Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Kissinger (ΗΠΑ): Είναι προς το συμφέρον της Δύσης να επιλύσει το Ουκρανικό λαμβάνοντας υπόψη την Ρωσία

Παρέμβαση Kissinger (ΗΠΑ): Είναι προς το συμφέρον της Δύσης να επιλύσει το Ουκρανικό λαμβάνοντας υπόψη την Ρωσία
Δεν υπάρχει διεθνής τάξης χωρίς Ρωσία ανέφερε ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και κορυφαίος διπλωμάτης Henry Kissinger

Είναι προς το συμφέρον της Δύσης να επιλυθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Ρωσίας ανέφερε ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και κορυφαίος διπλωμάτης Henry Kissinger
Επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια συμμαχία που αντανακλά τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.
Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα όταν συζητούν μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της κινεζικής επιρροής στη Ρωσία.
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (1973-1977) και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ (1969-1975) Henry Kissinger στους The Sunday Times.

Όταν τελειώσει ο πόλεμος να βρεθεί η θέση της Ουκρανίας και της Ρωσίας

«Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.
Αφού τελειώσει, πρέπει να βρεθεί μια θέση για την Ουκρανία, αλλά και για τη Ρωσία, εάν δεν θέλουμε η Ρωσία να γίνει το φυλάκιο της Κίνας στην Ευρώπη».

Μιλώντας για το ΝΑΤΟ, ο Kissinger ανέφερε ότι είναι «σημαντικό να διατηρηθεί» η συμμαχία, η οποία «αντανακλά τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής», αλλά είναι απαραίτητο να «αναγνωριστεί το γεγονός ότι έρχονται μεγάλα πράγματα» στη Μέση Ανατολή και την Ασία.
«Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν για το ζήτημα της Ουκρανίας επειδή τους θύμιζε παλιές απειλές.
Έκαναν πολύ καλά και υποστηρίζω αυτό που έκαναν» ανέφερε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο εσωτερικό φαίνονται τώρα πιο διχασμένες από ότι ήταν κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ,

Δεν υπάρχει διεθνής τάξης χωρίς Ρωσία

Ο Kissinger ανέφερε επίσης ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια διεθνή τάξη χωρίς έναν παίκτη όπως η Ρωσία»
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ είναι περισσότερο διχασμένες σήμερα από ότι ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο διπλωμάτης απάντησε καταφατικά.
«Ναι, άπειρα περισσότερα».
Κατά τη γνώμη του, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν πιο έντονα μεταξύ τους στα σημαντικά διεθνή ζητήματα.

Εθνικό συμφέρον

«Ο όρος εθνικό συμφέρον ήταν γεμάτος νόημα
Κάθε αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει συνεχή εχθρότητα από την αντιπολίτευση που βασίζεται σε ιδεολογικές διαφορές, ανέφερε ο Kissinger.
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι ακόμη και οι «βασικές αξίες της Αμερικής» αμφισβητούνται επί του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων ατομικής ελευθερίας και των διατάξεων του συντάγματος.

Για την αντιπαράθεση με την Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται σε μια εποχή αντιπαράθεσης με την Κίνα, σε σχέση με την οποία οι δυτικοί πολιτικοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες για ώστε να μετατρέψουν την Κίνα με βάση τα πρότυπα της Δύσης ανέφερε ο Kissinger.

«To να περιμένει κανείς να δυτικοποιηθεί η Κίνα» δεν είναι πλέον αποδεκτή στρατηγική.
Δεν πιστεύω ότι η παγκόσμια κυριαρχία είναι μια κινεζική έννοια, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί εάν γίνουν πολύ ισχυροί.
Και δεν είναι προς το συμφέρον μας» ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Είπε επίσης ότι η έλλειψη σοβαρού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας «προκαλεί βαθιά ανησυχία».
«Άλλες χώρες θα θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτόν τον ανταγωνισμό για τους δικούς τους σκοπούς χωρίς να κατανοούν τις μοναδικές πτυχές του»,«ως εκ τούτου, εισερχόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο» κατέληξε ο Kissinger.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης