Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Biden: Θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα

Προειδοποίηση Biden: Θα υπερασπιστούμε την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα
Οι ΗΠΑ εξετάζουν την άρση κάποιων εμπορικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Κίνα είπε ο Biden
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την θέση πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την άρση κάποιων εμπορικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Κίνα διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν, αν αυτή δεχθεί επίθεση από την Κίνα.
Biden και Kishida εξέφρασαν τη δέσμευση τους να αντιμετωπίσουν από κοινού την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ασία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε τη θέση πως η Ιαπωνία πρέπει να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει.
Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά κατά μιας κινεζικής απόπειρας κατάληψης δια της βίας αυτού του εδάφους.
«Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε (...) αλλά η ιδέα ότι η Ταϊβάν θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα.
Οι Κινέζοι φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν» υποστήριξε ο Biden, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως Ιαπωνία και ΗΠΑ θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας.

Λευκός Οίκος για δηλώσεις Biden: Καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την Ταϊβάν

Τη θέση πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά την Ταϊβάν διατυπώνει με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου Joe Biden, ο οποίος είπε πως οι ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν.
«Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει.
Επανέλαβε την Πολιτική μας της Μιας Κίνας και τη δέσμευσή μας στην ειρήνη και την σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν.
Επίσης επανέλαβε τη δέσμευσή μας βάσει του Νόμου για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν να παρέχουμε στην Ταϊβάν τα στρατιωτικά μέσα για να αμυνθεί» ανέφερε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Άρση κυρώσεων

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, ο Biden άφησε να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την άρση κάποιων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη διοίκηση του προέδρου Trump σε βάρος της Κίνας κατά τη διάρκεια του εμπορικού τους πολέμου.
Όπως είπε, θα συζητήσει το θέμα των εμπορικών κυρώσεων κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου ο OPEC

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον OPEC να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, επισημαίνοντας πως η αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ βοήθησε την αγορά, αλλά η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή.
Ο Biden υπογράμμισε πως η αμερικανική οικονομία έχει προβλήματα, αλλά μπορεί σε κάθε περίπτωση να αποφύγει την ύφεση.

Πρέπει να πληρώσει η Ρωσία

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «οφείλει να πληρώσει ένα τίμημα μακροπρόθεσμα» για «την βαρβαρότητά της στην Ουκρανία» με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
«Δεν πρόκειται μόνον για την Ουκρανία.
Αν οι κυρώσεις δεν διατηρούνταν από πολλές απόψεις, τότε τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στην Κίνα για το κόστος μιας απόπειρας κατάληψης της Ταϊβάν δια της βίας;» διερωτήθηκε ο Biden, αν και υπογράμμισε πως μια εισβολή αυτού του είδους, δεν θα γίνει.

Συνάντηση με αυτοκράτορα Naruhito

Η επίσκεψη Biden στην Ιαπωνία άρχισε με τη συνάντηση με τον αυτοκράτορα Naruhito.

Ο πρόεδρος Biden θα συναντηθεί επίσης με τους ηγέτες της Ινδίας και της Αυστραλίας που συνιστούν μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία την «Τετραμερή» ομάδα επαφών για την περιοχή (Quad).
Εντός της ημέρας θα παρουσιαστεί ένα ευρύ σχέδιο για το Οικονομικό Πλαίσιο για την Περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, σχετικά με τη συγκρότηση ενός οικονομικού πυλώνα αναφορικά με την ουσιαστική εμπλοκή των χωρών αυτών στην Ασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης