Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανυποχώρητος ο Erdogan: Επιμένει στο veto για Φινλανδία - Σουηδία και ζητά «συμμόρφωση» - Κατανόηση ΝΑΤΟ για Τουρκία

Ανυποχώρητος ο Erdogan: Επιμένει στο veto για Φινλανδία - Σουηδία και ζητά «συμμόρφωση» - Κατανόηση ΝΑΤΟ για Τουρκία
Ζητά «αποδείξεις συμμόρφωσης» ο Τούρκος πρόεδρος για να πει «ναι» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ - Συνομιλία με «ανοιχτά χαρτιά» με Niinisto
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan συνεχίζει το «ανατολίτικο παζάρι» απαιτώντας «συγκεκριμένα βήματα», «αλληλεγγύη προς την χώρα του» και χειροπιαστές αποδείξεις στις ανησυχίες του προκειμένου να άρει το βέτο που έχει θέσει στην είσοδο Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μπαράζ συνομιλιών που ξεκίνησε χθες Παρασκευή και συνεχίστηκε σήμερα Σάββατο 21 Mαΐου, με τους ηγέτες και των δύο χωρών και τον επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg.

Erdogan προς Stoltenberg: Αλληλεγγύη προς την Τουρκία

Προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως αν η Σουηδία και Φινλανδία δεν δείξουν «αλληλεγγύη» στους προβληματισμούς της Τουρκίας αναφορικά με την τρομοκρατία, να μην περιμένουν υποχώρηση της Τουρκίας.
Αναφορικά με την συνομιλία τους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg είπε: «Μίλησα με τον Πρόεδρο Tayyip Erdogan της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Stoltenberg.

Τουρκική προεδρία: Τι ζήτησε ο Erdogan

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jen Stoltenberg ότι η Άγκυρα δεν θα δει θετικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εκτός και εάν οι δύο αυτές χώρες δείξουν σαφώς ότι συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα ζητήματα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Erdogan φέρεται ωστόσο να είπε παράλληλα ότι στηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των συμμάχων για θέματα ασφαλείας και ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης.

«Συγκεκριμένα βήματα» ζητά από Σουηδία

Νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, ο Erdogan με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Anderson διεμήνυσε ότι η Άγκυρα αναμένει απτά αποτελέσματα από συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά τις ανησυχίες της για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Είπε επίσης ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο εξαγωγών όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019, σύμφωνα με το Anadolu.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αντιδρώντας στην ένταξη των δύο χωρών, αλλά οι δυτικοί ηγέτες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Άγκυρας δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα λέει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οπαδούς του Fetoullah Gullen, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ξεκάθαρες κουβέντες με τον Φινλανδό ομόλογό του

Ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto δήλωσε σήμερα Σάββατο 21 Μαΐου ότι είχε "ανοικτές και ξεκάθαρες" συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan για να συζητήσει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Erdogan έχει αμφισβητήσει δημοσίως κατά πόσον η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να επιτραπεί να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.
"Δήλωσα ότι ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Τουρκία θα δεσμευτούν για την ασφάλεια η μία της άλλης και έτσι η σχέση μας θα γίνει ισχυρότερη", έγραψε ο Niinisto στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.
"Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.
Ο στενός διάλογος συνεχίζεται".

State Department: To «βέτο» της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις

Η προσέγγιση της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί διμερές ζήτημα μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, όπως τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξει τελικά συναίνεση στο θέμα.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επισήμως την Τετάρτη αίτημα ένταξής τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Τουρκία εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αξιώνοντας από αυτές να άρουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος της και ειδικότερα από τη Σουηδία να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του PKK που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».
Capture_180.JPG
Ουγγαρία: Φινλανδία και Σουηδία πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις τουρκικές ενστάσεις για είσοδο στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία ελπίζει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να συμφωνήσουν με την Τουρκία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή 20 Μαϊου 2022 ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto στο Fox News.
«Χωρίς τουρκική συναίνεση, δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν, οπότε ελπίζω η διαπραγμάτευσή τους με την Τουρκία να είναι επιτυχής», σημείωσε.
«Η Τουρκία είναι ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς του ΝΑΤΟ, ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του ΝΑΤΟ, μια μεγάλη και σημαντική χώρα, επομένως οι ανησυχίες τους πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς¨»
H Ρωσική απάντηση
Οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παρέδωσαν την Τετάρτη 18/5 επίσημα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τις αιτήσεις για ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στις 16 Μαΐου στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας στο Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα έχει απάντηση στην επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε επίσης ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία, επειδή η Μόσχα δεν έχει προβλήματα με αυτές τις χώρες.

«Φωλιά τρομοκρατών»

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε στις 18 Μαΐου ότι η Άγκυρα δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι να σταματήσουν τις σχέσεις τους με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο η Τουρκία πιστεύει ότι είναι τρομοκρατική ομάδα.
Έκανε παρόμοια δήλωση στις 16 Μαΐου, ότι ήταν αντίθετος στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς αυτές οι χώρες αρνήθηκαν να εκδώσουν άτομα που εμπλέκονται στις δραστηριότητες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Στη συνέχεια συμβούλεψε επίσης τους εκπροσώπους των Σκανδιναβικών χωρών να μην στείλουν επιτετραμμένους στην Άγκυρα...

Γιατί η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα με το μπλόκο

H Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα, ασκώντας βέτο στην προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εκτιμά Σουηδός αναλυτής ειδικός σε αμυντικά θέματα.
Παρά τις διαφωνίες της με ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό του βορειοατλαντικού συμφώνου είναι μια σημαντική χώρα ο Aron Lund αναλυτής στη Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών (ROI), είπε στο σουηδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT: «Η Τουρκία, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ και μια σημαντική γεωστρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της συμμαχίας
Είπε ότι ακόμη και αν υπάρχει πολιτική βούληση να εκπληρωθούν τα αιτήματα της Τουρκίας για έκδοση μελών τρομοκρατικών ομάδων, θα είναι δύσκολο για τη σουηδική δικαιοσύνη να τηρήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία.

Δεν κάνει πίσω η Τουρκία

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη (18/5) – μια απόφαση που ωθήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, η Τουρκία, ένα μακροχρόνιο μέλος της συμμαχίας, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες για ένταξη, επικρίνοντας τις χώρες ότι ανέχονται, ακόμη και υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.
Η Τουρκία «δεν θα αλλάξει» τη θέση της σχετικά με την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο η σκανδιναβική χώρα έχει «δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση PKK», δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη.
Μιλώντας στο Anadolu Agency ο Hakki Emre Yunt είπε ότι οι σουηδικές αρχές δεν αποδέχονται ότι το YPG και το PKK είναι η ίδια ομάδα.
Ο Yunt είπε ότι η Σουηδία ισχυρίζεται πως το YPG δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση επειδή «ήταν πολύ χρήσιμο στη μάχη με το ISIS στη Συρία και στο Ιράκ».
«Λοιπόν, θέλουν να συνεχίσουν να τους βοηθούν με οικονομικά μέσα και επίσης με κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Και τους λέγαμε να σταματήσουν αυτή τη σχέση με το YPG, αλλά το έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής και επίσης με το PKK, το οποίο είναι επίσης στη λίστα τρομοκρατίας της Σουηδίας και της ΕΕ», πρόσθεσε.

Τι ζητά η Άγκυρα

Ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι η Σουηδία «τους βοηθά και τους φιλοξενεί».
«Κάποια μέλη του σουηδικού κοινοβουλίου τους υποστήριξαν», πρόσθεσε.
«Πίεζαν τη σουηδική κυβέρνηση να τις αφαιρέσει (τρομοκρατικές ομάδες) από τη λίστα τρομοκρατών και να κρατήσει αρνητική στάση έναντι της Τουρκίας λόγω του αγώνα μας με το PKK. Οπότε δεν είμαστε χαρούμενοι για αυτά τα πράγματα», σημείωσε.
Τόνισε επίσης πως έχει και «κάποιες άλλες ανησυχίες όπως το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, η μη έκδοση ορισμένων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η FETÖ (Τρομοκρατική Ομάδα Γκιουλενιστών) και το PKK».
«Έτσι, αυτά τα τρία ζητήματα είναι τα κύρια προβλήματα για την Τουρκία και γι' αυτό πήραμε την απόφαση να θέσουμε veto την αίτησή τους στο ΝΑΤΟ», συνέχισε.
«Όταν πολεμήσαμε εναντίον των YPG στη Συρία, βρήκαμε μερικά όπλα, τα οποία κατασκευάστηκαν στη Σουηδία», επισήμανε.
«Επίσης, (η Σουηδία) δεν κρύβει ότι θέλει να τις βοηθήσει (τις τρομοκρατικές ομάδες) οικονομικά.
«(Για) το επόμενο έτος, έχουν ήδη διαθέσει κάποια χρήματα για να τους βοηθήσουν επειδή τους θεωρούν σύμμαχο στη Συρία, αλλά τους δείχναμε φωτογραφίες ηγετών του YPG μαζί με ορισμένους ηγέτες του PKK.
«Ωστόσο, οι σουηδικές αρχές δεν θέλουν να το αποδεχθούν. Βλέπουμε μια πολύ άβολη κατάσταση. Παρά όλες τις αποδείξεις, δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι αυτές οι δύο ομάδες είναι η ίδια τρομοκρατική οργάνωση», υπογράμμισε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης