Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία - Σύνοδος G7: Διπλό veto στις ΗΠΑ - Φόβος για «κόπωση» στο Ουκρανικό και όχι επιθετικότητα έναντι της Κίνας

tags :
Βρετανία - Σύνοδος G7: Διπλό veto στις ΗΠΑ  - Φόβος για «κόπωση» στο Ουκρανικό  και όχι επιθετικότητα έναντι της Κίνας

Δύο αγκάθια για την στρατηγική Biden στη Σύνοδο των G7 που διεξάγεται στη Γερμανία την Κυριακή 26 Ιουνίου

Σχετικά Άρθρα

Την ίδια ώρα που οι ηγέτες της ομάδας των G7 αναμένεται δεσμευτούν να παράσχουν επ' αόριστον υποστήριξη στην Ουκρανία για την άμυνά της κατά της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου κοινής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στη Βαυαρία, η Βρετανία εκφράζει τις αποστάσεις της όσον αφορά τη στρατηγική των ΗΠΑ.
Από τη μια πλευρά ο Βρετανός πρωθυπουργός κάνει λόγο για τους φόβους του για «κόπωση» των πολιτών της Δύσης όσον αφορά την στρατιωτική διένεξη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών των αγαθών που πιέζουν το εισόδημα των πολιτών.
Από την άλλη, έθεσε veto στην επεγγελία του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ότι κατά τη σύνοδο των G7 στις βαυαρικές Άλπεις που ξεκίνησε την Κυριακή 26 Ιουνίου θα πρέπει να δοθεί αυστηρό μήνυμα στη Κίνα όσον αφορά την καταναγκαστική εργασία και την προστασία των δικαιωμάτων πνευματική ιδιοκτησίας.

Αντιμετώπιση των διεθνών επιπτώσεων

Την ίδια ώρα, στο κοινό ανακοινωθέν όπως αποκαλύπτεται στο δημοσίευμα του Blolmberg επισημαίνεται ότι : «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη και θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», αναφέρει το προσχέδιο του κειμένου για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
«Καθώς το κάνουμε αυτό, δεσμευόμαστε να επιδείξουμε παγκόσμια υπευθυνότητα και αλληλεγγύη μέσω των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των διεθνών επιπτώσεων της επιθετικότητας της Ρωσίας, ιδίως για τους πιο ευάλωτους».
Το κείμενο, το οποίο είδε το Bloomberg, είναι ένα προσχέδιο για μία από τις τουλάχιστον τέσσερις κοινές δηλώσεις που σκοπεύουν να δημοσιεύσουν οι ηγέτες της G7 μαζί με το παραδοσιακό ανακοινωθέν.
Οι ηγέτες της G7 σταθμίζουν επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από δασμούς για να στηρίξουν την Ουκρανία, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι προειδοποιήσεις

Την ίδια ώρα στην συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson , επιβεβαίωσαν ότι διαπιστώθηκε η κοινή στάση και αποφασιστικότητα των δυο χωρών στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας τους ενόψει της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χώρας.
Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυποργός Boris Johnson επανέλαβε την την ανάγκη να διατηρηθεί η συναίνεση ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει «κούραση» μεταξύ «πληθυσμών και πολιτικών».
Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για την αποδυνάμωση της υποστήριξης στην Ουκρανία, ο Johnson απάντησε: «Νομίζω ότι η πίεση είναι εκεί και το άγχος υπάρχει, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό».
Οι ίδιες πηγές δεν επιβεβαίωσαν ωστόσο αναφορές της βρετανικής πλευράς περί κοινής αντίστασης στον πειρασμό «να βρεθεί λύση τώρα» και περί παράτασης, στην περίπτωση αυτή, της διεθνούς αστάθειας.

Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στο σχέδιο για την δημιουργία μίας ευρωπαΐκής πολιτικής κοινότητας, η οποία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να αποτελέσει, όπως είπε, το πλαίσιο συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών κρατών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, η ασφάλεια και οι υποδομές.

Ισόρροπή προσέγγιση για την Κίνα

Μπορεί να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της προστασίας των κοινών αξιών και της επιχειρηματικής συνεργασίας με την Κίνα, δήλωσε Johnson, δίνονυτας το στίγμα μιας διαφορετικής προσέγγισης 
«Η Κίνα είναι ένα γεγονός στη ζωή των χωρών μας...
Κάθε χώρα που έχει συγκεντρωθεί σήμερα εδώ στην G7 πραγματοποιεί έναν τεράστιο όγκο συναλλαγών με την Κίνα.
Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, δήλωσε ο Johnson κατά τη διάρκεια συνέντευξης που προβλήθηκε στην εκπομπή State of the Union του CNN.
«Νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία...
Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Αυστηρές διατυπωσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά είναι βέβαιες ότι το νέο στρατηγικό σχέδιο του NATO θα περιλαμβάνει «αυστηρές» διατυπώσεις για την Κίνα, δήλωσε την Κυριακή (26/6/2022) ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο που θα αναφέρεται το Πεκίνο.
Το ΝΑΤΟ εργάζεται πάνω στη νέα του Στρατηγική Αντίληψη -ένα στρατηγικό σχέδιο που περιγράφει τους στόχους και τις αξίες της Συμμαχίας-το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη την ερχόμενη εβδομάδα.
«Αναφέρθηκαν στην Κίνα, το οποίο...πρόκειται να είναι ένα ευρύ θέμα σε εκείνο το ταξίδι», είπε ο αξιωματούχος έπειτα από τη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος Joe Biden και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G7 στη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης