Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - CBO: O πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός τουλάχιστον ως το 2023

ΗΠΑ - CBO: O πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός τουλάχιστον ως το 2023
Το CBO αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 6,1% το 2022 και κατά 3,1% το 2023

Tην εκτίμηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος διατυπώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του αμερικανού Κογκρέσου (CBO) στην έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές
Το CBO αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 6,1% το 2022 και κατά 3,1% το 2023.
Η πρόβλεψη αυτή δηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί από τα τρέχοντα ετήσια επίπεδα του 8,3%, ωστόσο έως το τέλος του 2022 θα παραμείνει πολύ πάνω το μακροπρόθεσμο βασικό επίπεδο του 2,3%.
Οι 10ετείς εκτιμήσεις περιέχουν θετικά νέα, καθώς το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα είναι κατά 118 δισ. δολάρια χαμηλότερο από τις περσινές προβλέψεις.
Ως ποσοστό της συνολικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2023.
Παρόλα αυτά, το συσσωρευμένο ομοσπονδιακό χρέος πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά την επόμενη δεκαετία, φτάνοντας το 110% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Καθώς η Fed θα επιχειρήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Αυτό έχει ως συνέπεια, γράφει η έκθεση του CBO, η κυβέρνηση των ΗΠΑ να δαπανήσει περισσότερα χρήματα φέτος για την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Ωστόσο, το CBO προειδοποιεί ότι οι αριθμοί του «υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας και άλλων παγκόσμιων γεγονότων», συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης