Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η ευλογιά των πιθήκων αντέχει μέχρι και... χρόνια σε επιφάνειες - Οι οδηγίες για σωστή απολύμανση

Η ευλογιά των πιθήκων αντέχει μέχρι και... χρόνια σε επιφάνειες - Οι οδηγίες για σωστή απολύμανση
Την ίδια ώρα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές προτρέπουν τους γιατρούς να εξετάζουν για την ευλογιά των πιθήκων τους ασθενείς που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρχει ήδη μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας, ωστόσο ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει χαμηλός

Μέχρι και για χρόνια μπορεί να παραμείνει ο ιός που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων σε επιφάνειες, όπως είναι για παράδειγμα τα κλινοσκεπάσματα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ιοί poxviruses (η οικογένεια στην οποία ανήκει η ευλογιά των πιθήκων) παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, αυξημένη θερμοκρασία και pH.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα υλικά από μολυσμένους ασθενείς ή μολυσμένα αντικείμενα να παραμένουν μολυσματικά για μήνες έως και χρόνια.
Παρά τα χαρακτηριστικά αυτά, οι poxviruses είναι ευαίσθητοι στα κοινά απολυμαντικά, αν και μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε οργανικά απολυμαντικά από άλλους ιούς λόγω της μειωμένης περιεκτικότητάς τους σε λιπίδια.
Σημειώνεται πως η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά.

Ο ιός εισέρχεται στο σώμα :
• μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα)
• μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας , φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο)
• από δάγκωμα ή γρατζουνιά από μολυσμένο ζώο (κυρίως τρωκτικά)
• σπανιότερα από κατανάλωση μολυσμένου ζώου που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απολύμανση

Ο καθαρισμός του δωματίου όπου διέμενε κρούσμα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει να γίνεται χωρίς να αναδύεται σκόνη ή να σχηματίζονται αερολύματα με προϊόντα καθαρισμού του εμπορίου. Μετά τον καθαρισμό απαιτείται απολύμανση των επιφανειών με τη χρήση 0,1 % υποχλωριώδους νατρίου (NaClO) (αραίωση 1:50 εάν χρησιμοποιείται οικιακή χλωρίνη, συνήθως σε αρχική συγκέντρωση 5%).
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά (π.χ. πόμολα) και στις τουαλέτες. Μολυσμένα ρούχα και λευκά είδη πρέπει να συλλέγονται και να πλένονται στους 60°C. Χαλιά, κουρτίνες και άλλα έπιπλα που καλύπτονται με ύφασμα μπορούν να καθαρισθούν με ατμό.
Συστήνεται χρήση εξοπλισμού καθαρισμού μιας χρήσης (π.χ. πετσέτες). Εάν δεν είναι διαθέσιμος εξοπλισμός καθαρισμού μιας χρήσης, το υλικό καθαρισμού (πανί, σφουγγάρι κ.λπ.) θα πρέπει να τοποθετείται σε απολυμαντικό διάλυμα, αποτελεσματικό έναντι ιών, ή σε 0,1% υποχλωριώδες νάτριο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, το υλικό θα πρέπει να απορρίπτεται.
Οι γάζες ή άλλο υλικό εμποτισμένο με υλικό από δερματική βλάβη από το κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτίμηση σε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης ως μολυσματικό υλικό.

CDC: Χαμηλός ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές προτρέπουν τους γιατρούς να εξετάζουν για την ευλογιά των πιθήκων τους ασθενείς που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρχει ήδη μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας, ωστόσο ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει χαμηλός.
"Ενδέχεται να υπάρχει κάποια τοπική μετάδοση" αλλά "πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός", είπε η Τζένιφερ Μακουίστον, που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, ούτε στις ΗΠΑ ούτε σε άλλη χώρα.
Τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ αφορούν σε ομοφυλόφιλους άνδρες –εξ ου και οι εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού– όμως η ασθένεια μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης