Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα πάρε δώσε των ιδίων μετοχών στην Ιντεάλ και τα ερωτήματα για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και το ΔΣ

Τα πάρε δώσε των ιδίων μετοχών στην Ιντεάλ και τα ερωτήματα για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και το ΔΣ
Τι προβλέπει η νομοθεσία και τι έπραξε η εισηγμένη
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί η Γενική Συνέλευση να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει τους όρους και προϋποθέσεις για αγορά ιδίων μετοχών.
Κατά την εισηγμένη Ιντεάλ φαίνεται ότι μπορεί.

Και αυτό προκύπτει από την απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 2-12-2021 όπου στην ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται ότι «η Γενική Συνέλευση των μετόχων κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας, αποφάσισε την κατάργηση του υφιστάμενου και θέσπιση νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4548/2018, για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους εικοσιτέσσερις (24) μήνες, με κατώτατη τιμή αγοράς τα 2,00 ευρώ και ανώτατη τιμή αγοράς τα 7,00 ευρώ.
Ο ανώτατος αριθμός των ιδίων μετοχών προς αγορά δε θα υπερβαίνει το 10% του εκάστοτε καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.
Εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει τους ειδικότερους όρους και τις σχετικές λεπτομέρειες για την απόκτηση των ίδιων μετοχών».

Ακύρωση ή διανομή


Στη συνέχεια το ΔΣ της εταιρίας αποφασίζει και ανακοινώνει στις 23 Δεκεμβρίου 2021 ότι «σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με την ακύρωση των μετοχών που θα αγοραστούν κατά τη διάρκειά του ή/και η διανομή των μετοχών που θα αγοραστούν στο προσωπικό της Εταιρείας ή/και στο προσωπικό εταιρειών συνδεδεμένων με αυτή κατά την έννοια του άρθρου 32 του Ν.4308/2014, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 49 του Ν.4548/2018».
Την περασμένη Παρασκευή η εταιρία ανακοινώνει «ότι την 31.05.2022 προχώρησε στην πώληση 14.000 ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,0445% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, σε τιμή 3,50 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία ευρώ 49.000,00. Η συναλλαγή εκτελέστηκε εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών (OTC) Οι ανωτέρω μετοχές πωλήθηκαν στον κ. Νικήτα Κλαδάκη του Ευσταθίου, Διαχειριστής και Γενικός Διευθυντής, της εταιρείας NETBULL ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, η οποία αποτελεί έμμεση θυγατρική κατά 100% της Εταιρείας».
Επισημαίνει επίσης η Ιντεάλ ότι «οι ως άνω ίδιες μετοχές είχαν αποκτηθεί με μέση τιμή κτήσης 2,90 ευρώ ανά μετοχή».

Τα ερωτήματα


Οι παραπάνω κινήσεις της Ιντεάλ δημιουργούν ωστόσο το ερώτημα εάν είναι συμβατές με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αγορά ιδίων μετοχών.
Ειδικότερα το άρθρο 49 του νόμου 4548/2018 προβλέπει ότι «η εταιρεία μπορεί, η ίδια ή με πρόσωπο το οποίο ενεργεί στο όνομά του αλλά για λογαριασμό της, να αποκτήσει μετοχές της που έχουν ήδη εκδοθεί, μόνο όμως ύστερα από έγκριση της γενικής συνέλευσης, η οποία ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις των προβλεπόμενων αποκτήσεων και, ιδίως, τον ανώτατο αριθμό μετοχών που είναι δυνατόν να αποκτηθούν, τη διάρκεια για την οποία χορηγείται η έγκριση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες και, σε περίπτωση απόκτησης από επαχθή αιτία, τα κατώτατα και ανώτατα όρια της αξίας απόκτησης.
Η απόφαση της γενικής συνέλευσης υποβάλλεται σε δημοσιότητα».
Στην περίπτωση της Ιντεάλ η Γενική Συνέλευση δεν αποφάσισε όπως ρητά αναφέρει ο νόμος.
Πέραν τούτου στην απόφαση του ΔΣ που λαμβάνεται κατ εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης αναφέρεται σε διανομή στο προσωπικό των εταιριών.
Στην περίπτωση της πώλησης των 14.000 μετοχών στον κ. Κλαδάκη δεν έχουμε διανομή όπως αναφέρει η απόφαση και άρα δεν καλύπτεται από την απόφαση αλλά ούτε και νεώτερη απόφαση ΔΣ αν γίνει δεκτό ότι σύννομα το ΔΣ αποφάσισε τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.
Επιπλέον είναι απορίας άξιον από που προκύπτει η τιμή αγοράς των 2,9 ευρώ που αναφέρει η Ιντεάλ στην ανακοίνωσή της με την οποία υπονοεί ότι οι μετοχές στον κ. Κλαδάκη πωλήθηκαν με κέρδος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης