Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχεδόν μισό δισ. αποζημείωση ζητά το fund Elliott από το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME)

Σχεδόν μισό δισ. αποζημείωση ζητά το fund Elliott από το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME)

To LME αγωνίζεται να αποκαταστήσει τη φήμη του ως ο κορυφαίος τόπος εμπορίας βιομηχανικών μετάλλων στον κόσμο

 

Το αμερικανικό hedge fund Elliott Management μήνυσε το London Metal Exchange ζητώντας περισσότερα από 456 εκατομμύρια δολάρια για την απόφασή του να ακυρώσει τις συναλλαγές νικελίου τον Μάρτιο μετά από μια άνευ προηγουμένου άνοδο στην τιμή του μετάλλου.
Το Elliott Management κατέθεσε την αγωγή μέσω δύο θυγατρικών κατά της LME και της LME Clear, του γραφείου εκκαθάρισης του χρηματιστηρίου, την 1η Ιουνίου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας.
Η μήνυση του ομίλου Elliott Management με έδρα τη Φλόριντα, ο οποίος ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Paul Singer, ισχυριζόταν ότι η ακύρωση των εμπορικών συμβολαίων νικελίου στις 8 Μαρτίου ήταν «παράνομη για λόγους δημοσίου δικαίου και/ή αποτελούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εναγόντων».
Το LME θα αμφισβητήσει τον ισχυρισμό «σθεναρά» και το θεωρεί «χωρίς αξία», είπε η HKEX.

Άλμα 250% στο νικέλιο

Η αγωγή της Elliott σχετίζεται με την απόφαση του 145χρονου χρηματιστηρίου να ακυρώσει τις συναλλαγές νικελίου μιας ημέρας και να αναστείλει τις συναλλαγές για οκτώ ημέρες τον Μάρτιο.
Αλλά αυτή η κίνηση έρχεται μετά από πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το LME, το οποίο αγωνίζεται να αποκαταστήσει τη φήμη του ως ο κορυφαίος τόπος εμπορίας βιομηχανικών μετάλλων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.
Η απόφαση ακολούθησε μια άνοδο 250% της τιμής του νικελίου στα 100.000 δολάρια ανά τόνο που προκλήθηκε από μια σύντομη συμπίεση καθώς τράπεζες και χρηματιστές έσπευσαν να κλείσουν μέρος μιας μεγάλης θέσης που συγκέντρωσε ο Xiang Guangda, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της κορυφαίας εταιρείας μετάλλων στην Κίνα, της Tsingshan Holding Group.
Η απόφαση του LME να διαγράψει τα συμβόλαια λόγω της αύξησης των τιμών - η οποία ισχυρίζεται ότι ώθησε αρκετά μικρότερα μέλη του χρηματιστηρίου στο χείλος της αποτυχίας - έχει προκαλέσει σάλο σε ορισμένους traders που είδαν τα κέρδη τους να εξαφανίζονται από την απόφαση αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης