Άμυνα – Διπλωματία

Οι Τούρκοι προειδοποιούν για «ανεπιθύμητα σενάρια στο Αιγαίο»: Οι ΗΠΑ δεν θα σώσουν την Ελλάδα, σε περίπτωση κλιμάκωσης

Οι Τούρκοι προειδοποιούν για «ανεπιθύμητα σενάρια στο Αιγαίο»: Οι ΗΠΑ δεν θα σώσουν την Ελλάδα, σε περίπτωση κλιμάκωσης
H Daily Sabah επικαλείται «ειδικούς», οι οποίοι προειδοποιούν ότι η αυξανόμενη παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα σενάρια στην περιοχή του Αιγαίου
Σχετικά Άρθρα
Στο κόκκινο βρίσκεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που πυροδοτήθηκε από την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής βάσης στην Αλεξανδρούπολη αλλά και τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν για «ανεπιθύμητα σενάρια στο Αιγαίο» λόγω της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα.
DS_4.JPG

«Με την επικύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από τη Βουλή των Ελλήνων στις 13 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν πρόσβαση σε τρεις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, πέραν αυτής που ήδη λειτουργούν.
Εκτός από τη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη που οι ΗΠΑ λειτουργούν από το 1969, το MDCA θα επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει το στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, το εκπαιδευτικό κέντρο Λιτόχωρου και το στρατόπεδο στην Αλεξανδρούπολη» σχολιάζει η Daily Sabah και τονίζει ότι «ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα σενάρια στην περιοχή του Αιγαίου».
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται δηλώσεις του Ali Bakeer από το Qatar University, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, όπου φέρεται να δήλωσε ότι η χρήση της Ελλάδας για την υπονόμευση της Τουρκίας είναι μια «παλιά και τυπική στρατηγική» ορισμένων δυτικών δυνάμεων.
«Η ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα θα διαταράξει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και μόνο θα ενθαρρύνει την Αθήνα να υιοθετήσει επικίνδυνες πολιτικές και να παίζει τον ρόλο του ταραξία πιο συχνά», δήλωσε ο Bakeer. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια καθώς η Αθήνα μπορεί να ξεπεράσει τα όρια.

Οι ΗΠΑ δεν θα σώσουν την Ελλάδα

Επιπλέον, ο Bakeer ισχυρίζεται ότι εάν η κατάσταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας κλιμακωθούν, οι ΗΠΑ δεν θα σώσουν την Ελλάδα, όπως λανθασμένα πιστεύουν ορισμένοι.

Το χειρότερο σενάριο

Στο χειρότερο σενάριο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Bakeer είπε, πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν ουδέτερες και να πιέσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Διαφορετικά, η Ελλάδα θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μεγαλύτερο πρόβλημα που θα περιορίσει την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν η Ρωσία και η Κίνα», προειδοποίησε.

Η απειλή για την Τουρκία

Μιλώντας επίσης στο πρακτορείο Anadolu, ο Kozan Erkan, ανώτερος εμπειρογνώμονας άμυνας και ασφάλειας, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ κλίνουν όλο και περισσότερο προς την Ελλάδα.
«Η επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα γύρω από την Αλεξανδρούπολη αποτελεί άμεση απειλή για την Τουρκία», είπε.
Ο Erkan υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ στη χώρα σκοπεύει να αποτρέψει την Τουρκία από το να απαντήσει σε πιθανή επίθεση από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο μεταξύ των χωρών, αλλά η αυξανόμενη στρατιωτική και ασφάλεια συνεργασία τους και η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ελλάδα συμβάλλουν στην «ολοένα και πιο προκλητική στάση» της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης