Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

«Βουτιά» 10% για το ομόλογο της Frigoglass – «Βλέπουν» κούρεμα οι επενδυτές

tags :
«Βουτιά» 10% για το ομόλογο της Frigoglass – «Βλέπουν» κούρεμα οι επενδυτές
Κάνει ό,τι μπορεί η διοίκηση της Frigoglass προκειμένου να ικανοποιήσει τη ζήτηση και να αντιμετωπίσει τα θέματα παραγωγής και παράδοσης, ενώ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για βελτίωση ρευστότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης
Σχετικά Άρθρα

Οι χθεσινές αναφορές της διοίκησης ότι όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται έφεραν νέες μεγάλες πιέσεις και στη μετοχή αλλά κυρίως στο ομόλογο της εταιρείας.
Σήμερα διαπραγματεύεται σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 53,7 μονάδες βάσης με απώλειες 9,29%.
Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 5,32%.
Η εταιρεία δημοσίευσε χθες αποτελέσματα και στην ενημέρωση των αναλυτών είπε πως έχει προσλάβει συμβούλους για να λάβει αποφάσεις αναφορικά με τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή διάρθρωση.
Σε ερώτηση αναλυτή αν αυτό μπορεί να εμπλέκει και τους ομολογιούχους απάντησε πως εξετάζονται όλα τα σενάρια.
frigo.jpg
Το BN μετέδωσε σήμερα

Κάνει ό,τι μπορεί η διοίκηση της Frigoglass προκειμένου να ικανοποιήσει τη ζήτηση και να αντιμετωπίσει τα θέματα παραγωγής και παράδοσης, ενώ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για βελτίωση ρευστότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης.
Ακόμα και στο ερώτημα αναλυτή, αν αυτή η αναζήτηση λύσης θα μπορούσε να αφορά και τους ομολογιούχους, η διοίκηση είπε πως «εξετάζει όλες τις επιλογές».
Να σημειωθεί πως ένας από τους δύο συμβούλους που έχει προσλάβει η Frigoglass είναι η Milbank, η οποία ήταν σύμβουλος στην έκδοση του ομολόγου των 260 εκατ. ευρώ.
Το ομόλογο διαπραγματεύεται σε νέα χαμηλά και περίπου στις 60 μονάδες βάσης, εξέλιξη που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εκτίμηση από τις αγορές ότι οι σύμβουλοι θα προτείνουν αναδιάρθρωση του δανείου.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε την εισηγμένη σημαντικά, ειδικά αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι το εργοστάσιο στη Ρουμανία δε λειτουργεί.
Ο πόλεμος όμως δεν επηρέασε μόνο την παραγωγή αλλά και τις πωλήσεις.
Συγκεκριμένα, 71% πάνω ήταν οι πωλήσεις στη Ρωσία Ιανουάριο και Φεβρουάριο και -22% τον Μάρτιο.

Άνευ … στοιχείων

Στη συνέχεια η Coca Cola σταμάτησε τις τοποθετήσεις ψυγείων, χωρίς όμως η Frigoglass να δίνει στοιχεία.
Πάντως, σε άλλες χώρες οι παραγγελίες αυξήθηκαν σημαντικά, αφού ο ανταγωνιστής της ήταν από την Ουκρανία και λόγω πολέμου μηδένισε την παραγωγή.
Συνολικά πάντως από τη διακοπή της παραγωγής, η εταιρεία ενημέρωσε κάποιους πελάτες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις με αποτέλεσμα να γίνουν ακυρώσεις, αφού οι παραδόσεις θα γίνονταν προς το τέλος του καλοκαιριού.
Το μεταφορικό κόστος, το κόστος των πρώτων υλών, αλλά και το ενεργειακό επηρέασε και τους δύο κλάδους δραστηριοποίησης.
Στην υαλουργία πάντως αναμένεται διψήφια αύξηση πωλήσεων φέτος.
Η διοίκηση έδωσε ως παράδειγμα πως ένα φορτηγό για να πάει προϊόντα από τη Ρωσία στη Ρουμανία μετά τον πόλεμο η τιμή είναι τριπλάσια σε σύγκριση με πριν τον πόλεμο.
Η μονάδα της Ρωσίας είναι κρίσιμη για τη λειτουργία της Frigoglass αλλά η διοίκηση προσπαθεί μέσω εκτάσεων που έχει νοικιάσει στη Ρουμανία να δημιουργήσει μία μικρή μονάδα εκεί, αλλά και πάλι ο αριθμός των ψυγείων που θα παράγει (5000/μήνα) θα είναι μικρός για να καλύψει τη ζήτηση.

Οι ταμειακές ροές

Οι ταμειακές ροές επηρεάστηκαν από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις ψυγείων (οδήγησε σε χαμηλότερο EBITDA) και από τη δημιουργία αποθεμάτων.
Η ρευστότητα σύμφωνα με στοιχεία Απριλίου είναι στα 67 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εκτός Νιγηρίας είναι τα 26 εκατ. ευρώ (έδωσε μερικά κεφάλαια ως μέρισμα η μονάδα της Νιγηρίας τον Απρίλιο) και οι γραμμές χρηματοδότησης ήταν στα 6 εκατ. ευρώ.
Η Frigoglass έχει επενδυτικό πρόγραμμα 60 εκατ. ευρώ για φέτος.
Αναφορικά με την αποζημίωση της ασφαλιστικής για τη ζημιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας έχει εισπράξει 25 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο, ενώ τον Μάιο εισέπραξε άλλα 2,5 εκατ. ευρώ και έλαβε επίσης τον Απρίλιο 5,5 εκατ. ευρώ αποζημίωση για τη διακοπή της δραστηριότητας.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης