διάθεσης δωρεάν μετοχών, παροχών σε είδος κ.ά. κατά την ελεύθερη κρίση της, υπό την προϋπόθεση πάντα ύπαρξης εκ μέρους της επιφύλαξης του δικαιώματος μονομερούς τροποποίησης/ανάκλησης των σχετικών επιπρόσθετων παροχών».

Απολύσεις και εθελούσιες

Σε ότι αφορά στις συμβάσεις εργασίας , απολύσεις και εθελούσιες αναφέρεται ότι «Οι ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων περιλαμβάνουν αποκλειστικά τις νόμιμες προβλέψεις περί των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης σε περίπτωση λύσης συμβάσεως εργασίας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και προκειμένου να αποφευχθεί μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας με αβέβαιο αποτέλεσμα, η Εταιρεία δύναται μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής και σχετική εγκριτική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε καταβολή επιπρόσθετης αποζημίωσης σε εργαζόμενο του οποίου καταγγέλλεται η σύμβαση εργασίας η οποία δε μπορεί να είναι μικρότερη των μικτών τακτικών αποδοχών τριών (3) μηνών ούτε μεγαλύτερη του διπλάσιου της κατά νόμο αποζημίωσης, λόγω καταγγελίας κατά τον χρόνο απόλυσης. Η παροχή προς έναν εργαζόμενο επιπλέον της νόμιμης (κατά τα ανωτέρω) αποζημίωσης δεν δημιουργεί υποχρέωση της Εταιρείας προς καταβολή ίδιας αποζημίωσης σε άλλους εργαζόμενους, καθώς αυτή χορηγείται ανάλογα με τις εκάστοτε ισχύουσες ειδικές περιστάσεις κατά την ελεύθερη κρίση της Εταιρείας. 20 Όλα τα ποσά αποχωρήσεων προσδιορίζονται υποχρεωτικά ως μικτά ποσά και επί των αποζημιώσεων εφαρμόζονται οι νόμιμες κρατήσεις οι οποίες εκάστοτε νόμιμα ισχύουν. Προγράμματα εθελούσιας εξόδου δύνανται μετά από εισήγηση της Επιτροπής και έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου να περιλαμβάνουν προβλέψεις πέραν των νόμιμων αποζημιώσεων με την παροχή πρόσθετων ποσών τα οποία δε μπορεί να είναι μικρότερα των μικτών τακτικών αποδοχών τριών (3) μηνών ούτε μεγαλύτερα του διπλάσιου της κατά νόμο αποζημίωσης, λόγω καταγγελίας κατά τον χρόνο απόλυσης. Η πρόβλεψη σε Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου επιπλέον της νόμιμης (κατά τα ανωτέρω) αποζημίωσης δεν δημιουργεί υποχρέωση της Εταιρείας προς διαμόρφωση όμοιων Προγραμμάτων στο μέλλον, καθώς έκαστο Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε ισχύουσες ειδικές περιστάσεις κατά την ελεύθερη κρίση της Εταιρείας».

Νίκος Καρούτζος
nakroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης