Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ρωσικό σχέδιο – Προσάρτηση εδαφών, επίθεση σε Severodonetsk, έλεγχο πυρηνικών Zaporizhia και «ισοπέδωση» Azovstal

Το ρωσικό σχέδιο – Προσάρτηση εδαφών, επίθεση σε Severodonetsk, έλεγχο πυρηνικών Zaporizhia και «ισοπέδωση» Azovstal
Ο στόχος είναι ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhia που ήδη ελέγχουν οι ρώσοι 

Αρχίζει να διαμορφώνεται το τελικό σχέδιο της Ρωσίας για την Ανατολική και Νότια Ουκρανία.
Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει προσάρτηση εδαφών.
Δεν θα επαναληφθεί το καθεστώς των ημιαυτόνομων περιοχών αλλά η Ανατολική Ουκρανία και η Νότια Ουκρανία θα προσαρτηθούν πλήρως στην Ρωσική Ομοσπονδία και στο μέλλον οποιαδήποτε αντεπίθεση από τον Ουκρανικό στρατό θα θεωρηθεί επίθεση σε ρωσικό έδαφος.
Το τελικό ρωσικό σχέδιο θέλει από τα βορειοανατολικά νότια του Kharkiv από το οποίο αποσύρονται οι Ρώσοι, την περιοχή του Izyum, τον έλεγχο του Severodonetsk που είναι θέμα χρόνου καθώς αναμένεται επίθεση και ευρύτερα την περιοχή του Donbass δηλαδή Luhansk και Donetsk να αποτελούν τα νέα σύνορα της Ρωσίας.
Η Μαριούπολη μαζί με το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal έχουν πέσει στα χέρια των ρώσων ενώ η παράδοση 950 ουκρανών στρατιωτών ήταν μεγάλη συμβολική νίκη των ρωσικών δυνάμεων στις 16 Μαίου 2022.
Οι ρώσοι του Donbass δηλώνουν ότι το εργοστάσιο Azovstal θα πρέπει να ισοπεδωθεί αλλά μάλλον αποτελεί στρατηγική κίνηση για να παραδοθούν οι εναπομείναντες αξιωματικοί του Ουκρανικού στρατού που δεν παραδόθηκαν μαζί με τους 950 ουκρανούς στρατιώτες.
Ήταν μια μεγάλη ήττα για τους Ουκρανούς η παράδοση 950 στρατιωτών.
Νοτιότερα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη ελέγξει την περιοχή του Kherson αλλά ο βασικός στόχος είναι το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia που βρίσκεται μεταξύ Kherson στα νότια και Donetsk στα βορειοανατολικά.
Η πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να χτυπήσουν το Mykolaiv ή την Οδησσό εξασθενούν όχι γιατί αδυνατούν να το πράξουν αλλά τα χαρακώματα που έχουν δημιουργήσει στην Kherson δείχνουν ότι κρατούν αμυντική στάση διασφαλίζοντας τα εδάφη, οπότε μάλλον δεν θα υπάρξει άλλη προέλαση προς νοτιοδυτικά…

Γιατί οι ρώσοι ανακοίνωσαν σχέδιο να καταστρέψουν το Azovstal;

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σχέδια να καταστρέψουν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal και να μετατρέψουν τη Μαριούπολη σε τουριστικό θέρετρο, στερώντας τη Ρωσία από μερικά από τα πιο σημαντικά οικονομικά οφέλη που ήλπιζε να αποκομίσει καταλαμβάνοντας την πόλη.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) Denis Pushilin δήλωσε ότι οι αρχές του DNR σχεδιάζουν να ισοπεδώσουν το Azovstal μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης του.
Το Azovstal αποτελούσε σημαντικό στοιχείο της οικονομίας της Μαριούπολης πριν από τον πόλεμο λόγω της μοναδικής λειτουργίας του ως μεταλλουργικού συγκροτήματος με 10.000 θέσεις εργασίας
Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο παρήγαγε 7.000 τόνους χάλυβα, 6 εκατομμύρια τόνους σιδήρου και 4,5 εκατ. τόνους έλασης μετάλλου.
Ο Pushilin δήλωσε ότι το DNR σκοπεύει να ξαναχτίσει τη Μαριούπολη για να γίνει μια «πόλη τουριστικό θέρετρο», ενώ παραδέχτηκε ότι το 60% των δομών στη Μαριούπολη έχουν καταστραφεί σε σημείο που δεν μπορούν να ξαναχτιστούν.
Το σχέδιο να μετατραπεί η Μαριούπολη σε κέντρο τουρισμού και αναψυχής μετά την πλήρη καταστροφή ενός σημαντικού κέντρου οικονομικής δραστηριότητας στη Μαριούπολη, είναι ενδεικτικό της ζημιάς που προκάλεσαν τα ρωσικά στρατεύματα.
Όμως οι αναφορές ότι το Azovstal θα ισοπεδωθεί μάλλον αποτελεί τακτική στρατηγική κίνηση για να υποχρεώσει τους εναπομείναντες αξιωματικούς του ουκρανικού στρατού να παραδοθούν.
Δεν είναι βέβαιο ότι το Azovstal θα ισοπεδωθεί…

Ο στόχος είναι ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhia που ήδη ελέγχουν οι ρώσοι 

Οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να επωφεληθούν από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Marat Khusnullin ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει μέγιστη βοήθεια για την ένταξη στην περιφέρεια Zaporizhia για να εργαστεί σε μια «φιλική ρωσική οικογένεια» κατά την επίσκεψή του στη Μελιτόπολη στις 18 Μαΐου Ο Khusnullin πρόσθεσε ότι ο πυρηνικός σταθμός Zaporihia – που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη βάση δυναμικότητας - θα λειτουργεί αποκλειστικά για τη Ρωσία και θα πουλά ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία.
Αυτή η δήλωση είναι μια αναγνώριση ότι θα υπάρξει μια ανεξάρτητη Ουκρανία στο τέλος αυτού του πολέμου και ότι η Ρωσία επιδιώκει να αποκαταστήσει την ενεργειακή της μόχλευση πάνω από την Ουκρανία και πιθανώς τη Δύση ευρύτερα, η οποία έχει μειωθεί από τις κυρώσεις.
Ενισχύει επίσης την επείγουσα ανάγκη να βοηθηθεί η Ουκρανία να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης Enerhodar νότια της Zaporihia στις εκβολές του Δνείπερου ποταμού.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, που σημαίνει ότι έχουν απομείνει λίγοι αξιωματικοί του Ουκρανικού στρατού που δεν παραδόθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να ισοπεδώσουν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal μετά την ολοκλήρωση της κατάληψής του, γεγονός που υπονομεύει άμεσα τη μεγάλη στρατηγική οικονομική σημασία της κατάληψης του εργοστασίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προετοιμάζονται για μια επίθεση στο Severodonetsk και ενέτειναν τις επιχειρήσεις γύρω από το Lyman.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση θέσεων γύρω από τα ρωσικά σύνορα για να αποτρέψουν περαιτέρω ουκρανικές προελεύσεις βόρεια της πόλης Kharkiv.

Τα ρωσικά στρατεύματα επικεντρώθηκαν στη διατήρηση των θέσεων τους στον Νότιο Άξονα και στη διεξαγωγή επιθέσεων με πυραύλους και πυροβολικό κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν προέλασαν νότια του Izyum στις 18 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν drones, ρουκέτες και μονάδες πυροβολικού για να υποστηρίξουν επίθεση στο Dovhenke - έναν οικισμό περίπου 30 χιλιόμετρα νότια του Izyum.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα στοχεύουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο Izyum-Slovyansk ανατολικά του οικισμού για να επαναλάβουν την επίθεση στο Donbass.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τους βομβαρδισμούς και διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Popasna στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μάχη του Severodonetsk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν νοτιοδυτικά και βόρεια της Popasna, αλλά δεν μπόρεσαν να αδράξουν την πρόσβαση στους αυτοκινητόδρομους προς Bahmut και Lysychansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν στο Slovyansk και την πόλη Zaporizhia.
Οι ρωσικές δυνάμεις και το πυροβολικό ήταν οι πιο δραστήριες στους οικισμούς ανατολικά της Avdiivka, αλλά δεν εξασφάλισαν εδαφικά κέρδη.

Νότιος άξονας με επίκεντρο την Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις στη νότια Ουκρανία και πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς και αναγνωρίσεις ουκρανικών θέσεων.
Η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Zaporizhia σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να ενισχύουν τα στρατεύματα για μια επίθεση από τα νοτιοανατολικά στο Orikhiv — έναν οικισμό περίπου 80 χιλιόμετρα από την πόλη Zaporizhia.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν σε βάθος τις Περιφέρειες Kherson και Mykolaiv.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών στη βόρεια περιφέρεια Kherson στις 17 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένης μιας κοντά στην Chornobaivka ακριβώς βόρεια της πόλης Kherson.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στις Περιφέρειες της Οδησσού και του Mykolaiv στις 18 Μαΐου
zzz1.png
zzz2_1.png
zzz3_1.png

zzz4_1.png

zzz5.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης