Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τις συνεχείς ήττες … ο Zelensky θέλει ειρήνη – Οι Ρώσοι έφθασαν στο Severodonetsk, κερδίζουν Donbass… βλέπουν Κίνα

Μετά τις συνεχείς ήττες … ο Zelensky θέλει ειρήνη  – Οι Ρώσοι έφθασαν στο Severodonetsk, κερδίζουν Donbass… βλέπουν Κίνα
Οι ρωσικές επιχειρήσεις για την περικύκλωση του Severodonetsk στην περιοχή του βόρειου Donbass σημείωσαν κέρδη κατακτώντας το Zolote

Στο πεδίο της μάχης οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους και φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά στην κατάκτηση του Severodonetsk που είναι στρατηγικής σημασίας.
Η Ρωσία εμφανίζει πρόοδο σε πολλά μέτωπα στην Ανατολική Ουκρανία, ελέγχει όλη την βιομηχανική Ουκρανία ενώ έχει εδραιωθεί και στην Νότια Ουκρανία.
Απέναντι σε αυτή την προέλαση, ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος θυμήθηκε την ειρήνη, ζητώντας συνάντηση με τον Putin τον ρώσο Πρόεδρο.
Εν τω μεταξύ η Ρωσία δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιη ότι χρειάζεται δεσμούς με τη Δύση και θα εργαστεί για να ισχυροποιήσει τις σχέσεις της με την Κίνα.

Η Ρωσία θέλει συνεργασία με την Κίνα

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Lavrov δήλωσε, ότι οι δυτικές χώρες είχαν υποστηρίξει τη «ρωσοφοβία» από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία – που η Μόσχα περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η Ρωσία σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα αγαθά που εισάγονται από δυτικές χώρες, και στο μέλλον θα βασίζεται μόνο σε «αξιόπιστες» χώρες που δεν ανήκουν στη Δύση.

«Αν θέλει η Δύση να προσφέρει κάτι όσον αφορά την επανέναρξη των σχέσεων, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν θα το χρειαστούμε ή όχι».
«Πρέπει να πάψουμε να εξαρτόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο από τις προμήθειες των πάντων από τη Δύση για τη διασφάλιση της ανάπτυξης κρίσιμων τομέων για την ασφάλεια, την οικονομία ή την κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας μας».
Πλέον ο στόχος της Ρωσίας τώρα είναι να αναπτύξει περαιτέρω τους δεσμούς με την Κίνα.

Ο Zelensky θυμήθηκε την ειρήνη

Ο Zelensky της Ουκρανίας λέει ότι θα συναντηθεί με τον Putin τον ρώσο Πρόεδρο για να τερματίσει τον πόλεμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι ο πρόεδρος Putin είναι ο μόνος Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι διατεθειμένος να συναντηθεί για να συζητήσουν πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο Zelensky, απευθυνόμενος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είπε επίσης ότι η διευθέτηση οποιωνδήποτε συνομιλιών με τη Ρωσία γίνεται πιο δύσκολη υπό το φως, όπως είπε, των ρωσικών ενεργειών εναντίον αμάχων υπό κατοχή.

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στην Ανατολική Ουκρανία και πλέον οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάκτηση του Severodonetsk.
Εν τω μεταξύ η Πανρωσική Συνέλευση Αξιωματικών, μια ανεξάρτητη ένωση φιλορώσων βετεράνων που επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τη ρωσική στρατιωτική στρατηγική, κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Putin να κηρύξουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και να προχωρήσουν σε μερική κινητοποίηση στη Ρωσία στις 19 Μαΐου.
Η Συνέλευση είπε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας απέτυχε να επιτύχει τους στόχους της σε τρεις μήνες, ειδικά μετά τις αποτυχημένες διελεύσεις του ποταμού Siverskyi.
Η καταστροφή σχεδόν μιας ολόκληρης τακτικής ομάδας ρωσικού τάγματος (BTG) κατά τη διάρκεια αποτυχημένης διέλευσης ποταμού στις 11 Μαΐου σόκαρε τους Ρώσους στρατιωτικούς

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε στις 20 Μαΐου ότι η Ρωσία θα σχηματίσει 12 νέες μονάδες Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (απροσδιόριστου κλιμακίου) πριν από το τέλος του 2022 ως απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να σκοπεύουν να επανδρώσουν αυτές τις μονάδες με νέο προσωπικό.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρουν παλιά άρματα μάχης T-62 για να σχηματίσουν νέα BTG.

Στο πεδίο της μάχης

Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Izyum αύξησαν τον ρυθμό των αεροπορικών επιδρομών τους και τα χτυπήματα με πυροβολικό και πιθανότατα σκοπεύουν να επιχειρήσουν να επαναλάβουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις για την περικύκλωση του Severodonetsk στην περιοχή του βόρειου Donbass σημείωσαν κέρδη κατακτώντας το Zolote.
Οι μάχες συνεχίζονται στο Lyman (βόρεια του Severodonetsk) καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα σημειώσουν περαιτέρω κέρδη δυτικά της Popasna στο εγγύς μέλλον, αλλά είναι απίθανο να καταφέρουν να καταλάβουν γρήγορα τον Bakhmut.
Η ουκρανική αντεπίθεση βορειοανατολικά του Kharkiv συνεχίζει να απειλεί τις ρωσικές θέσεις και αναγκάζει τη Ρωσία να αποσύρει μονάδες από τις συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία για να υποστηρίξουν τις αμυντικές τους θέσεις κοντά στο Vovchansk.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις αεροπορικές επιδρομές νοτιοανατολικά του Izyum στις 23 Μαΐου προετοιμάζοντας τις νέες επιθετικές επιχειρήσεις προς το Slovyansk.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι απροσδιόριστα στοιχεία της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, μαζί με το 11ο Σώμα Στρατού του Στόλου της Βαλτικής, ετοιμάζονται να επαναλάβουν τις επιθέσεις προς το Severodonetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χτυπήματα πυροβολικού και αναγνώρισαν τις ουκρανικές θέσεις νοτιοανατολικά του Izyum γύρω από το Dibrove, το Virnopillya, το Bogorodichne, το Husarivka, το Chepil, το Dolyna, το Studenok και το Sviatorhirsk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια ανεπιτυχή χερσαία επίθεση στο Dovhenke, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Izyum.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις γύρω από το Severodonetsk και σημείωσαν κέρδη για να περικυκλώσουν την πόλη.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα εκκαθάρισαν τον οικισμό Shchedryshcheve, ακριβώς βορειοανατολικά του Severodonetsk, και πολεμούν στα περίχωρα της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Zolote και πήραν τον έλεγχο των σημείων εισόδου στην πόλη, κάτι που θα τους επέτρεπε να απωθήσουν προς τα βόρεια τους Ουκρανούς και να ολοκληρώσουν την περικύκλωση του Severodonetsk από το νότο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν δυτικά από τη Volodymyrivka στο Soledar, υποδεικνύοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν δυτικά από την Popasna.
Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν επιπρόσθετα κέρδη κοντά στα διοικητικά σύνορα Donetsk και Luhansk και πήραν τον έλεγχο του Mironovsky, νοτιοανατολικά του Bakhmut.
Η κατάληψη του Mironovsky θα επιτρέψει περαιτέρω προσπάθειες προς το Bakhmut τόσο από τα νότια όσο και από τα δυτικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Lyman και την Avdiivka και σημείωσαν κέρδη στις 23 Μαΐου.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στο βόρειο τμήμα της Lyman και έχουν ελέγχουν μέρος της πόλης από τις 23 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν επιπρόσθετα τις επιθέσεις εναντίον της Avdiivka και πιθανότατα εκμεταλλεύονται την προηγούμενη κατάληψη της Novoselivka για να προχωρήσουν στην Avdiivka και να αποκτήσουν πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο προς το Slovyansk

Νότιος άξονας – Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ισχυροποιούν τις θέσεις τους στη νότια Ουκρανία.
Η Στρατιωτική Διοίκηση της Περιφέρειας Zaporizhia ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν στρατεύματα στη Vasylivka—περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της πόλης Zaporizhia και ανατολικά της Zaporizhia Nuclear Power Εργοστάσιο (NPP) στο Enerhodar.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιδιώκουν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia και να μετριάσουν την απειλή των ουκρανικών αντεπιθέσεων στην Zaporizhia.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει δύο επιπλέον τάγματα αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στη βορειοδυτική Κριμαία για να ενισχύσει την αεράμυνα ενάντια σε πιθανές ουκρανικές αντεπιθέσεις.

Άμεσα θέματα για παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ενισχύουν τις μονάδες τους βόρεια της πόλης του Kharkiv για να αποτρέψουν περαιτέρω προέλαση της ουκρανικής αντεπίθεσης προς τα ρωσικά σύνορα. Οι Ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να δεσμεύσουν στοιχεία της 1ης Στρατιάς Αρμάτων στο Βόρειο Kharkiv στο εγγύς μέλλον.

Οι Ρώσοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν το Severodonetsk και το Lysychansk τουλάχιστον από τα νότια, πιθανώς εστιάζοντας στην αποκοπή του τελευταίου αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Severodonetsk-Lysychansk με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη μετατοπίζουν την εστίασή τους στον έλεγχο της πόλης καθώς ολοκληρώθηκε η πολιορκία του Azovstal.

Οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για παρατεταμένες επιχειρήσεις στη νότια Ουκρανία.
bb1_3.png

bb2_3.png
bb3_2.png
bb4_2.png

bb5_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης