Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ελληνική οικονομία στην κόψη του ξυραφιού - Δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός έως τον Σεπτέμβριο 2022

Η ελληνική οικονομία στην κόψη του ξυραφιού - Δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός έως τον Σεπτέμβριο 2022

Τα ψιλά γράμματα της έκθεσης των θεσμών    

Σχετικά Άρθρα
Από την Σκύλλα της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού στη Χάρυβδη των αβάσταχτων πλεονασμάτων η ελληνική οικονομία.
Η έκθεση των θεσμών για την 14η αξιολόγηση προειδοποιεί για τις υψηλές αναταράξεις και τον κίνδυνο ύπαρξης μακροοικονομικών ανισορροπιών χτυπώντας καμπανάκι ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά».  

Η κυβέρνηση λόγω του ζοφερού σκηνικού στο μέτωπο των ενεργειακών τιμών προχωρά στην κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο στη βουλή αυξάνοντας τις δαπάνες για μέτρα στήριξης κατά 740 εκατ. ευρώ ή κατά 0,4% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι και οι νέες δαπάνες θα προέλθουν από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων με την στάθμη της δεξαμενής να έχει υποχωρήσει στα 38 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η ενίσχυση της κρατικής δύναμης πυρός κατά της πληθωριστικής καταιγίδας είναι απόρροια του γεγονότος ότι η ενεργειακή κρίση εξ αιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώνεται και διασπείρεται σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών πλήττοντας τα εισοδήματα και των νοικοκυριών και δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις λόγω της ραγδαίας ανόδου του λειτουργικού κόστους.

Νέα πυροσβεστικά μέτρα

Οι τιμές στα καύσιμα έχουν πάρει φωτιά ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο που κινείται σε τροχιά νέων πυροσβεστικών μέτρων με τα σενάρια να προβλέπουν έξτρα επιδοτήσεις για ένα τρίμηνο για τους κατοίκους των νησιών, συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στο ντίζελ και μετά τον Ιούνιο και επέκταση του επιδόματος στην βενζίνη με αύξηση του ποσού της ενίσχυσης στα 40-60 ευρώ.
Στο μεταξύ η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο κάθε άλλο παρά αναβαθμίζει τον βαθμό της οικονομικής ελευθερίας. Παρά την επέκταση της ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας το 2023 η χώρα λόγω του υψηλού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από τα ραντάρ των θεσμών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να κινηθεί συντηρητικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα κατά της ακρίβειας με τις πολιτικές αποφάσεις για τις νέες φοροελαφρύνσεις για να μην βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών.
Άλλωστε οι νέοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν σηκώνουν υπερβολές και αποτελούν θηλιά. Το βασικό σενάριο της Ε.Ε. για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προβλέπει πλεονάσματα 2,6% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα από το 2023 έως το 2060 τα οποία είναι υψηλότερα κατά 0,4% του ΑΕΠ σε σχέση με την συμφωνία του 2018 όπου ο πήχης είχε τοποθετηθεί στο 2,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς της Κομισιόν το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 θα ανέλθει στο 1,3% του ΑΕΠ, για να ψηλώσει το 2024 και το 2025 στο 2,7% του ΑΕΠ και στο 3,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Στην επομένη πενταετία μέχρι το 2030 ο πήχης «χαμηλώνει» στο 2,5% του ΑΕΠ και στο 2,3% του ΑΕΠ από το 2030 έως το 2060. 

Μάριος Χριστοδούλου   
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης