Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τροχιά εξομάλυνσης οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Σε τροχιά εξομάλυνσης οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ
Αναμένεται αποκατάσταση της διπλωματικής εκπροσώπησης σε επίπεδο πρεσβευτών

Έπειτα από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων Τουρκία και Ισραήλ προσπαθούν να βαδίσουν και πάλι σε έναν δρόμο επωφελούς συνεργασίας.
Οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να εργάζονται για την αποκατάσταση αμοιβαία της διπλωματικής εκπροσώπησής τους σε επίπεδο πρεσβευτών, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Tsavousoglu.
Ισραήλ και Τουρκία απέλασαν αμοιβαία τους πρεσβευτές η μία της άλλης το 2018 και συχνά αντάλλασσαν πυρά με αφορμή την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Η ενέργεια αναδεικνύεται σήμερα ως πιθανός τομέας συνεργασίας μεταξύ τους.
Ο Tsavousoglu έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Yair Lapid , ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα, εν μέσω της ανησυχίας που εξέφρασε πρόσφατα το Ισραήλ ότι οι πολίτες του μπορεί να γίνουν στόχος Ιρανών πρακτόρων στην Τουρκία.
Πρόσθεσε δε ότι είναι σε στενή επαφή με τον Lapid για το θέμα αυτό. Ο Ισραηλινός υπουργός από την πλευρά του ευχαρίστησε την Τουρκία επειδή βοήθησε να αποτραπεί ένα ιρανικό σχέδιο σε βάρος Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη επισημαίνοντας ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.
Το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, επειδή υπάρχει κίνδυνος να δολοφονηθούν ή να απαχθούν από Ιρανούς. Η Τεχεράνη ορκίστηκε ότι θα εκδικηθεί τη δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης, για την οποία κατηγορεί τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης