Τελευταία Νέα

Τα πάνω κάτω στην ασφαλιστική αγορά - Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και οι επόμενες κινήσεις

Τα πάνω κάτω στην ασφαλιστική αγορά - Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και οι επόμενες κινήσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, ο χορός των deals στον ασφαλιστικό κλάδο θα συνεχιστεί μέσα στο 2022

Σε διαρκή ανακατάταξη βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά, ενώ έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.
Στη λίστα των τελευταίων μεγάλων εξαγορών η μεταβίβαση του 100% των μετοχών της MetLife στην ΝΝ και η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC.
Η ένταξη της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Allianz, η εξαγορά κατά 100% της Insurance Market από την Interamerican, της ΑΧΑ Ασφαλιστικής από την Generali και παλαιότερα της Eurolife ERB από την Fairfax, έχουν διαμορφώσει ισχυρούς ομίλους. Και τέλος η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την ERGO με την ενσωμάτωση λίγο αργότερα της DAS Hellas στον Όμιλο ERGO, διαμορφώνουν ένα πρόσχαρο κλίμα αναζήτησης και deal στο άμεσο μέλλον.
Ταυτόχρονα, η επέκταση στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, οι αλλαγές στο σύστημα υγείας και σύνταξης, οι αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης περιουσίας-κτιρίων (νομοσχέδιο το οποίο είναι υπό διαμόρφωση) είναι θετικά μηνύματα για την επέκταση της ασφαλιστικής αγοράς.

Τα σενάρια των ανακατατάξεων της αγοράς μέσα στο 2022

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, ο χορός των deals στον ασφαλιστικό κλάδο θα συνεχιστεί μέσα στο 2022 και θα αφορά όχι μόνο μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και μικρότερες ελληνικές εταιρείες γενικών καλύψεων, οι οποίες θα συνεκτιμήσουν τις επερχόμενες προκλήσεις του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου και των δαπανών για την ψηφιοποίηση των εργασιών τους.
Στο δεύτερο κεφάλαιο της ασφαλιστικής αγοράς έρχονται οι σχέσεις ασφαλιστικών – ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (ασφαλιστικών πρακτόρων – μεσιτών). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «το ξεκαθάρισμα αυτό στην αγορά μειώνει σημαντικά τις δυνατότητες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να παρέχει γκάμα λύσεων σε πελάτες της. Τα μεγάλα σχήματα υποστηρίζουν θα κάνουν «παιχνίδι» χτίζοντας προϊόντα φασόν τα οποία δεν θα επιτρέπουν προσαρμογές σε ασφαλιστικές ανάγκες πελατών. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους άλλες ασφαλιστικές θα ακολουθήσουν τον δρόμο των εξαγορών. Μερικές έχουν ήδη επιχειρήσει αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία».

Αντώνης Βασιλόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης