Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμάκωση προκλήσεων από Τουρκία - Erdogan: Θέτει θέμα «παράνομης κατοχής νησιών» στο ΝΑΤΟ - Oktay: Νησιά χωρίς στρατό ή «όπου πάει»

Κλιμάκωση προκλήσεων από Τουρκία - Erdogan: Θέτει θέμα «παράνομης κατοχής νησιών» στο ΝΑΤΟ - Oktay: Νησιά χωρίς στρατό ή «όπου πάει»
Έξι θέματα θα θέσει στην σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Κλικμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία μέσα από δηλώσεις της ηγεσίας της.
Έτοιμος να τραβήξει κι άλλο το σκοινί φαίνεται πως είναι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan
υιοθετώντας νέο αφήγημα κατά της Ελλάδος, περί «παράνομης κατοχής νησιών», την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Fuat Oktay ζητά προκλητικά ή αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση των νησιών και «όπου πάει». 
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, «o Erdogan θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών», αναφέρει  δημοσίευμα.
Επίσης, οΤούρκος πρόεδρος σκοπεύει να προσκομίσει στο ΝΑΤΟ, «αποδείξεις» πως η Σουηδία και η Φινλανδία «στηρίζουν την τρομοκρατία».
Στη «βαλίτσα» του , βρίσκονται συνολικά έξι θέματα:

  • Η είσοδος Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,
  • Διάδρομος σιτηρών,
  • Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας,
  • Το πρόβλημα των νησιών με την Ελλάδα,
  • Προγραμματισμένη επιχείρηση στη βόρεια Συρία,
  • Παγκόσμια οικονομία.


0_19.JPG
Oktay: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει»

Σε ένα νέο επεισόδιο τούρκικου παραλογισμού ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay, απειλεί ανοιχτά την χώρα μας: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει», «θυμίζοντας» μάλιστα  στην Ελλάδα τη Μικρασιατική καταστροφή και την εισβολή στην Κύπρο, οξύνοντας την προκλητική ρητορική.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, λέει πως η Άγκυρα «κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης» και μετά και πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.
Χρησιμοποιώντας... εμπρηστική γλώσσα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος από τα Κατεχόμενα όπου βρίσκεται, έστειλε μηνύματα προς την Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Προς Ελλάδα: «Σύνελθε...» - Προς ΝΑΤΟ: «Ξυπνήστε...»

Ο Oktay κάλεσε την χώρα μας ούτε λίγο ούτε πολύ να «συνέλθη» και τις χώρες του ΝΑΤΟ να... «ξυπνήσουν», τονίζοντας πως αν η Ελλάδα δεν κάνει ένα βήμα, θα αρχίσουν να αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών, ενώ τόνισε την σπουδαιότητα της Τουρκίας, αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο οπλισμός των νησιών στο Αιγαίο, τα παιχνίδια της Ελλάδας, η προκατάληψη της ΕΕ, η υποκρισία των μελών του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι σημαντικά θέματα ατζέντας στην εξωτερική πολιτική.
Στην συνέντευξή του ο Oktay κάνει λόγο για «διαφορετικά παιχνίδια» της Ελλάδας στα νησιά και στο Κυπριακό.
Στηλιτεύει την ελληνική στήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, αλλά και στο Αιγαία σε 12 νησιά.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος αιχμαλωτίζουν την ΕΕ στην εξωτερική τους πολιτική επηρεάζει πολλά πράγματα όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Λέμε επίμονα στην ΕΕ να διαχωρίσει αυτά τα δύο ζητήματα το ένα από το άλλο.
Η ΕΕ δείχνει τυφλά μόνο κάποιο χρηματικό ποσό.
Αυτή είναι μια λάθος πολιτική».

Λάθος τακτική

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Καστελόριζο, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης σημείωσε πως η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά «κάτω από τη μύτη μας αυτό και αυτό είναι απειλητικό για εμάς, δεν θα το ανεχθούμε και δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην απαντήσει».
«Το γεγονός ότι επιμένουμε στον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και η προσέγγιση της Ελλάδας σε αυτά είναι γιατί ρωτάμε: «από πού προήλθε;
Από που κι ως που θεωρεί η Ελλάδα πως αυτά τα νησιά είναι δικά μου ούτως ή άλλως και κάνω ότι θέλω» και φαίνεται ότι η ΕΕ στηρίζει την άποψη αυτή.
Η στάση πίσω από αυτή την προσέγγιση ενοχλεί σοβαρά την Τουρκία.
Έχουμε νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας και είναι οπλισμένα σαν αστακοί.
Είναι πρόβλημα ασφάλειας για την Τουρκία αυτό.
Ειδικά όταν η Ελλάδα κρατά στην ατζέντα της διεκδικήσεις για  δώδεκα μίλια και προσπαθεί να κάνει από αέρος ό,τι δεν μπορεί να κάνει από τη θάλασσα.
Δεν έχουμε την ευκαιρία να μείνουμε σιωπηλοί», κατέληξε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.
00_11.JPG
Στρατηγός Φράγκος: Το «όπου φτάσει» ισχύει και για μας

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιασδήποτε έκτασης επεισόδιο με την Τουρκία «ή και γενικό πόλεμο»
, τόνισε ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Για τις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου, Fuat Oktay πως αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν ελληνικά νησιά, η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους και «όπου φτάσει», σχολίασε ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.
«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιασδήποτε έκτασης επεισόδιο με την Τουρκία ή και γενικό πόλεμο και θα το πληρώσουν πολύ ακριβά.
Το γνωρίζουνε, διότι αυτό σημαίνει γι’ αυτούς αλλαγή συνόρων και όχι για εμάς.  
Αυτοί θα χάσουν.
Αυτοί έχουν καταπατήσει δικαιώματα εκατομμυρίων αλλοεθνών, τους οποίους καταδυναστεύουν και τους αποκαλούν τρομοκράτες όταν αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους», τόνισε ο στρατηγό και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

«Το ‘’όπου φτάσει’’ σημαίνει ότι και εμείς μπορούμε να φτάσουμε».

«Και ό,τι κάνετε και αφορά κυριαρχικά δικαιώματα και εδαφικό, (…) δεν θα περάσει», σημείωσε ο κ. Φράγκος και πρόσθεσε ότι πρέπει εκ των πρότερων να διασαφηνιστεί προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα περάσει έτσι τυχόν γεώτρηση της Τουρκίας μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.
Εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα είναι «ιδιαίτερα θερμό» ωστόσο όπως είπε οι Έλληνες δεν θα πρέπει να έχουν καμία ανησυχία καθώς η χώρα είναι ισχυρή και γεωπολιτικά.
Για το ενδεχόμενο να θέσει ο Tayyip Erdogan ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως πρέπει να γίνει σαφές ότι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι πως «δεν έχει καμία νομική αρμοδιότητα, κανένα νομικό συμβούλιο, κανενός οργανισμού, να συζητήσει για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εδαφικά της χώρας μας».
Έστρεψε τα βέλη του κατά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg λέγοντας πως όχι μόνο δεν τηρεί ίσες αποστάσεις, αλλά δίνει μεγαλύτερη αξία στην Τουρκία, «κάτι που το υπαγορεύουν φυσικά οι ΗΠΑ, για να μην παίζουμε εδώ τις κουμπάρες».
κάποια απάντηση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης