Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν βλέπει παγκόσμια ύφεση

ΔΝΤ: Η μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν βλέπει παγκόσμια ύφεση
Η Georgieva προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «επιδεινώσει» τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19
Σχετικά Άρθρα

H παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «ίσως τη μεγαλύτερη δοκιμασία της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, από το Νταβός το οποίο ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του δια ζώσης, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Εκτίμησε ωστόσο ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα διολισθήσει στην ύφεση, αν και κάποιες χώρες είναι αντιμέτωπες με αυξημένο ρίσκο.
«Αντιμετωπίζουμε μια πιθανή συρροή καταστροφών», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η Georgieva προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «επιδεινώσει» τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19, επιβαρύνοντας την οικονομική ανάκαμψη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό, καθώς το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων εκτοξεύεται.
Η αύξηση των επιτοκίων κλιμακώνει τς πιέσεις σε χώρες, εταιρείες και νοικοκυριά με υψηλά χρέη.
Οι αναταράξεις της αγοράς και οι συνεχείς περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν επίσης κίνδυνο, όπως και η κλιματική αλλαγή.

Πρόκληση οι περιορισμοί στο εμπόριο

Για να περιοριστεί η οικονομική πίεση, το ΔΝΤ καλεί κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες να συναντηθούν στο Νταβός για να συζητήσουν τη μείωση των εμπορικών φραγμών.
Όμως, καθώς οι χώρες παλεύουν με την αυξανόμενη ανησυχία για την κρίση κόστους ζωής στο εσωτερικό, ορισμένες οδεύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, εφαρμόζοντας περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων και γεωργικών προϊόντων που μπορεί να επιδεινώσουν τις ελλείψεις και να ανεβάσουν τις τιμές παγκοσμίως.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει την εξαγωγή σιταριού εκτόξευσε την τιμή του σιταριού στα ύψη, παρόλο που είναι σχετικά μικρός εξαγωγέας.
Η Ινδονησία απαγόρευσε τις περισσότερες εξαγωγές φοινικέλαιου τον Απρίλιο για να προστατεύσει τις εγχώριες προμήθειες, αλλά θα άρει την απαγόρευση αυτή την εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης