Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τράπεζα της Ρωσίας μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 9,5% από 11%

Η Τράπεζα της Ρωσίας μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 9,5% από 11%
Η ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει προκλητικό για τη ρωσική οικονομία και περιορίζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ρωσίας, στις 10 Ιουνίου,αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης στο 9,50% ετησίως. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το εξωτερικό περιβάλλον για τη ρωσική οικονομία παραμένει προκλητικό και περιορίζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται ταχύτερα και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας είναι μικρότερου μεγέθους από ό,τι ανέμεναν τα στελεχη της τράπεζας.

Η ρυθμιστική αρχή θα αξιολογήσει επίσης τη σκοπιμότητα περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις 
Η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε την πρόβλεψή της για τα βασικά επιτόκια τα επόμενα χρόνια. Έτσι, το 2022, η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ένα μέσο βασικό επιτόκιο μεταξύ 10,8 - 11,4% αντί του προβλεπόμενου 12,5-14,01%, 7-9% το 2023 αντί 9-11% και 6-7% το 2024 αντί. 6-8%.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι οι αλλαγές στην οικονομία και ο πληθωρισμός εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις δημοσιονομικής πολιτικής. «Η Τράπεζα της Ρωσίας λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί σχετικά με την πορεία των μεσοπρόθεσμων δαπανών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και του δημοσιονομικού συστήματος συνολικά. Σε περίπτωση περαιτέρω διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενδέχεται να απαιτηθεί αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στόχος το 2024 και να τον διατηρήσουμε κοντά στο 4% περαιτέρω», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης