Τελευταία Νέα
Διεθνή

Habeck (Γερμανία): Σχέδιο Putin να μας διαλύσει με το … αέριο – Δεν θα τα καταφέρει

Habeck (Γερμανία): Σχέδιο Putin να μας διαλύσει με το … αέριο – Δεν θα τα καταφέρει
Κόντρα και για το Nord Stream 2 - Σχέδιο εθνικοκοποίησης του μέρους του αγωγού που είναι στο γερμανικό έδαφος - Θέμα για δικηγόρους λέει η Μόσχα
Σχετικά Άρθρα

Για σχέδιο Putin να διαλύσει τη Γερμανία χρησιμοποιώντας ως βασικό του όπλο το φυσικό αέριο κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck, ο οποίος σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel αναλύει τι ακριβώς συμβεί σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να βάλει τέλος στην παροχή αερίου στην Ευρώπη ή να διατηρήσει μειωμένες τις ποσότητες αερίου.
Μάλιστα σε σημερινές του δηλώσεις ο Klaus Miller, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου της Γερμανίας.αφού υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο μιας πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, ανέφερε πως ακόμα και αν οι αποθήκες της Γερμανίας είναι γεμάτες στο 100% με αέριο, ο χρόνος που μπορεί να αντέξει η Γερμανία είναι μόλις 2,5 μήνες, γεγονός που σημαίνει πως μέσα στον χειμώνα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης (και όχι μόνο) κινδυνεύει να μείνει χωρίς... ρεύμα.

Εφιαλτικά σενάρια

«Εάν η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία οδεύει προς έλλειψη, η οποία συνεπάγεται ότι κάποιες βιομηχανίες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή και να απολύσουν εργαζόμενους, κάποιες περιοχές θα έχαναν ολόκληρα βιομηχανικά συγκροτήματα, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οι άνθρωποι θα χρεώνονταν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, θα γίνονταν φτωχότεροι.
Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από την κρίση του 1973 και πηγαίνει πιο βαθιά.
Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία μας σφοδρότερα και εκτενέστερα (…)
Και δεν μιλάμε μόνο για μέρες ή εβδομάδες, αλλά για πολύ καιρό» επισημαίνει ο Habeck.

Θα πληγούν ακόμα περισσότεροι

«Ξέρω πολλούς πολίτες που τα χρήματά τους δεν φθάνουν έως το τέλος του μήνα ή δεν ζέσταναν όλα τα δωμάτια του σπιτιού τους τον περασμένο χειμώνα.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν τελειώνει ακόμη αυτό. Θα πληγούν ακόμη περισσότεροι.
Και γι' αυτό είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η κοινωνία παραμένει τόσο ενωμένη.
Ο κόσμος έχει συναίσθηση του τι διακυβεύεται.
Το να ζεις με ασφάλεια και ελευθερία δεν είναι πλέον αυτονόητο και βλέπω μεγάλη αποφασιστικότητα να μην αφήσουμε τον Putin να ξεφύγει από αυτόν τον πόλεμο, ακόμη και αν μας κοστίσει.
Πρόκειται για μια ισχυρή απάντηση στα σχέδια του Putin να μας διχάσει με τις υψηλές τιμές.
Ο Putin θέλει τη διάλυση της χώρας μας, αλλά δεν θα διαλυθούμε» υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος επισημαίνει πως πολύ σημαντική παράμετρος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

Τι προτείνει

Ερωτηθείς τι μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας προτείνει στους Γερμανούς καταναλωτές από τη μια να μειώσουν τη διάρκεια του ντους τους και από την άλλη να αποφεύγουν τις αεροπορικές μετακινήσεις και τα ταξίδια με τα αυτοκίνητα έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον, σε αυτήν την χρονική περίοδο που όπως λέει, πολλά ευρωπαϊκά κράτη αυξάνουν την χρήση άνθρακα για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι ποντάρει στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών, αναφέροντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, π.χ. από το Κατάρ.
Στην κριτική που ασκήθηκε στο Βερολίνο σχετικά με τις συναλλαγές της Γερμανίας «με μια δικτατορία», είπε ότι «πάντα αγοράζαμε πετρέλαιο και αέριο από χώρες με διαφορετικές αξίες».

Για πυρηνικούς σταθμούς

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με πυρηνική ενέργεια, κάτι στο οποίο αντιτίθενται σφόδρα οι Πράσινοι, οι οποίοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση Scholz, ο Habeck υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα, κυρίως στα θέματα ασφάλειας, ενώ οι πυρηνικοί σταθμοί δεν χρησιμεύουν στη θέρμανση.
«Αυξάνουμε τη χρήση άνθρακα, κάτι το οποίο πραγματικά με θλίβει.
Κάνουμε μισό βήμα πίσω και αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα μπροστά» επισημαίνει ο Habeck.

Κόντρα Μόσχας - Βερολίνου και για το Nord Stream 2

Εν μέσω της κορύφωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, η Μόσχα προειδοποιεί τη Γερμανία ότι εάν προχωρήσει σε απαλλοτρίωση του τμήματος του αγωγού Nord Stream 2 - όπως αναφέρει δημοσίευμα του Der Spiegel - τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους δικηγόρους.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο να εθνικοποιήσει τμήματα του αγωγού αερίου Nord Stream 2 που βρίσκονται στο γερμανικό έδαφος και να τα συνδέσει με ένα τερματικό πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτή της Βαλτικής.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αφού υποστήριξε πως δεν μπορεί να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα, είπε πως μια τέτοια κίνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με τους δικηγόρους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα θέματα μιας τέτοιας κίνησης είναι πάρα πολλά - από περιβαλλοντικά μέχρι ιδιοκτησιακά - ενώ ένα τεράστιο ζήτημα είναι τα αντίποινα στα οποία θα προχωρούσε η Ρωσία κατά της Γερμανίας.
Τότε είναι που η Ρωσία θα εξέταζε πλήρως το σενάριο της πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, κάτι πάντως που δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα.

656546464645.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης