Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Τέλος στη διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal

Πολωνία: Τέλος στη διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal
Μετά από 30 χρόνια οι σχέσεις Πολωνίας – Ρωσίας στη βιομηχανία αερίου σταματούν

Να βάλει τέλος στη διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal αποφάσισε η Πολωνία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Anna Moskwa.
«Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την ορθότητα της αποφασιστικότητας της πολωνικής κυβέρνησης να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Γνωρίζαμε πάντα ότι η Gazprom δεν ήταν αξιόπιστος εταίρος» υποστήριξε η Πολωνή υπουργός.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Piotr Naimsky, εκπρόσωπος της κυβέρνησης και αρμόδιος για τις στρατηγικές υποδομές ενέργειας επιβεβαίωσε πως «στις 13 Μαΐου η κυβέρνηση του Mateusz Morawiecki έλαβε την απόφαση να «σπάσει» τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνηση της Πολωνίας και της Ρωσίας που υπεγράφη το 1993 και που είναι γνωστή ως συμφωνία Yamal».
«Ύστερα από 30 χρόνια, μπορεί να ειπωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας στη βιομηχανία αερίου σταματούν να υπάρχουν» επισήμανε ο Naimsky.
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί τώρα με τον αγωγό Yamal που βρίσκεται στο πολωνικό έδαφος, ο Naimsky είπε ότι αυτό ανήκει στην EuRoPol GAZ, μια κοινοπραξία της Gazprom και της πολωνικής PGNiG, και ότι φορέας εκμετάλλευσης αυτού του τμήματος είναι η εταιρεία - ο διαχειριστής του πολωνικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου Gaz- System.
Σύμφωνα με τον Naimsky, το πολωνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου θα χρησιμοποιείται στο εξής για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε όλη την Πολωνία, ενώ θα μπορεί να στέλνει αέριο και στη Γερμανία.
Ο αγωγός μετέφερε περίπου 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης