Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fauci: Αρνείται να κόψει την χρηματοδότηση του εργαστηρίου στη Wuhan με εκατομμύρια δολάρια Αμερικανών φορολογουμένων

Fauci: Αρνείται να κόψει την χρηματοδότηση του εργαστηρίου στη Wuhan με εκατομμύρια δολάρια Αμερικανών φορολογουμένων
Το NIH υπό τον δρ. Fauci εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την έρευνα του εργαστηρίου στην Κίνα, με τουλάχιστον 8 εκατομμύρια δολάρια από το 2020 - «Η Κίνα είναι το ναρκωτικό που απλά δεν μπορεί να το κόψει», επικρίνει Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής τον επικεφαλής τον δρ. Fauci για τις δηλώσεις του
Σχετικά Άρθρα

Ο Δρ Anthony Fauci δήλωσε ότι δεν μπορεί να διακόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της κινεζικής επιστημονικής έρευνας, στο εργαστήριο της Wuhan παρά τις Η.Π.Α. παρά το γεγονός ότι η Κίνα θεωρείται η κορυφαία απειλή για τις ΗΠΑ.
Ο Fauci, ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), έκανε την παραπάνω δήλωση σε διαδικτυακή συνάντηση της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων στις 16 Ιουνίου, μαζί με τον γερουσιαστή Roger Marshall (R-Kansas ).
«Το NIH εξακολουθεί να χρηματοδοτεί έρευνα στην Κίνα, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια δολάρια από το 2020.
Στην ετήσια αξιολόγηση απειλών 2022 των Υπηρεσιών Πληροφοριών, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα παρουσιάζεται ως μία από τις κορυφαίες απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.
Εξ όσων γνωρίζω, μόνο η Κίνα δέχεται τις Η.Π.Α. δολάρια έρευνας», είπε ο γερουσιαστής κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

«Πότε θα σταματήσετε ως διευθυντής του NIAID να χρηματοδοτείτε την έρευνα στην Κίνα;»

Από το 2020, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έχουν χορηγήσει συνολικά 8,3 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και στο τμήμα του Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης του AIDS/STD, μαζί με πέντε κορυφαία δημόσια πανεπιστήμια στην ηπειρωτική χώρα Κίνα και Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του NIH.
Αν και αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνει τα δολάρια που διοχετεύθηκαν αργότερα σε ένα κινεζικό ίδρυμα μέσω ενός οργανισμού με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η EcoHealth Alliance με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan για να πραγματοποιήσει πειράματα σχετικά με τον κορωνοϊό που ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι ταίριαζαν ο ορισμός της έρευνας κέρδους λειτουργίας, δηλαδή πειράματα που αυξάνουν την παθογένεια ή τη μεταδοτικότητα ενός ιού.
Ο Fauci, απαντώντας στην ερώτηση του Marshall, είπε ότι οι ομοσπονδιακοί φορείς «είχαν πολύ παραγωγικά ερευνητικά έργα με μεγάλη εκτίμηση από ομοτίμους με τους Κινέζους συναδέλφους μας που οδήγησαν σε ορισμένες σημαντικές προόδους στη βιοϊατρική έρευνα».
«Οπότε δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να σας πω ότι θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τους Κινέζους», είπε ο Fauci.
«Πρέπει προφανώς να είμαστε προσεκτικοί και να βεβαιωθούμε ότι όταν τους χρηματοδοτούμε, έχουμε την κατάλληλη αξιολόγηση από ομοτίμους και τηρούμε όλες τις καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «οι επιχορηγήσεις που πηγαίνουν σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν την έγκριση του State Department.

Tο ναρκωτικό που απλά δεν μπορεί να το κόψει

«Οι παρατηρήσεις του Δρ Fauci αποδεικνύουν ότι η Κίνα είναι το ναρκωτικό που απλά δεν μπορεί να το κόψει», είπε αργότερα ο Marshall στους The Epoch Times σχετικά με την απάντηση του επικεφαλής της NIAID.
«Ο Δρ. Fauci είπε την αλήθεια για μια φορά μετά από χρόνια επαναλαμβανόμενης ανεντιμότητας που έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στη δημόσια υγεία μας.
Στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνησή μας θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι επικίνδυνο και λάθος να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ερευνητικά έργα που υποστηρίζονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».
Ο γερουσιαστής, κατά την ακρόαση, ρώτησε τον Fauci εάν συμφωνεί ότι το αμερικανικό κοινό δεν διαθέτει αρχεία και μελέτες από την έρευνα της EcoHealth Alliance.
Η απάντηση του Fauci ήταν υπεκφυγή.
«Έχουμε πρόσβαση σε έναν εξαιρετικό όγκο πληροφοριών από εκεί», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό στα επιστημονικά περιοδικά και είναι επαρκείς, χωρίς να πείσει τους συνομιλητές του.

H επιχορήγηση της EcoHealth

Το NIH έδωσε συνολικά επιχορήγηση 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων στην EcoHealth κατά τη διάρκεια της πενταετίας από το 2014 έως το 2019, το ένα πέμπτο από αυτά, 599.000 δολάρια, πήγε στο εργαστήριο της Wuhan, εν μέρει για τον εντοπισμό και την τροποποίηση κορωνοϊών νυχτερίδων που θεωρείται πιθανό να μολύνουν ανθρώπους, έγγραφα που ελήφθησαν από την εκπομπή Intercept.
Ο Fauci νωρίτερα αυτή την εβδομάδα βρέθηκε θετικός στον COVID-19 και συμμετείχε στην ακρόαση της Γερουσίας της Πέμπτης εξ αποστάσεως.
Η απάντησή του στον Marshall παρέλειψε την αναφορά της έλλειψης ενημέρωσης από πλευράς EcoHealth σχετικά με ορισμένες από τις ερευνητικές της δραστηριότητες, κάτι που θα είχε οδηγήσει σε αναθεώρηση του NIH σχετικά με τα μέτρα βιοασφάλειας.
Σε ένα πείραμα στις εγκαταστάσεις της Wuhan, που χρηματοδοτήθηκε από το NIH μέσω της EcoHealth, ποντίκια που μολύνθηκαν με μια τροποποιημένη έκδοση του αρχικού κορωνοϊού νυχτερίδας «έγιναν πιο άρρωστα από αυτά που μολύνθηκαν» με την αρχική έκδοση, γεγονός που αποτέλεσε ένα «απροσδόκητο αποτέλεσμα» που δεν ήταν «κάτι που οι ερευνητές ξεκίνησε να κάνει», είπε στους γερουσιαστές τον περασμένο Οκτώβριο ο Lawrence Taback, ο κύριος αναπληρωτής διευθυντής του NIH.

Είπε ότι η EcoHealth παραβίασε τους όρους επιχορήγησης αποτυγχάνοντας να ενημερώσει έγκαιρα το NIH για το εύρημα.

Ο Fauci, στην ακρόαση της Πέμπτης, είπε επίσης στον γερουσιαστή Mike Braun (R-Ind.) ότι πιστεύει ότι το ξέσπασμα του ιού «είναι πολύ, πολύ πιθανό ένα άλμα σε είδη από ένα ζώο ξενιστή» και λιγότερο πιθανό να είναι το αποτέλεσμα μιας διαρροής εργαστηρίου.
«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με τους Κινέζους», είπε όταν ο Braun τον ρώτησε αν πιστεύει ότι το Πεκίνο θα συνεργαστεί μαζί του για να «φτάσουν στο βάθος» της προέλευσης του COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης