Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευθεία απειλή Erdogan για veto σε Σουηδία, Φινλανδία και ΝΑΤΟ: Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα - Δεν αλλάζουμε πολιτική στην Ουκρανία

Ευθεία απειλή Erdogan για veto σε Σουηδία, Φινλανδία και ΝΑΤΟ: Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα - Δεν αλλάζουμε πολιτική στην Ουκρανία
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την «ισορροπημένη πολιτική» στην Ουκρανία και πως δεν θα διακόψει δεσμούς με τον Putin ή τον Zelensky
Σχετικά Άρθρα

(upd) Φρένο στα σενάρια περί fast track ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έβαλε η Τουρκία με τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να αποκλείει το ενδεχόμενο συμφωνίας του αλλά και να εκτοξεύει βέλη κατά της Ελλάδας.
«Κοιτάξτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ, όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε "θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας". Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;».
Την ίδια στιγμή, όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Erdogan επανέλαβε την πάγια θέση του: «Η Τουρκία θα πει "όχι" στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» είπε ο Erdogan τη στιγμή που στην Τουρκία αναμένεται να μεταβούν για διαπραγματεύσεις, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.
Ο Erdogan συνομίλησε με νέους της Τουρκίας σε σχέση με τη στάση της χώρας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρεται στον επίσημο λογαριασμό του, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε πώς προσεγγίζει η χώρα το συγκεκριμένο ζήτημα.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία


Την ίδια στιγμή, ο Erdogan απέκλεισε και κάθε ενδεχόμενο να αλλάξει πολιτική όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Θα συνεχίσουμε την ισορροπημένη πολιτική στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας. Δεν έχω καμία πρόθεση να διακόψει τους δεσμούς με τον (Ρώσο πρόεδρο, Vladimir) Putin ή τον (Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr) Zelensky» δήλωσε ο Erdogan.

Το πρώτο μπλόκο

Την Τετάρτη (18/5/2022), η Τουρκία μπλόκαρε την απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για  ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, φρενάροντας μία προκαταρκτική συμφωνία «μέσα σε μία - δύο εβδομάδες», όπως είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν οι Financial Times, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν χθες με στόχο να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες ακριβώς την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους. Ωστόσο, η Άγκυρα μπλοκάρισε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άνθρωπο που έχει άμεση γνώση του θέματος, τον οποίο επικαλούνται στο ίδιο δημοσίευμα.

Οι όροι του Erdogan

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τουρκικές πηγές, η Άγκυρα επιδιώκει να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, από το οποίο αποκλείστηκε αφού αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα είναι και το αίτημα προς τις ΗΠΑ να αγοράσουν δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη F-16 και να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της. Επιπλέον, η Τουρκία θέλει οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις για την κατοχή των ρωσικών πυραύλων S-400.
Το Πεντάγωνο είχε προχωρήσει στην απόσυρση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά από την Τουρκία συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Τουρκία επιμένει επίσης ότι οποιοσδήποτε νέος υποψήφιος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ανησυχίες της για τις κουρδικές πολιτοφυλακές, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο στη Συρία και το Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης