Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vitol: Στο Ιράν στρέφονται οι ΗΠΑ για αργό παρά τις κυρώσεις - Εξετάζουν αύξηση των «ροών» ακόμη και χωρίς συμφωνία

Vitol: Στο Ιράν στρέφονται οι ΗΠΑ για αργό παρά τις κυρώσεις - Εξετάζουν αύξηση των «ροών» ακόμη και χωρίς συμφωνία
Ο θείος Σαμ μπορεί απλώς να επιτρέψει λίγο περισσότερο από αυτό το πετρέλαιο να ρέει, δήλωσε την Κυριακή ο Mike Muller, επικεφαλής της Ασίας στην Vitol Group, σε podcast που παρήγαγε η Gulf Intelligence με έδρα το Ντουμπάι

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την είσοδο περισσότερου ιρανικού πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις στις παγκόσμιες αγορές ακόμη και χωρίς αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο έμπορο αργού, τη Vitol όπως μεταφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Ενώ μια νέα συμφωνία θα περιόριζε τις ατομικές δραστηριότητες του Ιράν και θα μείωνε τις αμερικανικές κυρώσεις στις ενεργειακές εξαγωγές του, οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων έχουν βαλτώσει από τον Μάρτιο.
Οι έμποροι πετρελαίου είναι όλο και πιο απαισιόδοξοι ότι οι διαπραγματευτές θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα μπορούσε να αποφασίσει ότι η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές των αντλιών σε επίπεδα ρεκόρ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου υπερτερεί του οφέλους της αυστηρής επιβολής των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης περισσότερων ιρανικών πετρελαιοφόρων

"Ο θείος Σαμ μπορεί απλώς να επιτρέψει λίγο περισσότερο από αυτό το πετρέλαιο να ρέει", δήλωσε την Κυριακή ο Mike Muller, επικεφαλής της Ασίας στην Vitol Group, σε podcast που παρήγαγε η Gulf Intelligence με έδρα το Ντουμπάι.
"Εάν οι ενδιάμεσες εκλογές κυριαρχούνται από την ανάγκη να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Αμερική, το να κλείσει κάπως περισσότερο τα μάτια στα βαρέλια που υπόκεινται σε κυρώσεις και ρέουν είναι πιθανώς κάτι που θα περίμενε κανείς να δει.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ σε αυτές τις ροές ήταν πάντα αρκετά αραιή".
Μειώνονται οι πιθανότητες αναβίωσης του πυρηνικού συμφώνου με το Ιράν, λέει η ΕΕ
Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν πετρέλαιο από ένα πλοίο με ιρανική σημαία στα ανοικτά της Ελλάδας τον περασμένο μήνα, το οποίο ακολούθησε ημέρες αργότερα η Τεχεράνη με τη σύλληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο.

Η κίνηση είναι απίθανο να σηματοδοτήσει την έναρξη περισσότερων κατασχέσεων

Όμως η κίνηση της Ουάσινγκτον είναι απίθανο να σηματοδοτήσει την έναρξη περισσότερων κατασχέσεων δεξαμενόπλοιων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Muller.
Το Ιράν έχει αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου φέτος, οι περισσότερες από τις οποίες καταλήγουν στην Κίνα.
Μια νέα πυρηνική συμφωνία θα οδηγούσε σε επιπλέον 500.000 έως 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που θα έμπαιναν στις διεθνείς αγορές, αρκετά για να επιβαρύνουν τις τιμές, σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές.
Η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει επίσης περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε αποθήκες που θα μπορούσαν να πωληθούν γρήγορα.
Οι τιμές του αργού έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 50% φέτος σε σχεδόν 120 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ενώ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και ορισμένοι Δημοκρατικοί αντιτίθενται σε οποιαδήποτε άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Biden δέχεται πολλές πιέσεις για να μειώσει τις τιμές της βενζίνης, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί σε μέσο όρο άνω των 4,80 δολαρίων ανά γαλόνι στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει συναίνεση στις τιμές πετρελαίου

Δεν υπάρχει μεγάλη συναίνεση σχετικά με την κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τη Vitol, η οποία διακίνησε 7,6 εκατομμύρια βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα το 2021.
Ενώ οι προμήθειες είναι περιορισμένες, η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από την Ουάσινγκτον συμβάλλει στην εξισορρόπηση της αγοράς.
Οι Σαουδάραβες υποκλίνονται στις ΗΠΑ με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά κρατούν τη Ρωσία κοντά τους
Η απόφαση της Πέμπτης από τον ΟΠΕΚ+ -- μια ομάδα παραγωγών 23 χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία -- να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο, δήλωσε ο Muller.
Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά μέλη θα δυσκολευτούν να αντλήσουν περισσότερο και οι εξαγωγές της Μόσχας θα μπορούσαν να μειωθούν λόγω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
"Το εύρος της γνώμης των εμπειρογνωμόνων εκεί έξω δεν ήταν ποτέ ευρύτερο", δήλωσε ο Muller, ο οποίος εδρεύει στη Σιγκαπούρη.
"Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η αγορά θα φτάσει στα 135-140 δολάρια το βαρέλι.
Και υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα πάμε και πάλι κάτω από τα 100 δολάρια".

Δύο κόσμοι: Οι πλουσιότεροι και οι φτωχότεροι

Αναδύεται επίσης μια διχοτόμηση μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών, είπε.
Κάποιες στην Ασία, όπως η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη, βιώνουν μια ανάκαμψη της ζήτησης καθώς χαλαρώνουν οι αποκλεισμοί από τον κορωνοϊό.
Άλλες, όπως το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα, η οποία έχει χρεοκοπήσει σε διεθνή ομόλογα και αγωνίζεται να πληρώσει για τις εισαγωγές καυσίμων, βιώνουν καταστροφή της ζήτησης.
"Είναι μια ιστορία δύο κόσμων", δήλωσε ο Muller.
"Ο εύπορος κόσμος θα κάνει τις διακοπές του και θα καίει καύσιμα τζετ.
Αλλά ο αντίκτυπος αλλού είναι πολύ πιο βαθύς.
Το χάσμα μεταξύ των ευημερούντων και των χωρών που έχουν χαμηλότερη ικανότητα πληρωμής για τα εμπορεύματα γίνεται εξαιρετικά έντονο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης