Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - Καθολική δυσαρέσκεια, ακυβερνησία και άνοδος της Δεξιάς

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - Καθολική δυσαρέσκεια, ακυβερνησία και άνοδος της Δεξιάς
Ίδια συνταγή Μητσοτάκη με Macron σε πανδημία - Ουκρανία – Δομική δυσαρέσκεια και στην Ελλάδα

To φιάσκο των εκλογών στην Γαλλία και το φάσμα της ακυβερνησίας που απλώνεται στη γαλλική πολιτική σκηνή, έχει τρομάξει και την ελληνική κυβέρνηση.
Διότι, παρά τις διαφορές στο τρόπο άσκησης των εξουσιών, την ελληνική και τη γαλλική κοινωνία διατρέχουν τα ίδια προβλήματα και έχουν για αρχηγό πρόσωπο κεντρώας αντίληψης που όμως, έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια και από τα αριστερά και από τα δεξιά.

Μεγάλη αποχή, δυσαρέσκεια και αύξηση της γαλλικής Δεξιάς

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Γαλλία, όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές, έχει δύο χαρακτηριστικά:
Πρώτον, την μεγάλη αποχή που σημαίνει και τη μεγάλη αποστασιοποίηση των Γάλλων από την διακυβέρνηση Macron αλλά και τη δυσαρέσκεια σε πλατιά μάζα πληθυσμού τόσο στην Κεντροδεξιά όσο και στην Κεντροαριστερά.
Δεύτερον, την άνοδο της γαλλικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς και παράλληλα την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην Γαλλία ως συνεπακόλουθα των επιλογών Μacron σε μία σειρά από ζητήματα, όπως π.χ η πανδημία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία που έφεραν πληθωρισμό και η ενεργειακή κρίση.
Όλα τα παραπάνω, έφεραν την πολιτική ανωμαλία στην Γαλλία.
Οι πολιτικές Macron καταψηφίστηκαν στην γαλλική κοινωνία, ο πολιτικός σχηματισμός του έχασε πάνω από 100 έδρες.
Όσοι έλεγαν ότι ο Macron θριάμβευσε για δεύτερη φορά στις προεδρικές εκλογές, τότε απλά έβλεπαν κοντόφθαλμα.

Ίδια συνταγή Μητσοτάκη σε πανδημία - Ουκρανία – Δομική δυσαρέσκεια και στην Ελλάδα

Ωστόσο, όσα συμβαίνουν στην Γαλλία είναι σίγουρο ότι με τον ένα ή άλλον τρόπο θα συμβούν και στην Ελλάδα όταν γίνουν εκλογές. Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πανδημία έχουν δημιουργήσει μία «μαγιά» δυσαρέσκειας σε πλατιά βάση κόσμου, οι περισσότεροι από αυτούς στήριξαν το 2019 την Νέα Δημοκρατία.
Επίσης, τα βαθιά προβλήματα του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης έχουν φέρει την κοινωνία στα κάγκελα.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η προεδρία Macron, στήριξε το δόγμα των κυρώσεων στην Ρωσία, πήρε το μέρος της Ουκρανίας με συμβολή και σε αμυντικό υλικό και άφησε απροστάτευτη την κοινωνία από την ενεργειακή κρίση που δημιούργησε η Δύση στην Ευρώπη και όχι η Ρωσία.

Αποφάσισαν μόνοι τους χωρίς να ρωτήσουν τα κόμματα

Και μάλιστα, η χαρακτηριστική ομοιότητα Μητσοτάκη - Macron είναι ότι και οι δύο αποφάσισαν μόνοι τους την εξωτερική πολιτική για την Ρωσία χωρίς να ρωτήσουν ούτε την κυβερνητική τους παράταξη, ούτε την κοινωνία.
Οι δημοσκοπήσεις που βγήκαν αργότερα, ειδικά στην Ελλάδα, τους δείχνουν το πόσο λάθος έκαναν.

Στην Ελλάδα θα δούμε αύξηση συνολικά της Δεξιάς

Επίσης, στην Ελλάδα στις επόμενες εκλογές, είναι ξεκάθαρο, ότι θα δούμε άνοδο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.
Στην ελληνική σκηνή το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν τα κόμματα και οι σχηματισμοί που συγκεντρώνουν ολοένα δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους (Ελληνική Λύση, Έλληνες για την Πατρίδα, Εθνική Δημιουργία, Πατριωτική Ένωση, Γαλάζιοι, Λαϊκή Δεξιά Πατριωτική Κίνηση κ.α).
Η μόνη διαφορά είναι ότι στην Γαλλία η Marie Le Pen και το κόμμα Εθνική Συσπείρωση τράβηξε όλη αυτή την κίνηση των δυσαρεστημένων πολιτών, παρόλο που υπήρχε και ο Eric Zemmour, και τώρα είναι το κόμμα έκπληξη που πολλαπλασίασε τις έδρες του.

Άνοδος Ελληνικής Λύσης λόγω πανδημίας και αντιρωσικής πολιτικής

Στην Ελλάδα, δεν έχουν όλοι την ίδια επιρροή.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δύο είναι τα κόμματα της Δεξιάς που έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους προσελκύοντας ψηφοφόρους.
Το ένα είναι η Ελληνική Λύση που έχει κρατήσει μία κριτική στάση τόσο στα θέματα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και των περιοριστικών μέτρων, όσο και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με την στήριξη των κυρώσεων στην Ρωσία.
Είναι, πλέον, πολύ πιθανόν να προσελκύσει περισσότερους δυσαρεστημένους πολίτες και να αυξήσει τα ποσοστά του στη Βουλή.
Εξαιρετικά πιθανή η είσοδος των «Ελλήνων για την Πατρίδα» στην Βουλή
Το κόμμα Κασιδιάρη, Έλληνες για την Πατρίδα θα προσελκύσει από την παραπάνω δεξαμενή αλλά και από ψηφοφόρους που είχαν στηρίξει την Χρυσή Αυγή.
Περιοχές που παραδοσιακά ψήφιζαν Χρυσή Αυγή με προπύργια Βορειανατολική Αττική (Μενίδι, Αχαρνές, Μεσόγεια κ.α) αλλά και τη Β’ Πειραιά (Νίκαια), θα στηρίξουν τώρα τον σχηματισμό Κασιδιάρη. Είναι, πλέον, πολύ πιθανό να δούμε και αυτό το κόμμα μέσα στην ελληνική Βουλή, ειδικά στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική. Προβλήματα στην ελληνική κοινωνία όπως η λαθρομετανάστευση, η εγκληματικότητα και τα γκέτο στα αστικά κέντρα αλλά οι προοδευτικές ατζέντες τύπου ΛΟΑΤΚΙ+ θα φέρουν στα κόμματα αυτά περισσότερο κόσμο από την παραδοσιακή βάση της Δεξιάς.

Ακυβερνησία και στην Ελλάδα, το πιο πιθανό σενάριο

Το κυριότερο είναι ότι τόσο στις πρώτες όσο και στις δεύτερες εκλογές, η αυτοδυναμία Μητσοτάκη είναι άπιαστο όνειρο εξέλιξη που θα φέρει στην ελληνική σκηνή, πολιτική ακυβερνησία.
Μπορεί να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα η ΝΔ, όπως το κόμμα Macron στην Γαλλία, όμως δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις για να συγκυβερνήσει.
Ο ίδιος έχει αποκλείσει συνεργασία με την Ακροδεξιά και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα μπορούσε να σώσει την παρτίδα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (που το έχει ξανακάνει το 2012-2015) αλλά η ένταξη σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα βγει επιζήμια για τους σχεδιασμούς Ανδρουλάκη. Δεν θα το τολμήσει παρά την επιθυμία αρκετών στο ΠΑΣΟΚ... Οπότε, θα δούμε και στην Ελλάδα να συμβαίνει το «φιάσκο Macron».

Mαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης