Τελευταία Νέα
Ενέργεια

S&P Global: Γιατί υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, παρά την περιορισμένη προσφορά

S&P Global: Γιατί υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, παρά την περιορισμένη προσφορά
Το brent έχει υποχωρήσει στα 109 δολάρια περίπου, ή περίπου 10% χαμηλότερα
Παρά το γεγονός ότι η προσφορά πετρελαίου παραμένει περιορισμένη, οι τιμές υποχωρούν τον τελευταίο μήνα και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους, σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή σε θέματα ενέργειας Dan Yergin: Στη Fed και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά από τα τέλη Μαΐου, το brent έχει υποχωρήσει στα 109 δολάρια περίπου, ή περίπου 10% χαμηλότερα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 9% την ίδια περίοδο.
Ο Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global, εξήγησε στο CNBC ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιλέγει να κυνηγήσει τον πληθωρισμό, ακόμη και με τον κίνδυνο να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, και αυτό είναι «αυτό που διευκολύνει τον δρόμο όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου».
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό, παρόλο που αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει ύφεση.
Η επίτευξη μιας «ήπιας προσγείωσης», στην οποία η πολιτική θα σφίγγεται χωρίς σοβαρές οικονομικές συνθήκες, όπως η ύφεση, θα είναι δύσκολη, σημείωσε.

brent_25.JPG
«Η άλλη όψη… είναι ότι ο Vladimir Putin έχει διευρύνει τον πόλεμο,  από μία σύγκρουση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία σε έναν οικονομικό πόλεμο στην Ευρώπη, όπου προσπαθεί να δημιουργήσει δυσκολίες που θα διασπάσουν την ΕΕ», τόνισε ο Yergin στο «Squawk Box Asia» του CNBC. Παρασκευή.
Η Ρωσία έχει περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και μείωσε τις ροές προς την Ιταλία.
Η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Δανική Orsted, την ολλανδική εταιρεία GasTerra και τον ενεργειακό κολοσσό Shell για τα γερμανικά συμβόλαιά της.
Αυτές οι ενέργειες έχουν πυροδοτήσει φόβους για έναν δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκές αρχέ προσπαθούν τώρα να γεμίσουν υπόγειες αποθήκες με προμήθειες φυσικού αερίου.

Ερωτηματικό η ζήτηση στην Κίνα

Ο Yergin σημείωσε ότι οι προοπτικές ζήτησης για την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, είναι αβέβαιες.
Η Κίνα άνοιξε ξανά σιγά-σιγά τμήματα της χώρας που είχαν κλείσει πρόσφατα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid.
Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα οι κινεζικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανακάμψουν από αυτούς τους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.
Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν μια αργή ανάκαμψη στο μέλλον λόγω πολύ πιο μεταδοτικών παραλλαγών, ασθενέστερης ανάπτυξης και λιγότερων κρατικών κινήτρων.
Η έκταση της ανάκαμψης και της επαναλειτουργίας θα έχει αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου, αλλά αυτή η αβεβαιότητα «εμπόδισε την τιμή [του πετρελαίου] να ανέβει υψηλότερα», τόνισε ο Yergin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης