Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bulard (Fed): Υπερβολικοί οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ - Οι καταναλωτές έχουν μαζέψει 3,5 τρις μετρητά

Bulard (Fed):  Υπερβολικοί οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ - Οι καταναλωτές έχουν μαζέψει 3,5 τρις μετρητά
Τα νοικοκυριά έχουν αρκετά να ξοδέψουν, διαθέτουν ακόμη 3,5 τρισ. δολάρια από τη βοήθεια που έλαβαν λόγω Covid, τόνισε ο Bullard
Σχετικά Άρθρα

Oι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ είναι υπερβολικοί, δήλωσε o James Bullard, πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές έχουν μαζέψει μετρητά από τον καιρό της πανδημίας και έχουν απόθεμα.
«Πιστεύω ότι θα είμαστε καλά», είπε σε ομιλία του στη Ζυρίχη.
«Είναι κάπως πρόωρο να γίνεται συζήτηση σχετικά με πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ».
Ο Bullard επανέλαβε τη θέση του υπέρ των εμπροσθοβαρών αυξήσεων επιτοκίων με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος της Fed J Powell ανέφερε ότι στα τέλη Ιουλίου «θα υπάρχει στο τραπέζι» μια ακόμη αύξηση, αυτού του μεγέθους.
Ενώ πολλαπλασιάζονται οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές που προβλέπουν ύφεση στις ΗΠΑ, ο Bullard ισχυρίζεται ότι είμαστε «στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης ή και της επέκτασης, πέρα από την ανάκαμψη. Θα ήταν ασυνήθιστο σ' αυτό το στάδιο να επιστρέψουμε σε ύφεση».
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβραδύνουν την οικονομία, αλλά πρόκειται για μάλλον μέτρια επιβράδυνση», πρόσθεσε στη συζήτηση που διοργάνωσε η UBS.
Ο πρόεδρος της Fed του Σέντ Λούις τόνισε ότι τα νοικοκυριά, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ, συνεχίζουν να ξοδεύουν χάρη στις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Τα νοικοκυριά έχουν αρκετά να ξοδέψουν στο μέλλον», είπε. «Διαθέτουν ακόμη 3,5 τρισ. δολάρια από τη βοήθεια που έλαβαν λόγω Covid. Με άλλα λόγια, πoσό της τάξης του 10% του ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».
Η αγορά εργασίας «είναι πολύ ισχυρή», με δύο θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο εργαζόμενο, πρόσθεσε ο Bullard, αν και στην ίδια ομιλία του απέφυγε κάθε  αναφορά στη συνεδρίαση της Fed που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και τις αποφάσεις που θα λάβει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Bullard, πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, υπήρξε από τους πρώτους υπέρμαχους μιας επιθετικότερης πολιτικής της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, και οι τρέχουσες υψηλές και ταχύρρυθμες αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχωρά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ασφαλώς και τον δικαιώνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης