Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία, Ουγγαρία, Κύπρος: Πρόταση για διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και κατάπαυση πυρός

Ιταλία, Ουγγαρία, Κύπρος: Πρόταση για διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και κατάπαυση πυρός
Όπως είπε ο Andrej Rudenko, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόλις το Κίεβο επιδείξει εποικοδομητική στάση

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας ζήτησαν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 30-31 Μαΐου η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Κύπρος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters την Τετάρτη 25 Μαΐου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εκπρόσωπος της Ιταλίας ανέλαβε την εν λόγω πρωτοβουλία στη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ στις 20 Μαΐου.
Τον στήριξαν συνάδελφοι από την Ουγγαρία και την Κύπρο.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, ανακοίνωσε την ενιαία θέση των χωρών της ΕΕ για τη Ρωσία αλλά δεν ανέφερε τίποτε για διαπραγματεύσεις.
«Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο, και η επιθετικότητα του (Ρώσου προέδρου Vladimir) Putin πρέπει να αποτελέσει μια στρατηγική αποτυχία», είπε.
Το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει πως η ΕΕ «παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη της ικανότητας της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία».
Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είναι ανάμεσα στους πιο ισχυρούς υποστηρικτές μιας σκληρής γραμμής, ενώ η Λετονία έχει ζητήσει ακόμη πιο σαφή διατύπωση για αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη, δήλωσαν διπλωμάτες.
Ένα αναθεωρημένο προσχέδιο αναμένεται αργότερα σήμερα, έπειτα από μια συνάντηση των αντιπροσώπων της ΕΕ, δήλωσε ένας διπλωμάτης.
Η Ιταλία πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα περιλάμβανε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), την ΕΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε διευκολυντικό ρόλο για τη διευθέτηση αρχικά τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

Διαπραγματεύσεις

Επισημαίνεται πως ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Leonid Sluchki, δήλωσε στις 17 Μαΐου ότι οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν μετά από αίτημα του Κιέβου έχουν διακοπεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμβάλει σημαντικά για αυτό.
Όπως είπε ο Andrej Rudenko, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, στους δημοσιογράφους στις 23 Μαΐου, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία μόλις το Κίεβο επιδείξει εποικοδομητική στάση και απαντήσει στις προτάσεις της Μόσχας.

Zelensky: Ζητά συνάντηση με Putin – «Η Δύση δεν είναι ενωμένη»

Για έλλειψη ενότητας κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ο πρόεδρος της εμπόλεμης Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, καθώς όπως υποστήριξε τρεις μήνες μετά την εισβολή δεν υπάρχει σύμπνοια στις δυτικές χώρες, ενώ παράλληλα ζήτησε να συναντηθεί με τον Πούτιν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Το ερώτημά μου είναι: υπάρχει ενότητα στην πράξη (Σ.τ.Σ: στη Δύση ); Δεν το βλέπω», διερωτήθηκε ο Volodymyr Zelensky κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται η στήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης».
«Υπάρχει ενότητα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Όχι.
Επομένως, η Δύση είναι ενωμένη; Όχι», πρόσθεσε ο Zelensky.
«Το δυνατό μας σημείο ήταν η ενότητα εντός της χώρας και τώρα αυτό εξαρτάται από την ενότητα της Δύσης, για να είμαστε ισχυροί και να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία» εναντίον της Ρωσίας, συνέχισε ο ίδιος.
«Θα έχουμε το πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας όταν θα είμαστε όλοι πραγματικά ενωμένοι», είπε.
Ο ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε και πάλι ότι είναι «ευγνώμων» προς τον Joe Biden, τον αμερικανό ομόλογό του, για νέα οικονομική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Έχουμε ανάγκη από την υποστήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης», υπενθύμισε επικρίνοντας τη θέση του ούγγρου ομολόγου του Orban, ο οποίος σε αυτό το στάδιο είναι απρόθυμος να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Κάτι δεν πάει καλά με την Ουγγαρία!», σχολίασε ο Zelensky.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι προτίθεται να μιλήσει μόνο απευθείας με τον ίδιο τον Vladimir Putin και όχι μέσω μεσολαβητών.
Ο Zelensky πρόσθεσε ότι, αν ο ρώσος πρόεδρος «αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα», υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Είπε ακόμη ότι η Ουκρανία θα αγωνιστεί μέχρι να ανακτήσει όλα τα εδάφη της.
Η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της στις γραμμές όπου βρίσκονταν πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο Zelensky.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς την διενέργεια συνομιλιών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Μόσχα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στις συνομιλίες της με το Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης