Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η μείωση φυσικού αερίου από τη Ρωσία προκαλεί χάος στην Ευρώπη - Έρχονται έκτακτα... επώδυνα μέτρα

Γερμανία: Η μείωση φυσικού αερίου από τη Ρωσία προκαλεί χάος στην Ευρώπη -  Έρχονται έκτακτα... επώδυνα μέτρα
Όπως ανέφερε σχετικά ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος, οι μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, που αποφάσισε πρόσφατα η Μόσχα, αποτελούν μια «επίθεση» που «στοχεύει να σπείρει χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας»
Σχετικά Άρθρα

Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της Ρωσίας για τη μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός της Γερμανίας, Robert Habeck.
Όπως ανέφερε σχετικά ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος, οι μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, που αποφάσισε πρόσφατα η Μόσχα, αποτελούν μια «επίθεση» που «στοχεύει να σπείρει χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».
«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα παίρνει μια άλλη διάσταση.
Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αποτελεί επίθεση εναντίον μας», είπε σε μια ομιλία του σε ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας στο Βερολίνο.

Νέα μείωση κατά 33% της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom

Υπενθυμίζεται ότι, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε στις 15 Ιουνίου ότι θα μειώσει κατά ένα τρίτο την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream.
Η Gazprom εξήγησε την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι «σταματά τη λειτουργία άλλης μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια».
Κατά συνέπεια, η καθημερινή παραγωγή μειώθηκε από τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στα 67 εκατομμύρια. Είχε προηγηθεί άλλη μια πρώτη μείωση, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα στα 100 εκατομμύρια.

Scholz: Αναγκαίος ένας τολμηρός ενεργειακός μετασχηματισμός - Επώδυνες για την Γερμανία οι κυρώσεις στην Ρωσία

Αν και οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι επώδυνες για τη γερμανική οικονομία, είναι σωστές, σημαντικές και λειτουργούν δήλωσε νωρίτερα ο καγκελάριος  της Γερμανίας Olaf Scholz σε ομιλία του στην Industrial Day που διοργάνωσε η Συνομοσπονδία Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI).
Είπε επίσης ότι πρέπει η Γερμανία να κάνει τολμηρά βήματα στον ενεργειακό της μετασχηματισμό.
Ταυτόχρονα, ο Scholz υποσχέθηκε ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, εφόσον τη χρειαζόταν η χώρα που αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή.
Σύμφωνα με τον Scholz, η Ευρώπη, μαζί με άλλες δημοκρατικές χώρες, δεν θα αφήσουν τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Putin χωρίς συνέπειες.
« Γι' αυτό έχουμε επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο κατά της Ρωσίας.
Αυτές οι κυρώσεις λειτουργούν. Και ενώ έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία μας, είναι σωστές και αναγκαίες", είπε o καγκελάριος.
Ευχαρίστησε επίσης τη Συνομοσπονδία Γερμανικής Βιομηχανίας για την υποστήριξη των αντιποίνων κατά της Ρωσίας.
« Η Ουκρανία ανήκει σε εμάς, ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια", είπε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η Γερμανία υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου ως υποψηφίου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, μεταξύ άλλων με την παροχή όπλων. Και όσο χρειαστεί », είπε.
Διαβεβαίωσε επίσης τις δημοκρατίες της Βαλτικής και άλλους συμμάχους στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ότι η Γερμανία θα εκπληρώσει τις αμυντικές της δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τον Scholz, ο πόλεμος δείχνει την ενεργειακή ευπάθεια της Δύσης, επομένως πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα προς την ενέργεια και τον οικονομικό μετασχηματισμό.
«Ο μετασχηματισμός που βρίσκεται μπροστά θα είναι μια πρόκληση.
Αλλά θέλω η Γερμανία να αναδειχθεί πιο δυνατή, όχι πιο αδύναμη. Θέλω η γερμανική ανταγωνιστικότητα να είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά τη μεταμόρφωση», είπε.
«Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί και να μην περιμένουμε», είπε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι φέτος είναι ένα σημείο καμπής και μια χρονιά αποφάσεων.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής βιομηχανίας διαβεβαίωσε ότι ισχύουν όλες οι υποσχέσεις που αφορούν την ενεργειακή αλλαγή.
« Γι' αυτό σας λέω σήμερα ότι μέχρι το 2030, η Γερμανία θα λαμβάνει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας και το 50% της θερμότητάς της από ανανεώσιμες πηγές», είπε.
Σύμφωνα με τον Scholz, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας καθώς και την ανθεκτικότητα στις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) είχε δηλώσει ότι ο κλάδος στηρίζει την πορεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τις διεθνείς κυρώσεις, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «αχίλλειο πτέρνα» της εποχής την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
«Από τη σημερινή σκοπιά, η αποδοχή τεράστιων εξαρτήσεων ως τίμημα για τα πλεονεκτήματα κόστους και την οικονομία κλίμακας ήταν απλώς λάθος, όσο η χώρα μας δεν έκανε τις απαιτούμενες επενδύσεις στην αμυντική ικανότητά της», δήλωσε ο κ. Rusvurm και ζήτησε «βραχυπρόθεσμα περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα ώστε τον χειμώνα να είναι γεμάτες οι δεξαμενές του φυσικού αερίου και μεσοπρόθεσμα ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι εκβιασμών και εκφοβισμού».
Αναθεώρησε δε επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, από 3,5% σε 1,5%.

Χειμερινό ενεργειακό δελτίο

Την ίδια ώρα, ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group δήλωσε ότι η βραχυπρόθεσμη λύση για τη Γερμανία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε μορφή ενέργειας μπορούν, που δεν είναι ρωσική — «και δυστυχώς περιλαμβάνει… το κάρβουνο».
«Το χειρότερο σενάριο είναι ο περιορισμός της ενέργειας. Σύμφωνα με αυτό οι μη βασικές βιομηχανίες καλούνται στο πρώτο στάδιο να μειώσουν την κατανάλωση με αντάλλαγμα την αποζημίωσή τους», είπε ο Gloystein.
«Το επόμενο βήμα θα ήταν να ζητηθεί από τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να καταναλώνουν πολύ λιγότερο και αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν έχουν βιώσει ποτέ», συνέχισε. «Αυτό το χειμώνα σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα κρυώσουν και, σε ορισμένες περιοχές, αν είναι κρύος χειμώνας, κάποιοι θα πεθάνουν και αυτό είναι πολιτικά αδιανόητο».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η Ρωσία έχει έτοιμο φυσικό αέριο να προμηθεύσει την Ευρώπη, αλλά ότι ο εξοπλισμός της θα πρέπει προηγουμένως να επιστραφεί στη χώρα, ενώ περιέγραψε την πρόσφατη διαμάχη ως «ανθρωπογενή κρίση» που δημιουργήθηκε από την Ευρώπη.

Draghi (Ιταλία): Θέλουμε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Σε σχέση με την μείωση παροχής φυσικού αερίου από μέρους της Ρωσίας, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπενθύμισε ότι η χώρα του έχει υπογράψει νέες συμφωνίες, με χώρες όπως την Αλγερία και το Ατζερμπαϊτζάν, χάρη στις οποίες, από το επόμενο έτος θα μειωθεί η εξάρτηση της Ρώμης από το αέριο της Μόσχας.
Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι τον περασμένο Μάιο, κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας, ο πληθωρισμός στην Ιταλία άγγιξε το 7,3%.
«Προτείνουμε την υιοθέτηση πλαφόν για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ζήτησε από την Κομισιόν να εξακριβώσει αν αυτό είναι ένα εφαρμόσιμο μέτρο. Εμείς θεωρούμε ότι, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι ακόμη πιο αναγκαίο», ολοκλήρωσε ο Draghi.

Έκτακτα μέτρα για το φυσικό αέριο

Γερμανία και Ιταλία είχαν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους.
Μεταξύ των κινήσεων αυτών θα είναι κυρίως η αυξημένη καταφυγή στον άνθρακα.
«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ' αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας.
Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030.
«Είναι σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου», είχε δηλώσει ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας, Habeck.
Η ιταλική κυβέρνηση άρχισε επίσης να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τη μείωση της χορήγησης φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Όπως είχε γράψει η εφημερίδα «Corriere della Sera», o ιταλικός όμιλος υδρογονανθράκων Eni αποφάσισε ότι δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τα αποτελέσματα των επαφών και τα αιτήματα προς την Gazprom, με στόχο να μην επηρεάζεται, έμμεσα, και η τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης