Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία - Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης, στο 11% - Έρχονται κι άλλες μειώσεις

Ρωσία - Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης, στο 11% - Έρχονται κι άλλες μειώσεις
H κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε «ανοιχτή» σε νέες επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις
Σχετικά Άρθρα
Σε μείωση των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον.
Ειδικότερα, τα επιτόκια υποχωρούν στο 11% από 14%, με την ρωσική κεντρική τράπεζα να δηλώνει «ανοιχτή» στο ενδεχόμενο για επιπλέον μειώσεις στις επόμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά -από τις αρχές Απριλίου- που η Ρωσία προχωρά σε μείωση των επιτοκίων, γεγονός που αντιστρέφει σε μεγάλο βαθμό τον διπλασιασμό των επιτοκίων αμέσως μετά την επιβολή δυτικών κυρώσεων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σταθεροποιήθηκε το ρούβλι

Η αρχική αύξηση στο 20% από 9,5% στα τέλη Φεβρουαρίου είχε ως στόχο να στηρίξει το ρούβλι που υποχωρούσε με ραγδαίο ρυθμό και να περιορίσει την έκρηξη του πληθωρισμού καθώς οι εισαγωγές έγιναν πιο ακριβές. Έκτοτε, όμως, το ρούβλι ανέκτησε το χαμένο έδαφος και σημείωσε κάποια κέρδη καθώς τα έσοδα σε ξένο νόμισμα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν χάρη στις υψηλότερες τιμές.
«Η πληθωριστική πίεση μειώνεται λόγω της δυναμικής της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου καθώς και της αισθητής υποχώρησης των πληθωριστικών προσδοκιών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.
Ωστόσο, ενώ το νόμισμα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έχουν σταθεροποιηθεί, οι προοπτικές για την οικονομία είναι δυσοίωνες, με τις δυτικές κυρώσεις να περιορίζουν τη δυνατότητα της χώρας να εισάγει απαραίτητα αγαθά, υπηρεσίες, ανταλλακτικά και εξοπλισμό. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένουν η οικονομία της Ρωσίας να συρρικνωθεί κατά 10,6% φέτος.
«Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας.

Nabiullina: Έρχονται περαιτέρω μειώσεις

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, σε συνάντηση με την Ένωση Τραπεζών, μίλησε για την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας υπό τις κυρώσεις και τον μετασχηματισμό της.

Σχετικά με τον πληθωρισμό και το βασικό επιτόκιο

Η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις. Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, και αυτό καθιστά δυνατή τη μείωση του ποσοστού σήμερα χωρίς να δημιουργηθούν νέοι πληθωριστικοί κίνδυνοι, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έχουν μειωθεί αισθητά.

Σχετικά με τη ρωσική οικονομία

Η Κεντρική Τράπεζα πέτυχε να προστατεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποτρέψει την εκτόνωση μιας πληθωριστικής σπείρας.
Τα επόμενα τρίμηνα δεν θα είναι εύκολα, ενώ η οικονομία θα προσαρμοστεί, βέβαια θα είναι δύσκολα τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους πολίτες.
Η ρωσική οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο διαρθρωτικού μετασχηματισμού και θα έχει απόλυτη ανάγκη οικονομικών πόρων.

Περί δανεισμού

Η Κεντρική Τράπεζα επιτρέπει την υποβάθμιση της ποιότητας των δανείων λόγω περιορισμών στην οικονομία και τις επιχειρήσεις και πλέον οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Θα χρειαστεί χρόνος, ένα τετράμηνο ή περισσότερο, για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα των περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς. Η Κεντρική Τράπεζα ελπίζει ότι οι τράπεζες θα στηρίξουν τους δανειολήπτες τους κατά τη διάρκεια της διαρθρωτικής προσαρμογής.
Το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών τον Απρίλιο θα μειωθεί κατά 0,2% αντί του 0,1 που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Η αύξηση των στεγαστικών δανείων το 2022 μπορεί να είναι περίπου 10-15% στο πλαίσιο της επέκτασης του κρατικού προγράμματος.

Για το έργο των τραπεζών υπό κυρώσεις

Η Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να μετατραπούν τα υπόλοιπα δάνεια σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια.
Πρέπει να αναπτύξει προσεγγίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την καταπολέμηση αυτού που έχει ήδη αρχίσει να ονομάζεται «αρμπιτράζ κυρώσεων».
Η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει τη μη εφαρμογή κυρώσεων για υπέρβαση του μέσου επιτοκίου καταθέσεων.
Οι τράπεζες υπό τις κυρώσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να υποτιμούν τους ισολογισμούς τους και να περιορίζουν τη συναλλαγματική τους θέση όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η Κεντρική Τράπεζα εργάζεται για τη δυνατότητα δημιουργίας ενώσεων τραπεζών χωρίς εξαγορά μετοχών, αλλά με αμοιβαία ευθύνη όλων των συμμετεχόντων. Ετοιμάζεται πρόταση για τη δημιουργία τραπεζικών ενώσεων χωρίς επαναγορά μετοχών, ώστε οι μικρές τράπεζες να ενταχθούν σε μια μεγαλύτερη ως επιχειρηματικοί εταίροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης