Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βiden (ΗΠΑ): Θα συναντηθώ με τον Kim Jong Un, εάν είναι σοβαρός και ειλικρινής για τα πυρηνικά

Βiden (ΗΠΑ): Θα συναντηθώ με τον Kim Jong Un, εάν είναι σοβαρός και ειλικρινής για τα πυρηνικά

Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες για πιθανή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ή πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα

Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος Biden δήλωσε  ότι μια συνάντηση με τον Kim Jong Un θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, το Σάββατο 21 Μαϊου 2022.
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από διμερείς συνομιλίες στη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια του πρώτου προεδρικού ταξιδιού του στην Ασία.
Ο πρόεδρος σημείωσε ότι θα ήταν ανοιχτός σε συνάντηση με τον Kim Jong Un αλλά μόνο εάν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήταν «ειλικρινής» και «σοβαρός» στις συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Στη Νότια Κορέα

Ο Biden έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol, αφού ρωτήθηκε για τις συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συνομιλία.
«Όσον αφορά το αν θα συναντήσω τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν ήταν ειλικρινής και αν ήταν σοβαρός», είπε ο πρόεδρος.

Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Τα διεθνή ζητήματα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνησή Biden, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με την G7 να συνεχίζει να παρέχει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ουκρανική κυβέρνηση
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πιθανή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ή πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο πρόεδρος βρίσκεται στην περιοχή, κάτι που ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sallivan στον Λευκό Οίκο.
«Οι πληροφορίες μας αντικατοπτρίζουν την πραγματική πιθανότητα να υπάρξει είτε μια περαιτέρω δοκιμή πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, είτε μια πυρηνική δοκιμή, ή ειλικρινά και τα δύο, τις ημέρες πριν, κατά ή μετά το ταξίδι του προέδρου στο περιοχή», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
\Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε για τελευταία φορά πυρηνική δοκιμή το 2017, αλλά φέτος η χώρα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός τακτικά κατευθυνόμενου οπλικού συστήματος με πυρηνική κεφαλή.

Στρατιωτικές ασκήσεις

Ο Biden επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.
Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο χώρες ανέφεραν ότι θα ξεκινήσουν συνομιλίες «για να επεκτείνουν το εύρος και την κλίμακα των συνδυασμένων στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαίδευσης εντός και γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο».

Αποπυρηνικοποίηση

«Ο Πρόεδρος Yoon και ο Πρόεδρος Βiden επαναλαμβάνουν τον κοινό τους στόχο για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και συμφωνούν να ενισχύσουν περαιτέρω τον στεγανό συντονισμό για τον σκοπό αυτό», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
«Οι δύο Πρόεδροι συμμερίζονται την άποψη ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔΚ [της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας] αποτελεί σοβαρή απειλή όχι μόνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο αλλά και για την υπόλοιπη Ασία και τον κόσμο».
Ο πρόεδρος Biden θα επισκεφθεί επίσης την Ιαπωνία κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης