Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη Fed - Στο +0,95% ο S&P 500, o Nasdaq +1,51%

Άνοδος στη Wall, με το βλέμμα στη Fed - Στο +0,95% ο S&P 500, o Nasdaq +1,51%
Aνοδικά η Wall, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserves...

Άνοδο σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της αμερικανικής χρηματαγοράς την Τετάρτη 25 Μαΐου, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τη συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις αρχές του μήνα…
Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve τόνισαν την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια γρήγορα και πιθανώς περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές για την αντιμετώπιση του διογκούμενου προβλήματος του πληθωρισμού.
Πάντως, οι εκτιμήσεις για την πορεία του δείκτη βαρόμετρου της Wall Street S&P 500 είναι λίγο πολύ γνωστές, καθώς Morgan Stanley, Bank of America ακόμη και η Goldman Sachs βλέπουν πτώση έως τις 3.000 μονάδες, από 3.928 μονάδες της τρέχουσας περιόδου στο δυσμενές σενάριο και στις 3.600 μονάδες στο βασικό σενάριο.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,6%, στις 32.120 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε 0,95%, στις 3.978 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε αύξηση 1,51%, στις 11.434 μονάδες. 
φδσαφδσαφσαδφσδα.JPG
Οι μετοχές της Dick's Sporting Goods σημείωσαν άνοδο +10%, χάρη στις θετικές εκτιμήσεις για κέρδη και έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους και παρότι το λιανεμπόριο αναμένεται να χτυπηθεί από τον πληθωρισμό.
«Ξέρω ότι όλοι είναι επικεντρωμένοι στη Walmart και στη Target».
Οι επενδυτές έχουν τρομάξει λόγω των αδύναμων αποτελεσμάτων την περασμένη εβδομάδα, «αλλά ας εστιάσουμε σε εταιρείες όπως η TJX, που στην πραγματικότητα αναμένουν αύξηση στο περιθώριο κέρδους», δήλωσε την Τετάρτη η Stephanie Link, CIO της Hightower Capital στο CNBC.
Οι μετοχές της Nordstrom σημείωσαν αύξηση άνω του 14%, αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες για τις πωλήσεις και αύξησε τις προοπτικές για ολόκληρο το έτος.
«Οι υπηρεσίες και το υψηλό επίπεδο στην πραγματικότητα εξακολουθούν να πάνε πολύ καλά», είπε η Link.

Στα μακροοικονομικά, διαδοχικές αυξήσεις 0,5% στο βασικό επιτόκιο αναφοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δείχνουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση των Αμερικανών υπεύθυνων χάραξης πολιτικής κατά τη συνεδρίαση της FOMC στις 4-5 Μαΐου, οπότε αποφασίστηκε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης…
Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve νωρίτερα αυτό το μήνα τόνισαν την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια γρήγορα και πιθανώς περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές για την αντιμετώπιση του διογκούμενου προβλήματος του πληθωρισμού.
Μάλιστα, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν αρκέστηκαν σε αυτό, αλλά ανέφεραν πως παρόμοιες αυξήσεις θα ήταν απαραίτητες στις επόμενες πολλές συναντήσεις
Σημείωσαν δε ότι η πολιτική μπορεί να πρέπει να περάσει από το «ουδέτερο» επίπεδο, όπου δεν είναι ούτε υποστηρικτική ούτε περιορίζει την ανάπτυξη, σε ένα στάδιο που πιθανόν θα διαταράξει την οικονομική ζωή.
«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν πιθανότατα κατάλληλες για τις επόμενες δύο συναντήσεις», αναφέρουν τα πρακτικά.
Επιπλέον, μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ανέφεραν ότι «μια περιοριστική πολιτική μπορεί κάλλιστα να καταστεί κατάλληλη ανάλογα με τις εξελισσόμενες οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους».

Στο μεταξύ, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη που δείχνει ότι η ζήτηση για εξοπλισμό και εμπορεύματα παραμένει ισχυρή παρά το ράλι του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν 0,4% τον Απρίλιο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη άνοδο του Μαρτίου κατά 0,6%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Η αξία των παραγγελιών για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά, ένδειξη της πορείας των επενδύσεων σε εξοπλισμό, σκαρφάλωσε 0,3% μετά από άνοδο 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ήπια ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανακάμπτουν από τις χθεσινές απώλειες τα διεθνή χρηματιστήρια, με τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία να προσφέρουν στήριξη.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε άνοδο 0,8%.
Οι μετοχές των εταιριών κοινής ωφελείας σημείωναν τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 0,2% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2021, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,63%, στις 14.007 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,5%, στις 7.522 μονάδες.
Στις 6.298 μονάδες με άνοδο 0,73% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύτηκε με κέρδη 1,57%, στις 24.250 μονάδες.

Στα μάκρο, με ρυθμό 0,2% σε προσαρμοσμένη βάση αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το α' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε στο α' τρίμηνο του έτους κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο βρέθηκε χαμηλότερα κατά 0,9% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας της πανδημίας.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ ενισχύθηκε 3,8% σε προσαρμοσμένη βάση, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη κατά 3,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης