Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan αρνείται οποιαδήποτε συνομιλία με Μητσοτάκη: Δεν είναι έντιμος - Να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους - Ήπιοι τόνοι από Akar

O Erdogan αρνείται οποιαδήποτε συνομιλία με Μητσοτάκη: Δεν είναι έντιμος - Να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους - Ήπιοι τόνοι από Akar
Πιο ήπιους τόνους χρησιμοποιεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar
Σχετικά Άρθρα
Απαξιωτική στάση απέναντι στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξανασυναντηθεί με κανέναν Έλληνα, εκτός αν βρεθεί μπροστά του ένας έντιμος πολιτικός, προσθέτοντας δηκτικά «η Ελλάδα ας δει από εδώ και πέρα πώς θα τα βγάλει πέρα μόνη της».
Δεν είναι η μοναδική προσωπική επίθεση στην οποία προέβη ο Erdogan κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιθέτως... Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ο Τούρκος πρόεδρος τον κατηγορεί ότι δεν τήρησε τον λόγο του κατά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη. Οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα αλλά και η έμμεση αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα F16 καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να λάβουν υπόψιν τους «τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή», εξόργισαν τον Τούρκο πρόεδρο.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινείται ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις χρησιμοποίησε πιο ήπιους τόνους, ζητώντας να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων. Εάν οι δηλώσεις του Erdogan έχουν βάση και δεν είναι «εσωτερικής κατανάλωσης», με τον ποιον θα μπορούσαν να συνομιλούν οι Τούρκοι για την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαμάχης, εάν όχι με τον πρωθυπουργό;
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς περί «απομονωμένης» Τουρκία ή περί «εγκλωβισμένου» Erdogan, κάθε άλλο πάρα ισχύουν. Άλλωστε, οι επαφές που είχε ο εξ απορρήτων του Erdogan, Ibrahin Kalin, αποδεικνύουν περίτρανα τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Νέα απαξιωτική δήλωση Erdogan για Κυριάκο Μητσοτάκη

Αμετακίνητος ως προς τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, έχω εκφράσει τις αντιρρήσεις μου, ειδικά ως προς τη διαδικασία. Είπαμε ότι δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους, ειδικά αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι έχουμε τελειώσει με τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου και ότι δεν θα πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου με την Ελλάδα. Δεν θα κάνουμε τη συνάντηση φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη, πιο ανοιχτή απάντηση από αυτό. Η Ελλάδα ας δει πώς θα τα βγάλει πέρα μόνη της», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής.
Επίσης, ο Erdogan επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα αυτή την Τετάρτη στην Τουρκία. «Θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την Τετάρτη. Θα τους δεχθούμε στην Άγκυρα. Θα διεξαχθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών. Θα βρούμε την ευκαιρία να εξετάσουμε πού μπορούμε να οδηγήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Αυτή είναι μια επίσημη επίσκεψη και θα υπάρξει κι επίσημη υποδοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Σε διαφορετική γραμμή, ο Akar

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ύστερα από τη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Akar υπογράμμισε πως η μείωση της έντασης και η εστίαση σε μια θετική ατζέντα θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία.
«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τη δράση και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών. Όπως υπάρχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν ξεκινήσει. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού στον ελληνικό λαό είναι επίσης πολύ βαρύς. Επιδιώκουν επίσης συμμαχίες.
Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε με την αποδοχή ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη αν είμαστε μαζί και ενωμένοι, και ότι αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για την ευημερία των χωρών μας.
Θεωρούμε σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. H εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση της έντασης θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία.
Μας ικανοποιεί που βλέπουμε κάποιους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και απόστρατους στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν αυτά τα επιχειρήματα» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Επιστροφή σε... ήπια νερά, βλέπει ο Μητσοτάκης

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από την Κύπρο, νωρίτερα σήμερα (17/6/2022).
Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία και απευθυνόμενος προς τον Κύπριο πρόεδρο- σημείωσε: «Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο.
Έχεις δίκιο να λες ότι η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.
Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης