Τελευταία Νέα
Διεθνή

Menendez: Απαράδεκτες οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο - «Όχι» σε νέα πώληση νέου οπλισμού στην Τουρκία από τις ΗΠΑ

Menendez: Απαράδεκτες οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο - «Όχι» σε νέα πώληση νέου οπλισμού στην Τουρκία από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον κ. Menendez, «η Τουρκία υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο»
Σχετικά Άρθρα
Την αντίθεσή του στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Menendez, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη.
Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, ο κ. Menendez υποστήριξε πως «η Τουρκία εξακολουθεί να συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο». «Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο», κατήγγειλε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, αποδοκιμάζοντας μάλιστα ως «απαράδεκτες» τις «παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με μαχητικά».
Σύμφωνα με τον κ. Menendez, «η Τουρκία υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο».
«Είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον Erdogan, δεν είναι οι σχέσεις που προσδοκούσαμε», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην Τουρκία ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» και «τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο».
«Το βρίσκω πολύ δύσκολο να συμφωνήσουμε στην πώληση άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, με το βλέμμα στραμμένο στα F-16.
«Επιπλέον, πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας η Τουρκία θα άρει τα εμπόδια για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», συνέχισε ο ίδιος.
Ο κ. Menendez υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω του σχήματος 3+1», ενώ, αναφερόμενος ειδικότερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου «παραμένει η εκκρεμότητα της παράνομης τουρκικής κατοχής», εκείνος είπε πως «το Κογκρέσο εργάζεται από κοινού με τον πρόεδρο Μπάιντεν για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, με απώτερο στόχο των εκσυγχρονισμό του αμυντικού της συστήματος».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός Γερουσιαστής υποστήριξε πως ως περιοχή «μετατρέπεται σε ενεργειακό κέντρο με συμβολή στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και στην απεξάρτηση από τα ρωσικά αποθέματα ενέργειας».
Ο ίδιος χαιρέτισε ως «σημαντική» την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αλλά ως «σημαντικό» επίσης και τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης και του τομέα LNG.
Όσο για τον αγωγό EastMed, «αν είναι οικονομικά βιώσιμος, θα πρέπει να εξεταστεί», όπως είπε, αν και ο ίδιος δήλωσε «ένθερμος υποστηρικτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Ο Αμερικανός Γερουσιαστής υποστήριξε, πάντως, πως «η διεθνής νομιμότητα απειλείται και από το απολυταρχικό καθεστώς της Κίνας» το οποίο «χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο τις επενδύσεις στην Ευρώπη».
Ο κ. Menendez έδωσε μάλιστα τα εύσημα στην Ελλάδα για το γεγονός ότι επέλεξε αξιόπιστους εταίρους για τα δίκτυα 5G, όπως είπε.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης