Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS, Credit Suisse, Citigroup: Όποιος ποντάρει σε κραχ του Nasdaq θα χάσει - Βιώνουμε μια απλή διόρθωση

UBS, Credit Suisse, Citigroup: Όποιος ποντάρει σε κραχ του Nasdaq θα χάσει - Βιώνουμε μια απλή διόρθωση
Οι μετοχές της τεχνολογίας και ανάπτυξης έχουν πληγεί σκληρά από την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων
Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι επενδυτές για τον κλάδο της τεχνολογίας, εκτιμώντας ότι το πρόσφατο sell off είναι απίθανο να κάνει επεκταθεί σε μια ευρύτερη κρίση της αγοράς.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχει σημειώσει πτώση περισσότερο από 26% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, με τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας να έχουν απωλέσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε αξία σε μόλις τρεις συνεδριάσεις.
Οι μετοχές της τεχνολογίας και ανάπτυξης έχουν πληγεί σκληρά από την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων, καθώς η Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική τους.
Η ξαφνική πτώση των τεχνολογικών μετοχών υψηλής ανάπτυξης – που ευρέως θεωρείται υπερτιμημένες στην κορύφωση της αγοράς στα τέλη του 2021 – οδήγησε ορισμένους αναλυτές να εκφράσουν ανησυχίες για ένα τεχνολογικό κραχ παρόμοιο με αυτό της «φούσκας dotcom» που έσκασε το 1999/2000.

UBS: Οι εταιρείες τεχνολογίας είναι "πραγματικές εταιρείες"

«Σαφώς υπάρχει το ερώτημα ποια θα πρέπει να είναι η ακριβής αγοραία αξία ορισμένων από αυτές τις μετοχές, αλλά τα υποκείμενα επιχειρηματικά μοντέλα είναι αληθινά επιχειρηματικά μοντέλα — όχι μόνο τώρα αλλά και για το μέλλον, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών, συμβουλών και ψηφιακά προϊόντα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ralph Hamers, στο CNBC στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
«Είναι μια τάση που υποστηρίζεται από δημογραφικά στοιχεία και επιταχύνεται από την αλλαγή συμπεριφοράς των πελατών.
Έτσι, είτε πρόκειται για υπηρεσίες καταναλωτών είτε για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή οτιδήποτε άλλο, πιστεύω ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα τεχνολογίας, αυτά που είναι ψηφιακά, εξακολουθούν να είναι τα σωστά για το μέλλον, επειδή είναι πραγματικά επιχειρηματικά μοντέλα».
Ενώ ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι το συναίσθημα προς τον τομέα της τεχνολογίας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από τη φούσκα των dotcom, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια αναγκάζουν τις εταιρείες να γίνουν πιο κερδοφόρες, έχουν επίσης υπογραμμίσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για τους επενδυτές.
«Δεν είναι όπως πριν από 20 χρόνια στη φούσκα dotcom.
Είχαμε κάποια μοντέλα που ήταν απλά μοντέλα σε χαρτί και όχι αληθινά», πρόσθεσε ο Hamers.
«Τα τελευταία 20 χρόνια, καταφέραμε να δείξουμε ότι υπάρχουν πραγματικές αλλαγές που συμβαίνουν στις επιχειρήσεις λιανικής, στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις κ.λπ., και αυτή η τάση δεν πρόκειται να σταματήσει λόγω αυτού που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή».

Credit Suisse: Τα κέρδη εξακολουθούν να υπάρχουν

Τα σχόλια του Hamers ταυτίζονται με εκείνα του προέδρου της Credit Suisse, Axel Lehmann, ο οποίος είπε στο CNBC ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρήσουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική παρά την προσωρινή «αναταραχή» των μετοχών τεχνολογίας, καθώς πολλές εταιρείες στον κλάδο εξακολουθούν να είναι «στιβαρές και υγιείς».
«Τα επίπεδα αποτίμησης έχουν πέσει, βασικά, σε όλα τα χρηματιστήρια, αλλά τα κέρδη εξακολουθούν να υπάρχουν για τις εταιρείες, επομένως βλέπουμε μια μικρή ανατροπή που συμβαίνει», είπε ο Lehmann, σημειώνοντας ότι ενώ υπήρχαν ομοιότητες με τη φούσκα dotcom, οι υποκείμενες τάσεις είναι πλέον πιο υποστηρικτικές.
«Πολλές εταιρείες πιθανώς θα εξαφανιστούν, αλλά δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι οι θεμελιώδεις τάσεις θα ανατραπούν.
Η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση θα είναι σημαντικές με νέα επιχειρηματικά μοντέλα – αυτά είναι τα βασικά θέματα που χρειαζόμαστε όλοι ως ηγέτες επιχειρήσεων να το προσέχεις πολύ».

Δεν είμαστε στην κατάσταση του 1999/2000

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι δεν θα διστάσει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός πέσει σε υγιές επίπεδο.
Αυτή η στροφή της ενόψει των έντονων παγκόσμιων αυξήσεων των επιτοκίων έχει, εν μέρει, οδηγήσει την έξοδο από τις μετοχές τεχνολογίας.
Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και συνιδρυτής της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Carlyle Group, David Rubenstein, δήλωσε ότι οι αγορές «αντιδρούν υπερβολικά» παρά τις προσπάθειες της Fed να διαχειριστεί τις προσδοκίες.
«Στο κραχ του 1999, του 2000, του 2001, είχατε εταιρείες Διαδικτύου χωρίς έσοδα και προφανώς χωρίς κέρδη.
Δεν είχαν παρά ένα επιχειρηματικό σχέδιο σε ορισμένες περιπτώσεις, και αυτές οι εταιρείες δεν θα έπρεπε να είχαν εισαχθεί, πόσο μάλλον να έπαιρναν κεφάλαια», δήλωσε ο Rubenstein σε πάνελ του WEF.
«Τώρα, έχετε μια εταιρεία όπως το Netflix που έχει 250 εκατομμύρια συνδρομητές.
Μπορεί να μην αξίζει αυτό που άξιζε στην αγορά πριν από μερικούς μήνες, αλλά σίγουρα αξίζει περισσότερο κατά τη γνώμη μου από αυτό για το οποίο διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Πολλές από αυτές τις εταιρείες των οποίων οι αξίες έχουν πέσει πρόσφατα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικές εταιρείες.
Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές αγορές εκεί, δεν νομίζω ότι είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν το 1999/2000», ανέφερε ο Rubenstein.

Citigroup: Ένα «εξαιρετικά τακτοποιημένο» sell off

Παρά τις απότομες μειώσεις μέχρι στιγμής φέτος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citigroup, Jane Fraser, σημείωσε κατά τη διάρκεια του πάνελ της Δευτέρας στο Νταβός ότι το sell-off στις ΗΠΑ, ήταν «εξαιρετικά τακτοποιημένο» μεταξύ των επενδυτών.
"Δεν κάνουν σπριντ μέχρι την έξοδο όπως έκαναν με την παγκόσμια οικονομική κρίση όταν συνέβη αυτό το κραχ.
Έχουμε δει μια αρκετά συστηματική πτώση και αλλαγή στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων", είπε η Fraser.
Τόνισε ότι οι εκδόσεις σταθερού εισοδήματος τόσο σε εταιρείες όσο και σε κράτη παρέμειναν «αρκετά εποικοδομητικές» και οι δείκτες της αγοράς δείχνουν ότι η πρόσφατη ύφεση ήταν πιο πιθανό να είναι μια «απαραίτητη διόρθωση» παρά ένα κραχ.

Υψηλή ανάπτυξη, μεγάλη απογοήτευση

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αποτιμήσεις έχουν πέσει μέχρι στιγμής και γρήγορα φέτος οφείλεται στον ρυθμό αύξησης των κερδών στον τομέα της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Maurice Levy, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του γαλλικού διαφημιστικού κολοσσού Publicis Groupe.
Είπε ότι οι εταιρείες είχαν θέσει τον πήχη πολύ υψηλά.
«Είναι ένας κλάδος που έχει αναπτυχθεί από 30% έως 50% και όταν αναπτύσσονται μόνο κατά 25% ή 15%, υπάρχει μια απογοήτευση και μετά βλέπεις τη μετοχή να βυθίζεται.
Επομένως, δεν πρέπει να λάβουμε αυτόν τον τομέα ως βαρόμετρο, επειδή οι προσδοκίες στην τεχνολογία είναι πολύ υψηλές», δήλωσε ο Levy.
«Πρέπει να είμαστε σχετικά ήρεμοι όταν κοιτάμε αυτούς τους αριθμούς και με μεγαλύτερη προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης