Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – «Βουτιά» κάτω από τις 850 μονάδες λόγω ξένων αγορών

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – «Βουτιά» κάτω από τις 850 μονάδες λόγω ξένων αγορών
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με σημαντικές απώλειες άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης, μετά το sell off στις ΗΠΑ. Ο DAX 40 είναι ξανά κάτω από τις 14.000 μονάδες. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ίσως να μην είναι αυτή που περίμεναν λίγες εβδομάδες πριν. Νομίζουμε πως άργησαν λίγο, καθώς κάποια αρνητικά σημάδια υπήρχαν ακόμα και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δυστυχώς, μετά τον πόλεμο ο πληθωρισμός δείχνει ανεξέλεγκτος.

Αμυντικές μετοχές συστήνουν κάποιοι αναλυτές, όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo από τα βαριά χαρτιά. Από κάποια αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί βλέπουμε μεγάλη αύξηση τζίρου αλλά μείωση κερδών. Η βάση πέρυσι ήταν χαμηλή, λόγω περιορισμών και έτσι ο φετινός τζίρος δείχνει υψηλός. Όμως μεταφορικά, ενέργεια, τιμές πρώτων υλών και κάποιες ελλείψεις επηρεάζουν σημαντικά. Το ΧΑ ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες άνω του 2% και βρίσκεται κάτω από τις 850 μονάδες.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Όλοι αυξάνουν τις τιμές. Πολλοί ακόμα και σήμερα, λένε πως με τις υπάρχουσες τιμές δεν βγαίνουν τα έξοδα. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε πως αν γίνουν νέες αυξήσεις, θα δούμε χειρότερα νούμερα στον πληθωρισμό. Δεν βοηθάει η υψηλή τιμή του πετρελαίου και γενικότερα το ενεργειακό κόστος. Τα μεταφορικά επίσης παραμένουν στα ύψη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε νέα ιστορικά χαμηλά η Τράπεζα Πειραιώς με το άνοιγμα. Άνω του 4% οι απώλειες σε Εθνική και Alpha Bank. Ο δείκτης πλησιάζει το -4%.

FTSE 25: Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε την πορεία τους. Όλα τα βαριά χαρτιά έχουν μεγάλες απώλειες.

AEGEAN AIRLINES: Στις 26 Μαΐου θα δημοσιεύσει τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου.

FOURLIS: Οι σημαντικές ελλείψεις που έχουν τα ΙΚΕΑ έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τον όμιλο. Ελπίζει η διοίκηση πως η ΙΚΕA International θα βρει στους επόμενους μήνες λύση, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

IKTINOΣ: Βγαίνουν αγορές από insiders και το θεωρούμε θετικό, καθώς αυτήν την περίοδο δεν βλέπουμε πολλούς επιχειρηματίες να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Αγορές και εδώ από insiders παρά το γεγονός ότι δεν περιμένει καλή κερδοφορία η εισηγμένη το 2022.

FRIGOGLASS: Δημοσίευσε πρώτο τρίμηνο. Ζημία 2 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο αλλά με πωλήσεις 119,4 εκατ. ευρώ από 95,8 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 135,6 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 518,5 εκατ. ευρώ. Αρνητικές κατά 24,6 εκατ. ευρώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές και οι επενδυτικές είναι βελτιωμένες λόγω εισπράξεων από την ασφαλιστική.

Στεκόμαστε στην αναφορά που γίνεται πως συνέχεια της επιχειρηματικής αβεβαιότητας το 2022 και μεταγενέστερα, που δημιουργήθηκε από την εξελισσόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Frigoglass συνεργάζεται με συμβούλους ώστε να εξετάσει οικονομικές και στρατηγικές επιλογές που στοχεύουν στη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης του Ομίλου, στην ενίσχυση της ρευστότητας και στη μεγιστοποίηση της αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders). Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΚΕΚΡΟΨ: Με μεγάλες απώλειες αλλά και χαμηλό όγκο άνοιξε η μετοχή. Στα 1,17 ευρώ και στο -6,40%.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στο -2,16% και στα 6,34 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης