Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο – Μην στέλνει η Δύση όπλα στη Ουκρανία

Putin: Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο – Μην στέλνει η Δύση όπλα στη Ουκρανία

O Ρώσος πρόεδρος κατά της συνομιλίες με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογό του τόνισε τον κίνδυνο από τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με δυτικά όπλα

Σχετικά Άρθρα

(upd 2)  Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron και τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, ανέφερε το Σάββατο 29 Μαϊου η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
«Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των πραγμάτων όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, η οποία έχει παγώσει λόγω του Κιέβου.
Ο Putin επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επανέναρξη του διαλόγου», ανέφερε η δήλωση.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβερνηση επιβεβαιωσε το αίτημα που έθεσε στον πρόεδρο Vladimir Putin για απευθείας συνομιλίες συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky

Εξοπλισμός της Ουκρανίας

O Ρώσος πρόεδρος κατά της συνομιλίες με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογο τόνισε τον κίνδυνο για την εξέλιξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων από τον συνοχιζόμενο εξοπλισμό της Ουκρανίας με δυτικά όπλα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
«Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε επίσης το θέμα του επικίνδυνου συνεχιζόμενου εξοπλισμού της Ουκρανίας με δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισιτιστική κρίση – Ευθύνονται οι κυρώσεις

Προβλήματα με τον εφοδιασμό τροφίμων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα προκλήθηκαν από αντιρωσικές κυρώσεις και άλλα λάθη της Δύσης, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος σε Γαλλία και Γερμανία αναφερόμενος στο ισχυρό ενδεχόμενο εκδήλωσης διατροφικής κρίσης .
«Με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, ο Vladimir Putin εξήγησε τους πραγματικούς λόγους για τις δυσκολίες με τις προμήθειες τροφίμων, που ήταν αποτέλεσμα των λανθασμένων οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών των δυτικών χωρών, καθώς και των αντιρωσικών κυρώσεων που επέβαλαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αρση των κυρώσεων

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι επίσης βασικός παγκόσμιος εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού και ηλιελαίου.
«Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση επιλογών για την απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε το Κρεμλίνο,
Επισήμανε επίσης ότι ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της σε λιπάσματα και αγροτικά προϊόντα, εάν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της, ένα αίτημα που έθεσε και σε συνομιλίες με τους ηγέτες της Ιταλίας και της Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες.
Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως όπλο την επισιτιστική κρίση που δημιούργησε η εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές των σιτηρών, του ηλιελαίου, των καυσίμων και των λιπασμάτων.

 

Γαλλία: Σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας

Η ανακοίνωση από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού καγκελάριου, η γαλλογερμανική πλευρά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό, με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν επίσης, την απελευθέρωση των δυόμισι χιλιάδων υπερασπιστών του Αζοφσταλ οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αρση αποκλεισμού της Οδησσού

Ο πρόεδρος Macron και ο καγκελάριος Scholz επισήμαναν στον πρόεδρο Putin ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας και να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων ο ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού.
Προς τον σκοπό αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο του ΟΗΕ.
 Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο πρόεδρος Putin διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης.
Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες.
Οι τρεις ηγέτες, τονίζει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμη στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.


Εξαγωγές σιτηρών

Το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του σημείωσε, «η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση επιλογών για απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας».
«Η αύξηση των προμηθειών ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων θα συμβάλει επίσης στη μείωση της έντασης στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και τα προβλήματα στη εφοδιαστικη΄αλυσίδα, η οποία, φυσικά, θα απαιτούσε την άρση των σχετικών περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γερμανία: Διαπραγματεύσεις Putin - Zelensky

Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είχε τηλεφωνική συνομιλία 90 λεπτών με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, με επίκεντρο τις προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Hebestreit.”
«Ο καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος επέμειναν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να πραγματοποιήσει σοβαρές άμεσες συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο και να βρει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση», είπε ο Hebestreit.

ΤΙ υποστηρίζει η Ουκρανία

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 27 Μαΐου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, υποστήριξε ότι σχεδόν το ήμισυ της ουκρανικής παραγωγής σιτηρών παραμένει στις αποθήκες, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μπλοκάρει τις κύριες εξαγωγικές διαδρομές της χώρας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας, κάνοντας λόγο για «καταστροφή» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Αβάσιμες οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνη για το παγκόσμιο πρόβλημα ανεφοδιασμού με σιτηρά λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία είναι "αβάσιμες", υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο Karl Nehammer  την Παρασκευή 27/5.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο ο Putin «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες».
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι "οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης".

«Πολιτικά υποκινούμενες» οι κυρώσεις

Την Τρίτη 24 Μαΐου 2022, ο Putin είχε πει στον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει για να ξεπεραστεί η επισιτιστική κρίση" με την εξαγωγή δημητριακών και λιπασμάτων, υπό τον όρο ότι η Δύση θα άρει τις κυρώσεις που είναι «πολιτικά υποκινούμενες».
Μιλώντας στον Nehammer ο Putin κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Θαλάσσιοι δρόμοι

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας, Michel Mizenev, οι ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν καθημερινά δύο θαλάσσιους διαδρόμους, από τις 8.00 μέχρι τις 19.00 για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης (στην Αζοφική) και της Χερσώνας, του Μικολάιφ, του Τσορνομόρσκ, του Οτσάκιφ και της Οδησσού (στη Μαύρη Θάλασσα).
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριο, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ο Putin έτοιμος να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.

Φυσικό αέριο

Ο Nehammer δήλωσε ακόμη πως ο Ρώσος πρόεδρος Putin τον διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου.
“Όσον αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου, ο πρόεδρος Putin είπε ότι είναι έτοιμος να εντείνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς ώστε να επιτευχθεί πρόοδος» και διαπίστωσε ότι «είναι αναγκαίο ο Ερυθρός Σταυρός να έχει πρόσβαση στους αιχμαλώτους πολέμου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης